Σκληρή κόντρα ΣΥΡΙΖΑ-ΝΔ: Τσίπρας:«Η αριστερά έσωσε τη Μακεδονία» - Μητσοτάκης: «Φύγετε για να πάει η Ελλάδα μπροστά»

Διαξιφισμοί μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ. Τα βέλη τους εκατέρωθεν εξαπέλυσαν Τσίπρας και Μητσοτάκης στις ομιλίες τους.

Έντονη κριτική στον κ. Μητσοτάκη άσκησε ο Αλ. Τσίπρας κατά την ομιλία του στο Αλεξάνδρειο της Θεσσαλονίκης.

"Δεν

μπορεί όμως κάποιος να περιμένει πολλά από τις δυνάμεις του παλιού πολιτικού συστήματος. Τι να περιμένει κανείς από τον κ. Μητσοτάκη;Τον φιλελεύθερο, τον ευρωπαϊστή, που κάποιοι ίσως και να πίστεψαν ότι θα αλλάξει τη θλιβερή εικόνα που κληροδότησε στη ΝΔ ο κ. Σαμαράς; Να μετατρέπει με τις ευλογίες Σαμαρά, Βορίδη και Γεωργιάδη, την ιστορική παράταξη της κεντροδεξιάς, σε ακροδεξιά σέχτα", είπε.

Πρόσθεσε ότι όλη η Ελλάδα ακούει τον κ. Μητσοτάκη "να αναπαράγει τις αισχρότητες διάφορων περιθωριακών ακροδεξιών, περί προδοσίας και συναλλαγής. Τον ακούει να ξεπλένει τη νεοναζιστική Χρυσή Αυγή, υιοθετώντας τις δικές της θέσεις". Είπε ότι "μια τέτοια γραμμή είναι που νομιμοποιεί στελέχη της ΝΔ, να συναγελάζονται με χρυσαυγίτες σε διάφορα εθνικιστικά συλλαλητήρια. Που νομιμοποιεί συνδικαλιστές - εκπαιδευτικούς υποτίθεται - της ΝΔ να βγάζουν ανακοινώσεις που θυμίζουν Μεταξική φάλαγγα".

"Έτσι, που να αποθρασύνεται ο Φύρερ της Χρυσής Αυγής, και να απευθύνει δημόσια, πρόσκληση κυβερνητικής συνεργασίας με τη ΝΔ", σχολίασε.

Ο Αλ. Τσίπρας κατηγόρησε τη ΝΔ ότι "δεν βρίσκεται απλά σε στρατηγικό αδιέξοδο, βρίσκεται σε στρατηγική παράκρουση.

Δεν ήρθε το 4ο μνημόνιο".

Τους έμεινε, συνέχισε, ο διχασμός του λαού μας σε εθνικόφρονες και προδότες. Σχολίασε ότι τέτοιοι "εθνικόφρονες" στο εξωτερικό δηλώνουν υπέρ της σύνθετης ονομασίας, αλλά στο εσωτερικό διαδηλώνουν κατά της συμφωνίας για το Μακεδονικό".

Ο πρωθυπουργός Τσίπρας είπε ότι οι άλλοι έβαλαν τη χώρα στην περιπέτεια των μνημονίων και της χρεοκοπίας, "εμείς την απελευθερώσαμε", εκείνοι "καταρράκωσαν την αξιοπρέπεια και τη περηφάνια των Ελλήνων, εμείς την ανακτήσαμε". "Μετέτρεψαν την Ελλάδα σε ουραγό των διεθνών εξελίξεων.

Εμείς την αναδεικνύουμε σε ηγέτιδα δύναμη στα Βαλκάνια και τη ΝΑ Μεσόγειο", είπε, τονίζοντας ότι

"δεν θα τους επιτρέψουμε να εγκαλούν αυτοί εμάς για μειοδοσία και εθνομηδενισμό και να γυρίσουν ξανά την Ελλάδα στις σκοτεινές εποχές του διχασμού".

Τόνισε ότι πολλοί αμφιβήτησαν τις δεσμεύσεις που είχε κάνει από τη ΔΕΘ "μετά την απαλλαγή της χώρας από τα δεσμά της λιτότητας και των μνημονίων", σήμερα όμως "κάνουν τη καρδιά τους πέτρα και αναγκάζονται να ψηφίζουν μαζί μας". "Σήμερα κανείς δε μπορεί πια να αμφισβητήσει ότι η κυβέρνησή μας έβγαλε τη θηλιά από το λαιμό της χώρας και του λαού μας", υπογράμμισε.

Για τη συμφωνία των Πρεσπών

«Η συμφωνία των Πρεσπών, βάζει τέλος στην παραχάραξη της ιστορίας μας. Κλείνει οριστικά και αμετάκλητα, τη προσβλητική οικειοποίηση της Αρχαίας Ελληνικής Μακεδονίας», είπε ο Αλ. Τσίπρας.

Πρόσθεσε ότι «κλείνει οριστικά και αμετάκλητα, τη παραδοξολογία του αλυτρωτισμού από την πΓΔΜ, με τρόπο σαφή και καθαρό ο οποίος από εδώ και στο εξής θα αποτυπώνεται και στο Σύνταγμα της γειτονικής χώρας”. “Κλείνει οριστικά και αμετάκλητα», είπε, “το παράθυρο που άνοιξε η εθνικά ανεύθυνη στάση των ελληνικών κυβερνήσεων, που οδήγησε στο να αναγνωριστεί παγκοσμίως η γειτονική μας χώρα, με τη σημερινή συνταγματική της ονομασία, δηλαδή ως δημοκρατία της Μακεδονίας”.

Ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε ότι “η γειτονική χώρα, όταν και μόνο όταν ολοκληρώσει το σύνολο των υποχρεώσεων της που ορίζει η συμφωνία, θα ενταχθεί στους διεθνείς θεσμούς και θα αναγνωρίζεται παγκόσμια με τη νέα της ονομασία, ονομασία που κατοχυρώνει και μέσω της συνταγματικής μεταρρύθμισης”.

«Οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, μας γύρισαν δεκαετίες πίσω και στην εξωτερική πολιτική», είπε ο Αλ. Τσίπρας.

Ασκησε κριτική ότι «στα μεγάλα ζητήματα έδειξαν μνημειώδη ανικανότητα” και ότι στα Βαλκάνια “κρύφτηκαν πίσω από ένα φτηνό εθνικισμό, για να δικαιολογήσουν την ανυπαρξία στρατηγικής στην περιοχή».

«Αυτή την κατάσταση λοιπόν, οφείλαμε να την αντιστρέψουμε. Και το κάναμε, μέσα από μια ενεργητική, πολυδιάστατη, φιλειρηνική εξωτερική πολιτική», είπε.

Τόνισε ότι το επισφράγισμα όλης αυτής της μεγάλης προσπάθειας μας στην εξωτερική πολιτική, είναι η επίλυση ενός μείζονος ζητήματος για την Ελλάδα και για ολόκληρη την περιοχή των Βαλκανίων. Το Μακεδονικό.

Μητσοτάκης: Η ΝΔ δεν θα κυρώσει ποτέ τη συμφωνία των Πρεσπών

Σκληρή και εφ όλης της ύλης επίθεση στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ εξαπέλυσε ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης, επιμένοντας στις αιτιάσεις του ότι "η κυβέρνηση αντάλλαξε ένα μέτρο που δεν θα έπρεπε να ληφθεί ποτέ, -την περικοπή των συντάξεων- με μία μείζονα εθνική υποχώρηση στο Σκοπιανό", και καταλήγοντας στο σύνθημα "φύγετε για να πάει επιτέλους η Ελλάδα μπροστά".

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης διακήρυξε ότι "η Νέα Δημοκρατία είναι το κόμμα των πολλών που ενώνει τους Έλληνες και γεφυρώνει τα ρήγματα που η κρίση προκάλεσε στην Ελληνική κοινωνία", και έδωσε έμφαση στο κοινωνικό του πρόγραμμα, εξαγγέλλοντας δέσμη μέτρων που αποσκοπούν στην αντιμετώπιση του δημογραφικού προβλήματος της χώρας σε συνδυασμό με την ενίσχυση των χαμηλότερων κοινωνικών στρωμάτων.

Ο κ. Μητσοτάκης κατηγόρησε την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ότι λοιδορεί και διαλύει με τις πολιτικές της τη μεσαία τάξη. Ειδική και εκτεταμένη αναφορά έκανε στο Σκοπιανό κατηγορώντας τον πρωθυπουργό ότι:

δίχασε τον ελληνικό λαό και δεν επιχείρησε ποτέ να δημιουργήσει συνθήκες εθνικής συναίνεσης για να λύσει το μείζον εθνικό πρόβλημα, είπε "ναι" εκεί που έξι πρωθυπουργοί είπαν "όχι", δηλαδή στην αναγνώριση δήθεν μακεδονικής γλώσσας και εθνότητας

Δριμύ κατηγορώ εξαπέλυσε προσωπικά κατά του Αλέξη Τσίπρα. Είπε χαρακτηριστικά: "Διάλεξε την ημέρα να ανέβει στην Θεσσαλονίκη ο κ. Τσίπρας, την ημέρα του τακτικού μας συνεδρίου για μια φτηνή φιέστα αντιπερισπασμού. Δεν πειράζει. Και οι συγκρίσεις είναι χρήσιμες. Ας με ακούσει λοιπόν καλά πριν απολογηθεί στους Μακεδόνες. Κατηγορώ τον κ. Τσίπρα ότι δίχασε τον ελληνικό λαό και δεν επιχείρησε ποτέ να δημιουργήσει συνθήκες εθνικής συναίνεσης για να λύσει αυτό το μείζον εθνικό πρόβλημα...Και, ναι, κατηγορώ τον κ. Τσίπρα ότι αντάλλαξε ένα μέτρο που δεν θα έπρεπε να έχει ληφθεί ποτέ με μία μείζονα εθνική υποχώρηση. Διότι η χρονική σύμπτωση της συμφωνίας των Πρεσπών με την ξαφνική αλλαγή στάσης των εταίρων, μόνο τυχαία δεν είναι. Ο διεθνής παράγοντας θέλει να μπουν τα Σκόπια στο ΝΑΤΟ με κάθε κόστος. Και δεν δυσκολεύτηκε να επιτρέψει στον κ. Τσίπρα να πάρει πίσω το αχρείαστο μέτρο της περικοπής των συντάξεων. Αντάλλαξε ένα μέτρο που δεν θα έπρεπε να έχει ληφθεί ποτέ με μία μείζονα εθνική υποχώρηση". Επανέλαβε δε με κατηγορηματικότητα: «Η Νέα Δημοκρατία δεν θα κυρώσει τη συμφωνία των Πρεσπών. Ούτε τώρα, ούτε στην επόμενη Βουλή, ούτε ποτέ».

Ειδική αναφορά έκανε ο πρόεδρος της ΝΔ στην ανάγκη μείωσης της γραφειοκρατίας και μίλησε για "ένα κράτος που παραμένει έρμαιο κομματικών διορισμών. Αναποτελεσματικό και γραφειοκρατικό που ταλαιπωρεί τους δημιουργικούς και δεν μεριμνά για τους πιο αδύναμους" και για την ανάγκη οικοδόμησης ενός λειτουργικού κράτους στην υπηρεσία του πολίτη. "Εκεί είναι η πηγή της κρίσης και η αιτία της καταστροφής. Ρουσφετολογία, συντεχνία, κομματισμός, διαφθορά και γραφειοκρατία, όλα στο όνομα του λαού", ανέφερε χαρακτηριστικά .

Επανέλαβε την δέσμευσή του για το πανεπιστημιακό άσυλο: "Νόμος για το άσυλο δεν τροποποιείται και δεν βελτιώνεται, καταργείται. Στην Ελλάδα οι ιδέες θα διακινούνται ελεύθερα και θα προστατεύονται παντού. Και στα πανεπιστήμια".

Αναφέρθηκε και στα θέματα ανομίας λέγοντας ότι στην αυριανή Ελλάδα οι πολίτες θα ξανακερδίσουν τις γειτονιές τους με την βοήθεια αστυνομίας.

Για το προσφυγικό μεταναστευτικό ανέφερε ότι "για την ΝΔ υπάρχουν σύνορα που πρέπει να φυλάσσονται".

Κλείνοντας ανέφερε: Μας έφτασε ο λαϊκισμός, πράγματι, στην άκρη του γκρεμού το καλοκαίρι του 2015. Δεν πέσαμε χάρη -προπαντός- στη δική μας παράταξη που έβαλε πλάτη στην πιο δύσκολη ώρα και η πατρίδα δεν κατρακύλησε στο χάος. Τέσσερα χρόνια τώρα όμως κι η χώρα παραμένει εκεί. Αποσβολωμένη και ανήμπορη να προχωρήσει προς το μέλλον. Στις εκλογές που έρχονται -με τη δύναμη, με τη θέληση του λαού- θα θέσουμε τέλος σ' αυτό τέλμα".

Keywords
Τυχαία Θέματα