Σκληρό "παζάρι" για την ονομασία των Σκοπίων - Η πίεση Ντιμίτροφ και το "όχι" του Κοτζιά

Συνεχίζεται το σκληρό μπρα-ντε-φερ μεταξύ Ελλάδας και Σκοπίων, με την διαπραγμάτευση να έχει φτάσει στο πιο κρίσιμο σημείο της καθώς τα Σκόπια θέτουν ζήτημα διπλής ονομασίας και όχι μίας για όλες τις "χρήσεις", ή αλλιώς erga omnes, όπως ζητά η Ελλάδα, όπως μεταδίδει το hellasjournal.com.

Το δεύτερο

σημείο διαφωνίας, σύμφωνα πάντα με την ίδια πηγή, είναι η αλλαγή του Συντάγματος. Ο υπουργός εξωτερικών των Σκοπίων, Νικολά Ντιμιτρόφ, επανέφερε την ονομασία που πρότεινε ο κ. Ζάεφ, την «Μακεδονία της Δημοκρατίας του Ιλιντεν», πρόταση που απέρριψε κατηγορηματικά ο υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας, Νίκος Κοτζιάς, ο οποίος δήλωσε ότι αυτή η ονομασία έχει απορριφθεί από τον πρωθυπουργό της Ελλάδας και τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Ο Μάθιου Νίμιτς, που έχει αναλάβει ρόλο...διαιτητή ανάμεσα στις δύο χώρες, ως ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ, τόνισε σε δήλωσή του, εξερχόμενος της συνάντησης:

"Είχαμε συναντήσεις χθες (προχθές) και σήμερα (χθες), μιάμιση ημέρα συνομιλιών. Αυτό που μπορώ να πω είναι ότι οι συζητήσεις ήταν λεπτομερείς, τα θέματα είναι καλά προσδιορισμένα και έχουν περιοριστεί. Δεν έχουμε ακόμη τελική λύση των θεμάτων, αλλά και οι δυο πλευρές είναι αποφασισμένες να κάνουν αρκετά για την επίτευξη συμφωνίας και εργάζονται σκληρά για να το πετύχουν», σημείωσε ο κ. Νίμιτς.

Ο ειδικός διαμεσολαβητής, ερωτηθείς για το αν θα υπάρξει επόμενη συνάντηση, ανέφερε ότι «οι δύο πλευρές γνωρίζονται πολύ καλά. Οι δυο υπουργοί μιλάνε συχνά και γνωρίζονται, οπότε θα βρουν έναν τρόπο για να το κάνουν».

με πληροφορίες από: Hellasjournal.com

Keywords
Τυχαία Θέματα