Σι σε Πούτιν: «Αγαπημένε μου φίλε», η φιλία που ξεκίνησε με ένα σάντουιτς και μια βότκα

Γιατί ο Σι Τζινπίνγκ εξακολουθεί να είναι ο καλύτερος φίλος του Βλαντιμίρ Πούτιν.

Η αδελφική σχέση των δυο ηγετών ξεκίνησε με λίγη βότκα και σάντουιτς πριν από μια δεκαετία.

Τώρα ο πρόεδρος της Κίνας επισκέπτεται τον Πούτιν ένα χρόνο μετά την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία.

Ο πρόεδρος της Κίνας Σι Τζινπίνγκ φέρεται πως πέταξε για Μόσχα σε πείσμα των μαζικών διεθνών πιέσεων.

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν, ο άνθρωπος που ο Σι κάποτε αποκαλούσε «τον καλύτερο και πιο στενό του φίλο», έγινε ο πιο καταζητούμενος φερόμενος ως εγκληματίας

πολέμου στον κόσμο.

Απτόητος από την συμπεριφορά του Πούτιν

Το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο εξέδωσε ένταλμα σύλληψης για τον Πούτιν στις 17 Μαρτίου για τον φερόμενο ρόλο του στην παράνομη μεταφορά Ουκρανών αμάχων σε ρωσικά εδάφη.

Αλλά αυτό δεν πτοεί τον Σι, ο οποίος έσπασε τους κανόνες του Κομμουνιστικού Κόμματος και εξασφάλισε επίσημα μια τρίτη θητεία ως ηγέτης της Κίνας.

Αλλά γιατί ο ηγέτης της Κίνας είναι τόσο αποφασισμένος να σταθεί στο πλευρό του Πούτιν παρά τις αναπόφευκτες αντιδράσεις, σε μια εποχή που η Δύση είναι όλο και πιο καχύποπτη απέναντι στους στρατιωτικούς στόχους του Πεκίνου - και εξετάζει πιο προσεκτικά από ποτέ τις πολύτιμες κινεζικές εταιρείες όπως η TikTok;

Κατ' αρχάς, η κοσμοθεωρία του Πεκίνου απαιτεί να παραμείνει στρατηγικά κοντά στη Ρωσία:

Όπως το βλέπουν οι ηγέτες του Πεκίνου, οι ΗΠΑ εμποδίζουν την πορεία της Κίνας προς την παγκόσμια ηγεσία, με τη βοήθεια των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων, ενώ οι περισσότεροι από τους δικούς της γεωγραφικούς γείτονες - από την Ιαπωνία και τη Νότια Κορέα μέχρι το Βιετνάμ και την Ινδία - είναι όλο και πιο επιφυλακτικοί παρά υποστηρικτικοί.

«Ο κινεζικός λαός δεν είναι επιρρεπής στις απειλές. Χάρτινες τίγρεις, όπως οι ΗΠΑ, σίγουρα δεν θα μπορούσαν να απειλήσουν την Κίνα», δήλωσε ένα σχόλιο στο κινεζικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Xinhua που προέβλεπε το ταξίδι του Σι στη Ρωσία.

Επιπρόσθετα η Ουάσινγκτον απειλούσε ότι θα επιβάλει κυρώσεις στην Κίνα αν προμηθεύσει τη Ρωσία με όπλα για την εισβολή της στην Ουκρανία.

Κρατάει χρόνια η φιλία Σι και Πούτιν

Για να κατανοήσουμε την στήριξη του Σι προς τον Πούτιν, παρόλο που η οικονομία της Κίνας είναι τόσο συνυφασμένη με τη Δύση, οι αναλυτές λένε ότι δεν είναι μόνο σημαντικό να συνυπολογίσουμε το όραμα του Πεκίνου για το μέλλον, αλλά και να κατανοήσουμε την ιστορία που μοιράζονται οι Κινέζοι και οι Ρώσοι ηγέτες.

Η "αδελφική τους σχέση", ξεκίνησε το 2013, όταν ο Σι συναντήθηκε με τον Πούτιν προς το τέλος της συνόδου κορυφής της Οικονομικής Συνεργασίας Ασίας-Ειρηνικού στο Μπαλί - στα γενέθλια του Πούτιν.

Σύμφωνα με τον ίδιο τον Πούτιν, ο Σι του χάρισε μια τούρτα, ενώ ο Ρώσος ηγέτης έβγαλε ένα μπουκάλι βότκα για μια πρόποση.

Στη συνέχεια, το ζευγάρι αναπόλησε τα παλιά με σφηνάκια και σάντουιτς.

«Δεν έχω δημιουργήσει ποτέ τέτοιες σχέσεις ή δεν έχω κάνει τέτοιες συμφωνίες με κανέναν άλλο παρά μόνο με τον Σι», δήλωσε ο Πούτιν στο κινεζικό τηλεοπτικό δίκτυο CCTV το 2018.

Τις δηλώσεις αυτές ακολούθησε ένα ταξίδι στο Πεκίνο, όπου ο Σι απένειμε στον Πούτιν το πρώτο μετάλλιο φιλίας της Κίνας.

«Είναι ο καλύτερος, ο πιο στενός μου φίλος», δήλωσε ο Σι.

Ο Σι έχει επιμείνει σε αυτά τα λόγια, ακόμη και μετά την έναρξη της εισβολής του Πούτιν στην Ουκρανία πριν από λίγο περισσότερο από ένα χρόνο.

Λιγότερο από τρεις εβδομάδες νωρίτερα, ο Πούτιν επισκέφθηκε το Πεκίνο και υπέγραψε αυτό που η Κίνα αποκαλούσε κάποτε εταιρική σχέση "χωρίς όρια". Οι Κινέζοι αξιωματούχοι απέφυγαν να επικρίνουν τη Ρωσία -και δεν θα το αποκαλούσαν καν πόλεμο- ενώ απηχούσαν την αφήγηση του Πούτιν ότι η επέκταση του ΝΑΤΟ ήταν υπεύθυνη.

Οι ανησυχίες αυξάνονται σχετικά με τη δυνατότητα του Πεκίνου να προμηθεύσει τη Ρωσία με όπλα. Την περασμένη εβδομάδα, το POLITICO ανέφερε ότι κινεζικές εταιρείες, συμπεριλαμβανομένης μιας που συνδέεται με την κυβέρνηση στο Πεκίνο, έχουν στείλει σε ρωσικές οντότητες 1.000 τουφέκια εφόδου και άλλο εξοπλισμό που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για στρατιωτικούς σκοπούς, συμπεριλαμβανομένων εξαρτημάτων μη επανδρωμένων αεροσκαφών και πανοπλιών.

Οι κινεζικές και οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις έχουν επίσης συνεργαστεί για κοινές ασκήσεις εκτός Ευρώπης. Πρόσφατα, πραγματοποίησαν ναυτικές ασκήσεις μαζί με το Ιράν στον Κόλπο του Ομάν.

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του Σι αυτή την εβδομάδα, οι δύο ηγέτες αναμένεται να συνάψουν έως και δώδεκα συμφωνίες, σύμφωνα με τα ρωσικά μέσα ενημέρωσης TASS.

Υπάρχουν επίσης αναφορές ότι ο Σι ενδέχεται να συνομιλήσει τηλεφωνικά με τον πρόεδρο της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι μετά την επίσκεψη στη Μόσχα.

Αλλά προτεραιότητα του Πεκίνου είναι να «κατοχυρωθεί» η Ρωσία μακροπρόθεσμα ως υποδεέστερος εταίρος της Κίνας.

#ΣΙ_ΤΖΙΝΠΙΝΚΓ #ΒΛΑΝΤΙΜΙΡ_ΠΟΥΤΙΝ #ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ #ΦΙΛΙΑ
Keywords
Τυχαία Θέματα
Πούτιν, Αγαπημένε,poutin, agapimene