Σκληρό πολιτικό debate για τα σκουπίδια: «Η Φυλή σκάει» - «Ας μη γινόμαστε κακούληδες»

«Το καλοκαίρι του 2020 η Φυλή σκάει και θα γεμίσει με σκουπίδια. Κινδυνεύουμε να γίνουμε Βυρηττός. Το αντέχει αυτό η Αθήνα; Όχι» αποκάλυψε ο κ . Μπακογιάννης.

Debate είχαν οι διεκδικητές του δημαρχικού θώκου της Αθήνας, Κώστας Μπακογιάννης, Παύλος Γερουλάνος, Νάσος Ηλιόπουλος και Νίκος Σοφιανός οι οποίοι απάντησαν αλφαβητικά στις ερωτήσεις

της κ. Πουρνάρα σε εκδήλωση του Ιανού.

Από τον πρώτο γύρου του debate ήταν εμφανής μια επίθεση των κ. Γερουλάνου και κ. Ηλιόπουλου στον κ. Μπακογιάννη και αυτός δε δίστασε να απαντήσει «ας μη γινόμαστε κακούληδες».

Πρώτος άνοιξε τη συζήτηση ο κ. Γερουλάνος ο οποίος ξεκαθάρισε πως η στάση του είναι κατά της ιδιωτικοποίησης των σκουπιδιών «δε θα μιλήσω για ιδιωτικοποίηση των σκουπιδιών, κάνει λάθος ο κ. Μπακογιάννης». Ο κ. Γερουλάνος υποστήριξε πως το φλέγον ζήτημα θέλει ολιστική προσέγγιση και πρότεινε να συγχωνευτούν το πράσινο, η καθαριότητα και τα μικρά τεχνικά έργα, σε «μικρές οάσεις πρασίνου»,έργο το ποίο χαρακτήρισε ως «ότι πιο σημαντικό μπορείς να κάνεις». Αυτό πρόσθεσε θα μπορούσε να υλοποιηθεί είτε με ομάδες πολιτών που θα χρηματοδοτούν μικρά έργα του Δήμου είτε με ομάδες που θα μπορούν να δουλεύουν μόνες τους πάνω σε πράγματα που τις ενοχλούν στον δήμο, πράγμα μέχρι σήμερα αδύνατο, αφού ο δήμος τις κυνηγούσε.

Στη συνέχεια ο κ. Νάσος Ηλιόπουλος ξεκίνησε την τοποθέτηση του αναφέροντας πως «η Αθήνα είναι μια πόλη σκοτεινή». Σαν μείζον ζήτημα της καθαριότητας του Δήμου ανέφερε τη μεγάλη αδυναμία του Δήμου στην απορρόφηση πόρων και τις ελλείψεις σε ανθρώπινο δυναμικό, απορριμματοφόρα, οχήματα οδήγησης, πλυστικά και κάδους. «Πρέπει να εστιάσουμε στους ανθρώπους της καθαριότητας» κατέληξε.

Στο θέμα της ιδιωτικοποίησης των σκουπιδιών ο κ. Ηλιόπουλος τοποθετήθηκε επίσης φέρνοντας σαν παραδείγματα το Όσλο που αντιστρέφει την ιδιωτικοποίηση των σκουπιδιών, και τον Ευαγγελισμό που μόλις έδιωξε τους εργολάβους μέσα σε ένα χρόνο κατάφερε να κάνει οικονομία 1 εκατ ευρώ.

Μετά τις τοποθετήσεις των δύο πρώτων αρχηγών, τη σκυτάλη πήρε ο κ. Μποκογιάννης ζητώντας «να κάνουμε έναν πολιτισμένο αγώνα» καθώς «θα είμαστε συνοδοιπόροι για πολλά χρόνια».

Ο κ. Μπακογιάννης εστίασε στα graffiti, διαχωρίζοντάς τα από το street art: «Δεν θέλουμε πόλη αποστειρωμένη, αλλά ούτε πόλη χωρίς κανόνες, θα έχουμε περιοχές που επιτρέπεται το street art και περιοχές που θα επιβάλλονται πρόστιμα».

Δεν άφησε ωστόσο ασχολίαστο το γεγονός πως οι δύο προηγούμενοι αναφέρθηκαν αμέσως σε αυτόν στο θέμα της καθαριότητας και ξεκαθάρισε πως θέλει συμπράξεις δημοσίου και ιδιωτικού τομέα «συγγνώμη που σας απογοητεύω. Δε στάζει αίμα από το στόμα μου. Δεν έχουμε κανένα λόγο να δαιμονοποιούμε το οτιδήποτε» προσθέτοντας «να ξεκαθαρίσουμε κάτι; Τα σκουπίδια δεν έχουν ιδεολογία».

Με τη σειρά του ο Nίκος Σοφιανός δήλωσε πως υπάρχουν προβλήματα λόγω έλλειψης προσωπικού, και χρειάζονται προσλήψεις. Ο κ. Σοφιανός επίσης τοποθετήθηκε κατά των ιδιωτικοποιήσεων αναφέροντας πως «εκεί που μπαίνει η ιδιωτικοποίηση μεγαλώνει το κόστος». Αυτό που ζήτησε είναι η δραστική μείωση των τελών (ακόμα και απαλλαγή για οικογένειες με αδυναμία πληρωμής» και η ύπαρξη ειδικών ζωνών που θα καθορίζουν την τιμή των τελών.

Στη δευτερολογία ο κ. Γερουλάνος διερωτήθηκε «ξέρετε γιατί απαξιώθηκε η καθαριότητα στην Αθήνα; Γιατί βρέθηκε να δουλεύει με 20 οχήματα αντί για 120. Oι υπάλληλοι λένε αυτό ήταν βλακεία η σχέδιο;» ενώ πέταξε ένα μεγάλο καρφί προς τον κ. Μπακογιάνη: «Αυτός ο άνθρωπος που άφησε τον δήμο χωρίς οχήματα σήμερα είναι στο επιτελείο του κ. Μπακογιάννη. Ξέρετε πόσο άσχημα φαίνεται αυτό στους εργαζόμενους του Δήμου;»

Στη δήλωση του κ. Γερουλάνου ο κ. Μπακογιάννης απάντησε «δεν υπάρχει λόγος να γινόμαστε κακούληδες και να χάνουμε την ψυχραιμία μας. Θέλω να θυμίσω ότι είμαστε στον Ιανό και όχι στη Βουλή» ενώ συγκεκριμένα για το καρφί για το πρόσωπο του επιτελείου του απάντησε «δε θα υποκύψω στον πειρασμό να κάνω προσωπικές αναφορές».

«Το καλοκαίρι του 2020 η Φυλή σκάει και θα γεμίσει από σκουπίδια. Κινδυνεύουμε να γίνουμε Βυρηττός. Το αντέχει αυτό η Αθήνα; Όχι» κατέληξε.

Keywords
Τυχαία Θέματα