Σε ύφεση οι πυρκαγιές σε Ελαφόνησο και Αχαΐα - Στάχτη το 25% της Ελαφονήσου - 63 πυρκαγιές μέσα σε 24 ώρες

Σε ύφεση βρίσκονται τις τελευταίες ώρες οι πυρκαγιές που εκδηλώθηκαν μέσα μέσα Σαββατοκύριακο σε Αχαΐα και Ελαφόνησο

Η φωτιά  στην Ελαφόνησο βρίσκεται σε ύφεση και δεν υπάρχουν ενεργά μέτωπα που εγείρουν ανησυχία καθώς οι ισχυροί άνεμοι που έπνεαν στην περιοχή έχουν υποχωρήσει, ωστόσο υπάρχουν σημεία για τα οποία υπάρχουν φόβοι αναζωπυρώσεων.

Για το λόγο αυτό θα συνεχιστούν οι μικτές περιπολίες από πυροσβεστικές, αστυνομικές και στρατιωτικές δυνάμεις.

Η φωτιά είχε ξεσπάσει από χθες Σάββατο και είχε τεθεί υπό έλεγχο, ωστόσο από το πρωί της

Κυριακής έγιναν συνεχείς αναζωπυρώσεις με αποτέλεσμα η φωτιά να πάρει έκταση. Λόγω των συνθηκών διατάχθηκε ξανά η εκκένωση του κάμπινγκ που υπάρχει στο νησί, κάτι που είχε γίνει και το Σάββατο.

Εντολή εκκένωσης δόθηκε και για άλλα καταλύματα και σπίτια στον οικισμό Παναγιά, με εντολή της δημάρχου του νησιού.

Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, στο νησί παραμένουν 121 πυροσβέστες με 23 οχήματα, ενώ έχουν αποχωρήσει τα εναέρια μέσα κατάσβεσης.

Στην συνολική δύναμη συμμετέχουν ομάδα της ΕΜΑΚ, πεζοπόρα αερομεταφερόμενα με 47 πυροσβέστες από την Αθήνα, την Δ. Μακεδονία και την Πελοπόννησο, καθώς και οχήματα που έφτασαν για ενίσχυση.

Σύμφωνα με τους αρμόδιους τοπικούς παράγοντες η φωτιά στην Ελαφόνησο έκανε στάχτη το 25% του νησιού, ενώ κατά τη διάρκεια της ημέρας περισσότεροι από 3.000 επισκέπτες εγκατέλειψαν το νησί.

Δύο μέτωπα στην Αχαϊα

Σε ύφεση βρίσκονται οι πυρκαγιές που εκδηλώθηκαν το βράδυ της Κυριακής στην Άρλα της δυτικής Αχαΐας, στην περιοχή Προφήτης Ηλίας της Πάτρας, στα Νιφορέικα της δυτικής Αχαΐας και στην περιοχή του Λάππα, ανέφερε στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο διοικητής των πυροσβεστικών υπηρεσιών Δυτικής Ελλάδας αρχιπύραρχος Ευθύμιος Γεωργακόπουλος.

Σύμφωνα με τον κ. Γεωργακόπουλο στα τέσσερα πύρινα μέτωπα εξακολουθούν να επιχειρούν ισχυρές δυνάμεις της πυροσβεστικής ώστε να τεθούν υπό έλεγχο όλες οι πυρκαγιές.

Όσον αφορά την φωτιά στην Άρλα, η εστία βρίσκεται κοντά στο κοιμητήριο της κοινότητας και στην περιοχή επιχειρούν 31 πυροσβέστες με 14 οχήματα. Στη Βάρδα, το πρωί της Δευτέρας επιχειρούσαν ακόμα 35 πυροσβέστες με 17 οχήματα και 6 τμήματα πεζοπόρο.

Πυροσβεστική: 63 πυρκαγιές μέσα σε 24 ώρες


Σύμφωνα με την ενημέρωση της Πυροσβεστικής από τις 19:00 του Σαββάτου 10 Αυγούστου έως τις 19:00 το απόγευμα της Κυριακής, εκδηλώθηκαν 63 δασικές πυρκαγιές.

Για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών, συνολικά επιχείρησαν 875 πυροσβέστες, 318 οχήματα, 28 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, εννέα αεροσκάφη, εννιά ελικόπτερα και τρία PZL. Συνδρομή παρείχαν δύο ελικόπτερα του στρατού, 20 οχήματα ΟΤΑ και δύο υδροφόρες. Οι περισσότερες πυρκαγιές αντιμετωπίστηκαν άμεσα, στο αρχικό τους στάδιο.

Τα κατά τόπους ανακριτικά γραφεία των Π.Υ. καθώς και Κλιμάκια της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού (Δ.Α.Ε.Ε.) διερευνούν τα αίτια εκδήλωσης των πυρκαγιών.

Keywords
Τυχαία Θέματα