«Σκληρή» απάντηση Κομισιόν σε Ερντογάν, «άλλο η ένταξη στην ΕΕ και άλλο στο NATO»

«Η ένταξη νέων μελών στην Συμμαχία του ΝΑΤΟ είναι μία διαφορετική διαδικασία από την ένταξη χωρών στην Ευρωπαϊκή Ένωση», όπως δήλωσε η εκπρόσωπος της Κομισιόν Ντάνα Σπίναντ, «απαντώντας» στα όσα είπε ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν περί ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ.

Πιο αναλυτικά, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν άφησε να εννοηθεί πως η ένταξη της χώρας του στην ΕΕ θα μπορούσε να ανοίξει τον δρόμο στην ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ,

την οποία η Άγκυρα μέχρι στιγμής μπλοκάρει.

Όπως επεσήμανε η Σπίναντ, «η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει μια πολύ συγκεκριμένη διαδικασία διεύρυνσης με πολύ πολύ ξεκάθαρο σύνολο βημάτων, τα οποία πρέπει να ακολουθήσουν όλες οι υποψήφιες χώρες, ακόμα και όσες εύχονται να γίνουν υποψήφιες χώρες».

Ξεκίνησε τα «παζάρια» ο Ερντογάν, «ανοίξτε μας το δρόμο για την ΕΕ και θα ενταχθεί η Σουηδία στο ΝΑΤΟ»

Η Άγκυρα θα υποστηρίξει την ένταξη της Σουηδίας στο NATO αν οι Βρυξέλλες ξαναρχίσουν τις διαπραγματεύσεις ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ, δήλωσε σήμερα ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

«Πρώτα ανοίξτε τον δρόμο για την ένταξη της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και μετά θα ανοίξουμε τον δρόμο στην Σουηδία», δήλωσε ο Ερντογάν παραμονή της έναρξης της ετήσιας συνόδου κορυφής του NATO στη Λιθουανία.

Μιλώντας ενόψει της αναχώρησής του για την σύνοδο κορυφής της συμμαχίας στο Βίλνιους, ο Ερντογάν πρόσθεσε ότι η ένταξη της Σουηδίας εξαρτάται από την εφαρμογή συμφωνίας που επετεύχθη το περσινό καλοκαίρι κατά τη διάρκεια της συνόδου κορυφής της συμμαχίας στη Μαδρίτη και πρόσθεσε ότι κανένας δεν θα πρέπει να περιμένει συμβιβασμούς από την Άγκυρα.

Ο Τούρκος πρόεδρος σημείωσε επίσης ότι τερματισμός του πολέμου ανάμεσα στην Ουκρανία και τη Ρωσία θα διευκολύνει τη διαδικασία για ένταξη του Κιέβου στο NATO.

Πραγματοποιώντας συνέντευξη Τύπου στο αεροδρόμιο Ατατούρκ πριν από την επίσκεψη, ο Ερντογάν δήλωσε:

«Πραγματοποιούμε τη σύνοδο κορυφής μας σε μια εποχή που οι αρνητικές επιπτώσεις του πολέμου στην Ουκρανία στην παγκόσμια σταθερότητα και ασφάλεια αυξάνονται. Σε αυτή την κρίσιμη στιγμή, θα ανταλλάξουμε απόψεις για την άμυνα της γεωγραφίας του ΝΑΤΟ και θα λάβουμε σημαντικές αποφάσεις.

Θα επανεξετάσουμε τις αποφάσεις που πήραμε στη σύνοδο κορυφής της Μαδρίτης, προκειμένου να ενισχύσουμε την αποτρεπτική και αμυντική δομή της συμμαχίας και να στηρίξουμε τους εταίρους, ιδίως την Ουκρανία.

Θα οργανώσουμε την πρώτη συνεδρίαση του Συμβουλίου του ΝΑΤΟ για την Ουκρανία, το οποίο δημιουργήθηκε ως ένδειξη της υποστήριξης του ΝΑΤΟ και των συμμάχων προς την Ουκρανία. Πιστεύουμε ότι ο τερματισμός του πολέμου με μια δίκαιη και διαρκή ειρήνη το συντομότερο δυνατό θα διευκολύνει περαιτέρω τη διαδικασία ένταξης της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ.

Στη Μαδρίτη, αποφασίσαμε να επικαιροποιήσουμε τα αμυντικά σχέδια της συμμαχίας και προβλέψαμε την έγκρισή τους στη σύνοδο κορυφής του Βίλνιους. Σε αυτή τη διαδικασία, παρά τις προσπάθειες να σπρώξουν την επιχείρηση στον κατήφορο, ενεργήσαμε με την αλληλεγγύη της συμμαχίας όπως πάντα. Θα αξιολογήσουμε τις προσπάθειες που καταβλήθηκαν για την είσοδο σε μια νέα φάση των προσπαθειών του ΝΑΤΟ για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας.

Ένα άλλο σημαντικό αποτέλεσμα της συνόδου κορυφής θα είναι η ανανέωση της δέσμευσής του να δαπανά τουλάχιστον 2% για την άμυνα. Από τη μία πλευρά, ενώ μιλάμε για αύξηση των αμυντικών δαπανών, από την άλλη βλέπουμε ότι τα φρένα μπαίνουν με περιορισμούς.

Οι περιορισμοί που κάποιοι από τους συμμάχους μας επέβαλαν άδικα στη χώρα μας, μας περιορίζουν. Η χώρα μας, η οποία είδε σχεδόν 2% το 2019 στις αμυντικές δαπάνες, έχει πλέον μειωθεί στο 1,30% σε αυτόν τον τομέα».

Αναφερόμενος στις δηλώσεις του στη διαδικασία ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, ο Ερντογάν είπε:

«Η Τουρκία είναι μια χώρα που έχει υποστηρίξει την πολιτική ανοικτών θυρών του ΝΑΤΟ.Ενώ η Βόρεια Μακεδονία κρατήθηκε στην πόρτα για 16 χρόνια μόνο και μόνο λόγω του ζητήματος της ονομασίας, εκφράσαμε την υποστήριξή μας σε κάθε ευκαιρία για αυτή την πολιτική.

Έχει ετοιμαστεί ένας οδικός χάρτης για την τριπλή συμφωνία που υπογράφηκε στη Μαδρίτη πέρυσι σχετικά με τις αιτήσεις της Σουηδίας και της Φινλανδίας για ένταξη στο ΝΑΤΟ.

Ενεργώντας σύμφωνα με τις δεσμεύσεις της, η Φινλανδία έγινε επίσημα μέλος της συμμαχίας τον Απρίλιο. Η ύφεση στη Σουηδία συνεχίζεται.Τα αρμόδια όργανά μας συνεχίζουν να επικοινωνούν με τους Σουηδούς ομολόγους τους.

Σήμερα το βράδυ θα έχω τριμερή συνάντηση με τον αξιότιμο γενικό γραμματέα και τον Σουηδό πρωθυπουργό.Η πρόοδος της διαδικασίας ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ εξαρτάται από την εκπλήρωση των θεμάτων που καταγράφονται στην τριμερή συμφωνία.

Είμαστε σχεδόν άφωνοι λέγοντας ότι ως Τουρκία πρέπει να καταπολεμήσουμε τις τρομοκρατικές οργανώσεις και τις προεκτάσεις τους χωρίς διακρίσεις.

Θέλουμε να τηρηθούν όλες οι υποσχέσεις που μας δόθηκαν και υπογράφηκαν. Η αποφασιστικότητά μας σε αυτό το θέμα είναι μόνιμη.

«Δεχθείτε μας στην ΕΕ και θα δεχτούμε τη Σουηδία στο ΝΑΤΟ»

Αναφερόμενος στη διαδικασία ένταξης της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ), ο Ερντογάν συνέχισε την ομιλία του ως εξής:

«Αυτή τη στιγμή, υπάρχει μια Τουρκία που περιμένει στην πόρτα της ΕΕ για περισσότερα από 50 χρόνια.

Επί του παρόντος, σχεδόν όλα τα κράτη μέλη του ΝΑΤΟ είναι μέλη της ΕΕ. Καλώ αυτές τις χώρες που έχουν κρατήσει την Τουρκία να περιμένει στην πύλη της ΕΕ για περισσότερα από 50 χρόνια, αλλά θα φωνάξω και στο Βίλνιους. Πρώτα, ας ανοίξουμε το δρόμο για την Τουρκία στην ΕΕ, μετά ας ανοίξουμε το δρόμο για τη Σουηδία, όπως ανοίξαμε το δρόμο για τη Φινλανδία. Χρησιμοποίησα αυτές τις εκφράσεις χθες το βράδυ στον κ. Μπάιντεν για το θέμα αυτό. Πρέπει να κάνουμε αυτή τη δήλωση και στο Βίλνιους.

Το πιστεύω αυτό. Το έθνος μας έχει προσδοκίες από εμάς. Δεν μπορούμε πλέον να αντέξουμε αυτές τις προσδοκίες. Έχουν περάσει πάνω από 50 χρόνια. Είμαστε η Τουρκία. Δεν είμαστε μια χώρα με πόρτες που σπάνε. Αυτό πρέπει να γίνει γνωστό. Θα τα εκφράσω αυτά στους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων στις συναντήσεις που θα πραγματοποιήσω στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής».

Υπενθυμίζοντας ότι η τελική απόφαση για την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ ανήκει στη Μεγάλη Τουρκική Εθνοσυνέλευση, ο Ερντογάν δήλωσε:

«Η τελική απόφαση για το θέμα αυτό ανήκει στη Μεγάλη Τουρκική Εθνοσυνέλευση. Δεν είναι δυνατόν να γίνουν βήματα εδώ, αφού η Βουλή δεν λάβει αυτή την απόφαση. Δεν μπορούμε να λέμε «το είπα και έγινε» αφού δεν έχει περάσει από τη Μεγάλη Εθνοσυνέλευση της Τουρκίας.

#ΚΟΜΙΣΙΟΝ #ΡΕΤΖΕΠ_ΤΑΓΙΠ_ΕΡΝΤΟΓΑΝ #ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ_ΕΝΩΣΗ #ΤΟΥΡΚΙΑ #NATO #ΣΟΥΗΔΙΑ
Keywords
Τυχαία Θέματα