Σεισμός στην Τουρκία: Επέστρεψε στην Ελλάδα η ΕΜΑΚ, υποδοχή από Θάνο Πλεύρη στο αεροδρόμιο

Κατέφθασε στην Ελλάδα η ομάδα της ΕΜΑΚ, με τον Υπουργό Υγείας, Θάνο Πλεύρη να την υποδέχεται στο αεροδρόμιο.

Στην Ελλάδα και στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» προσγειώθηκαν οι άνδρες της ΕΜΑΚ της Αθήνας

και της Θεσσαλονίκης, οι οποίος και ήταν από τις πρώτες, που επιχείρησαν στους φονικούς σεισμούς της Τουρκίας.

Οι Έλληνες ήρωες, αψηφώντας τον φόβο κατάφεραν να σώσουν πέντε ανθρώπους μεταξύ των οποίων τρία παιδιά.

Ακόμα και τη στιγμή που γυρνούσαν και πήγαιναν από το Ιντσιρλίκ στα Άδανα οι Τούρκοι τους έδειχναν την αγάπη τους με κάθε τρόπο ακριβώς επειδή βρέθηκαν από την πρώτη στιγμή εκεί.

Την αποστολή υποδέχτηκε, εκτός του Θάνου Πλεύρη, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας και η φυσική ηγεσία του Πυροσβεστικού Σώματος καθώς και μέλη του ΕΚΑΒ.

Συγκεκριμένα, στο αεροδρόμιο βρίσκονται μεταξύ άλλων ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστος Στυλιανίδης, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, ο υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Ευάγγελος Τουρνάς, ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Παπαγεωργίου, ο αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος, αντιστράτηγος, Γεώργιος Πουρναράς, ο προϊστάμενος κλάδου επιχειρήσεων του αρχηγείου Πυροσβεστικού Σώματος, υποστράτηγος Αθανάσιος Μπαλάφας, καθώς και ο διευθυντής Ιατρικών Υπηρεσιών του ΕΚΑΒ, Δημήτρης Πύρρος.

Σημειώνεται ότι η αποστολή αποτελούταν από 36 στελέχη της 1ης και 2ης ΕΜΑΚ, (21 από την 1η ΕΜΑΚ και 15 από την 2η ΕΜΑΚ), δύο αξιωματικούς - μηχανικούς του Πυροσβεστικού Σώματος με εξειδίκευση στην υποστύλωση σε ερείπια κτιρίων που έχουν καταρρεύσει, 8 γιατρούς και διασώστες του ΕΚΑΒ, τρία διασωστικά σκυλιά και τρία ειδικά διασωστικά οχήματα, καθώς και τον πρόεδρο του ΟΑΣΠ, καθηγητή, Ευθύμη Λέκκα.

Ο λόγος που αποχώρησαν

Ο λόγος, που αποχώρησαν οι δύο ομάδες της ΕΜΑΚ, βασίζονται στα πρωτόκολλα, που ισχύουν στις συγκεκριμένες αποστολές.

Αναλυτικότερα, δικό τους καθήκον, ήταν ο εντοπισμός των ζωντανών κάτω από τα χαλάσματα, δράση, που σύμφωνα με τους ιθύνοντες έχει διάρκεια 72 ωρών.

Οι ελληνικές ομάδες, παρέμειναν για πολύ περισσότερες ώρες, εξαντλώντας και την τελευταία ελπίδα για να εντοπίσουν ζωή στα χαλάσματα.

Οι πιθανότητες, δυστυχώς, είναι πλέον απειροελάχιστες για την ύπαρξη ζωντανών τα χαλάσματα, οδηγώντας στην επιστροφή τους, όπως ανέφερε το MEGA, αποτελεί «ζήτημα ασφάλειας».

Παραμένει η ομάδα των εθελοντών

Η ομάδα των 27 εθελοντών που βρέθηκε στην πόλη Αντιγιαμάν, συνεχίζει τη δράση της. Οι εθελοντές, ήλεγξαν 8 κτήρια, χωρισμένοι σε δύο ομάδες. Ενα γκρουπ ξεκουραζόταν και μια ομάδα ήταν στη δράση.

Με πλήρη εξοπλισμό, θερμικές κάμερες, γεννήτριες, μέχρι και απινιδωτές. Ακόμα και το γκρουπ που επιχειρεί είναι χωρισμένο σε δύο ομάδες. Το πρώτο που είναι αυτό που διεισδύει στα χαλάσματα όταν η θερμική κάμερα εντοπίσει ζωή. Το δεύτερο είναι αυτό που περιμένει για να δώσει τις πρώτες βοήθειες στα άτομα που απεγκλωβίστηκαν. «Πρέπει να είσαι σαν ρομπότ για να μην σε νικούν τα συναισθήματα».

Νωρίτερα μάλιστα, η ομάδα των εθελοντών, πραγματοποίησε εντατική επιχείρηση στην σε χαλάσματα πολυκατοικίας στην Αντιγιαμάν, όπου φέρεται να είχε εντοπιστεί σημάδι ζωής. Οι άνδρες της ΕΜΑΚ χρησιμοποίησαν όλα τα μέσα που διαθέτουν από θερμική κάμερα μέχρι γεώμετρο, ενώ φέρεται να εντόπισαν αρχικά – και σύμφωνα με το ρεπορτάζ του ΑΝΤ1- τρία διαφορετικά στίγματα ζωής.

Με όλα τα μέσα επιχείρησαν να ανοίξουν διόδους, δεν το έβαλαν κάτω. Έπειτα από πολύωρη επιχείρηση όμως δυστυχώς στις τελευταίες έρευνές τους δεν βρέθηκαν σημάδια ζωής και η αποστολή ολοκληρώθηκε χωρίς ευτυχές αποτέλεσμα.

#ΣΕΙΣΜΟΣ_ΤΟΥΡΚΙΑ #ΕΜΑΚ #ΘΑΝΟΣ_ΠΛΕΥΡΗΣ #ΥΠΟΥΡΓΟΣ_ΥΓΕΙΑΣ
Keywords
Τυχαία Θέματα
Σεισμός, Τουρκία, Επέστρεψε, Ελλάδα, ΕΜΑΚ, Θάνο Πλεύρη,seismos, tourkia, epestrepse, ellada, emak, thano plevri