Σε Τουρκία και Συρία 2,5 μήνες μετά τον σεισμό: Τεράστια ανθρωπιστική βοήθεια, ξεκινά η ανοικοδόμηση με πρόγραμμα «γίγας»

Δυόμιση μήνες μετά την φονικό σεισμό στην Τουρκία και την Συρία στην υπαίθριο εξακολουθούν να παραμένουν πάνω από 1,5 εκατομμύρια σεισμόπληκτοι διαμένοντας σε αντίσκηνα αλλά και σε χιλιάδες κοντέινερ που διατέθηκαν από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, την Σαουδική Αραβία και την Αίγυπτο.

Σύμφωνα με τον συριακής καθηγητή οικονομικών του ΑΠΘ Μπαχάρ Μούσα η οικογένεια του όπως και οι περισσότεροι κάτοικοι της περιοχής μετρούν ακόμη τις πληγές

τους, ωστόσο η βοήθεια που καταφτάνει καθημερινά είναι τεράστια ενώ εξελίσσεται το μεγαλύτερο κατασκευαστικό πρόγραμμα με την συμμετοχή των εταιριών του αραβικού κόσμου.

Πάνω από 15.000 ορθόδοξοι χριστιανοί ζουν στην Αντιόχεια, σε σχετικά καλές συνθήκες, τηρουμένων των αναλογιών, ενώ το θετικό είναι ότι έχει καλοκαίρια και μπορούν ευκολότερα να διαχειριστούν την καθημερινότητα τους. «Δεν υπάρχει θρησκευτική ή ρατσιστική διάθεση όλοι αντιμετωπίζονται το ίδιο και όλοι έχουν την ίδια πρόσβαση σε τρόφιμα και καταναλωτικά αγαθά», σημειώνει ο κ. Μουσά, αναδεικνύοντας παράλληλα την συμβολή της ορθόδοξης εκκλησίας και πολλών ιερών ναών από την Ελλάδα που έχουν στείλει ανθρωπιστική βοήθεια.

Για παράδειγμα, τουλάχιστον 200 αεροπλάνα με ρουχισμό, φάρμακα και τρόφιμα έχουν καταφτάσει από την Αίγυπτο, περισσότερα από 2.000 κοντέινερ και 20.000 προκάτ διαμερίσματα εστάλησαν από το Κατάρ. «Η προσπάθεια που γίνεται είναι μεγάλη και η καταυλισμοί που φτιάχτηκαν είναι καλοί σχετικά», αναφέρει ο καθηγητής, υπογραμμίζοντας ότι σε πολύ σύντομο διάστημα θα ξεκινήσει η ανοικοδόμηση πόλεων.

Συνολικά έχουν χάσει τη ζωή τους 55.000 άνθρωποι εκ των οποίων 10.000 είναι Σύροι, ενώ πάνω από 14 εκατομμύρια επηρεάστηκαν από τον σεισμό και 3,3 εκατομμύρια αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους. Επίσης καταστράφηκαν 214.000 κτίρια σε 81 περιοχές της νότιας Τουρκίας και της Αντιόχειας και οι ζημιές υπολογίζονται στα 35 δισεκατομμύρια δολάρια.

Οι εκτιμήσεις είναι ότι πολλοί ακόμη βρίσκονται θαμμένοι στα ερείπια ιδίως στις επαρχίες Καχρανμαράς και Χατάι στα σύνορα με Συρία όπου ήταν και το επικρίνει του εγκέλαδου αφού εκεί οι πόλεις δεν έχουν ακόμα ολοκληρωθεί οι εργασίες απομακρύνσεις των ερειπίων.

#ΣΕΙΣΜΟΣ #ΣΥΡΙΑ #ΤΟΥΡΚΙΑ #ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΗ_ΒΟΗΘΕΙΑ
Keywords
Τυχαία Θέματα
Τουρκία, Συρία 25, Τεράστια,tourkia, syria 25, terastia