Σημαντική ανακάλυψη της ΝΑSA: Βρέθηκαν ίχνη ζωής στον Άρη

Σημάδια ζωής εντόπισε το σκάφος Curiosity της NASA στον πλανήτη Άρη.

Το όχημα της NASA ανακάλυψε νέα στοιχεία τα οποία αποδεικνύουν σημάδια ύπαρξης αρχαίας ζωής.

Εκτός από την οργανική ύλη, επιβεβαιώθηκε ακόμη ότι όχι μόνο μια βασική οργανική χημική ένωση, το μεθάνιο, υπάρχει στην αρειανή ατμόσφαιρα, πιθανότατα προερχόμενο από κάποια άγνωστη πηγή στην επιφάνεια ή στο υπέδαφος του πλανήτη, αλλά

επίσης εμφανίζει έντονες εποχικές διακυμάνσεις.

Οι δύο αλληλένδετες ανακαλύψεις, που παρουσιάσθηκαν σε δύο ξεχωριστές δημοσιεύσεις στο περιοδικό "Science", κρίνονται ιδιαίτερα σημαντικές στο πεδίο της αστροβιολογίας, δηλαδή της πιθανότητας ανακάλυψης ζωής πέραν της Γης, γι' αυτό η NASA θεώρησε σκόπιμο να τις προβάλει διοργανώνοντας σχετική συνέντευξη Τύπου. Η συνδυασμένη παρουσία οργανικών ουσιών στο έδαφος και μεθανίου στην ατμόσφαιρα αυξάνουν τις πιθανότητες για ύπαρξη αρχαίων μικροοργανισμών στον 'Αρη.

Αν και η επιφάνεια του Άρη είναι αφιλόξενη σήμερα, υπάρχουν ξεκάθαρα στοιχεία ότι στο μακρινό παρελθόν το αρειανό κλίμα επέτρεπε την παρουσία νερού σε υγρή μορφή- ενός βασικού συστατικού της ζωής όπως τη γνωρίζουμε- και τη συγκέντρωσή της στην επιφάνεια. Δεδομένα από το Curiosity αποκαλύπτουν ότι δισεκατομμύρια χρόνια πριν, σε μια λίμνη μέσα στον κρατήρα Γκέιλ υπήρχαν όλα τα συστατικά που ήταν απαραίτητα για τη ζωή, περιλαμβανομένων χημικών δομικών στοιχείων και πηγών ενέργειας.

Keywords
Τυχαία Θέματα