Σε θέσεις μάχης όλες οι φυλές της Κουμουνδούρου ενόψει της ΚΕ και των πρώτων αποχωρήσεων

Τις θέσεις τους ενόψει της μεγάλης σύγκρουσης που θα ακολουθήσει της αποχώρησης Τσακαλώτου από τον ΣΥΡΙΖΑ αρχίζουν να παίρνουν οι διάφορες φυλές της Κουμουνδούρου, καθώς αποκρυσταλλώνεται ότι η «Ομπρέλα» μετρά αντίστροφα για την κατά το δυνατόν πιο συγκροτημένη αποχώρηση της από το κόμμα.

Το γεγονός θεωρείται πλέον αναπόφευκτο από όλες τις πλευρές, ωστόσο έχει μεγάλη σημασία η στάση που θα κρατήσει κάθε ομάδα τόσο στην Κεντρική Επιτροπή του σαββατοκύριακου όσο και το αμέσως επόμενο διάστημα, καθώς η

διαδικασία των διασπάσεων μάλλον δεν τελειώνει με την αποχώρηση Τσακαλώτου, αλλά είναι πιθανότερο ότι μόλις ξεκινά.

Η «Ομπρέλα» επιλέγει τον χρόνο αποχώρησης

Σε αυτό το σκηνικό, η «Ομπρέλα» συνεδριάζει σήμερα με σκοπό να επικυρώσει την απόφαση αποχώρησης και κυρίως να επιλέξει τον χρόνο που θα την πραγματοποιήσει, κάτι που δεν είναι απαραίτητο να συμβεί μέσα στο ερχόμενο σαββατοκύριακο της ΚΕ.

Το βέβαιο είναι ότι αυτός ο χρόνος πλησιάζει πάρα πολύ, δεδομένου και του χθεσινού άρθρου αποχώρησης από τον ΣΥΡΙΖΑ του Γιώργου Σταθάκη, το οποίο μοιάζει να έχει δοθεί στη δημοσιότητα με αυτό το δεδομένο.

Ο πρώην κορυφαίος υπουργός του ΣΥΡΙΖΑ (αρχικά Οικονομίας και μετέπειτα Ενέργειας και Περιβάλλοντος) κάνει λόγο για «ακραίο λαϊκισμό ως κεντρική πολιτική» επιλογή, χαρακτηρίζει τον Στέφανο Κασσελάκη ως «μία απολίτικη ρευστή φιγούρα», καθώς και τα περί υπονόμευσης του Αλέξη Τσίπρα ως «αρχέγονο μύθος της «κερκόπορτας»», ασκεί εμμέσως κριτική στον πρώην πρόεδρο του κόμματος για την «απόλυτα καταστροφική στρατηγική που επέλεξε ο ΣΥΡΙΖΑ από το 2019», αλλά και κατά του επιτελείου του νέου προέδρου, ονοματίζοντας, μάλιστα, τους Νίκο Παππά, Ρένα Δούρου, Γιώργο Τσίπρα, Θεοδώρα Τζάκρη, Ευάγγελο Αποστολάκη.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Dnews, οι τελικές αποφάσεις της «Ομπρέλας» αναμένονται σε σύσκεψη που θα πραγματοποιηθεί αύριο.

«Αν θέλουν να φύγουν, δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι»

Από το προεδρικό στρατόπεδο αντιδρούν με φαινομενική ψυχραιμία στο απερχόμενο γεγονός, με πηγές του κόμματος να αναφέρουν ότι η νεοεκλεγείσα ηγεσία δεν μπορεί να κάνει πολλά πράγματα, αν το έχουν αποφασίσει να φύγουν, ενώ επισημαίνεται ότι σχεδόν το σύνολο των επιθέσεων που γίνονται αυτή την περίοδο στοχεύουν στο πρόσωπο του Στέφανου Κασσελάκη, ο οποίος έχει απαντήσει ελάχιστες φορές.

Παράλληλα, συνομιλητές του Νίκου Παππά κάνουν λόγο για «αρνητική εξέλιξη», η οποία «θα ήταν ευκταίο να αποφύγουμε αν μπορούσαμε, ωστόσο, επειδή δεν μπορούμε, καλό είναι ξεκαθαρίσει η κατάσταση». Παρόλα αυτά εμμένουν στην ανάγκη η προσεχής Κεντρική Επιτροπή «να διεξαχθεί σε πολιτικό κλίμα, προς το καλό όλων, αλλά και διότι δεν πρέπει να κλείσουν όλοι οι δίαυλοι επικοινωνίας για το μέλλον».

Σε κάθε περίπτωση, ο Νίκος Παππάς φέρεται να εμμένει στη στήριξη του στον νέο πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, επισημαίνοντας ότι «μπορεί να οδηγήσει το κόμμα σε νικηφόρα πορεία».

Σε πολύ πιο επιθετικό ύφος απέναντι στα προς αποχώρηση στελέχη εμφανίζονται άλλες πλευρές του προεδρικού στρατοπέδου, που ζητούν να γίνουν στην ΚΕ διαγραφές από τον κύριο Κασσελάκη. Μάλιστα, χθες χρειάστηκε η παρέμβαση του Παύλου Πολάκη, καθώς ο στιχουργός Νίκος Μωραίτης προχώρησε σε προειδοποιητική ανάρτηση με τίτλο «Στέφανε, ή κερδίζεις ή μας χάνεις» και ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Υγείας απάντησε: «ΗΡΕΜΗΣΤΕ όλοι. Θα γίνει αυτό που πρέπει και επιβάλει η προοπτική της Κυβερνώσας Αριστεράς (…)».

Αμηχανία ή αναμονή για πρωτοβουλίες από τους «6+6»

Παράλληλα, η πλήρης αφωνία συνεχίζεται από το στρατόπεδο των «6+6» (Έφη Αχτσιόγλου, Αλέξης Χαρίτσης, Νάσος Ηλιόπουλος), οι οποίοι, αν και φαίνεται να βρίσκονται σε πλήρη αμηχανία μπροστά στις επερχόμενες εξελίξεις, δεν αποκλείεται να τις περιμένουν με σκοπό να βγάλουν στην επιφάνεια τη δική τους στρατηγική.

Προς το παρόν, δεν είναι σαφές αν αυτή η στρατηγική θα κινείται στην κατεύθυνση συμβιβασμού με τον νέο πρόεδρο, τουλάχιστον σε μεσοπρόθεσμο επίπεδο, δηλαδή μέχρι το Συνέδριο του Φλεβάρη ή/και τις ευρωεκλογές του Ιουνίου ή αν θα πάρουν τη σκυτάλη της εσωκομματικής σύγκρουσης και ενδεχομένως τελικά της αποχώρησης πολύ νωρίτερα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, περιμένουν σε κάθε περίπτωση την έξοδο της «Ομπρέλας», ώστε να μην ταυτιστούν με τα στελέχη της και μετά είναι πολύ πιθανό να αρχίσουν να εκφράζουν πιο έντονα τις θέσεις τους, όποιες και να είναι αυτές. Και οι «6+6» συνεδριάζουν σήμερα προκειμένου να αποφασίσουν τη στάση τους στην ΚΕ, στην οποία προσανατολίζονται να κατεβάσουν αρκετές τροπολογίες αναφορικά με την αποτίμηση των αυτοδιοικητικών εκλογών, το παλαιστινιακό κτλ.

Προσπάθεια επιτάχυνσης του Συνεδρίου από Τεμπονέρα

Αντιθέτως, ο Διονύσης Τεμπονέρας επιχειρεί με αρκετά ενεργητικό τρόπο, δημόσια ή με κατ’ ιδίαν συνομιλίες, να παίξει το χαρτί της ενότητας του ΣΥΡΙΖΑ, επιταχύνοντας της διαδικασίες του Εκτάκτου Συνεδρίου. Σταδιακά όλο και περισσότερο, η πλευρά των προεδρικών αρχίζει να τον αντιλαμβάνεται ως μέρος της εσωκομματικής αντιπολίτευσης, ενώ και ο ίδιος δεν κρύβει ότι έχει σημεία κριτικής προς τη νέα ηγεσία του κόμματος.

Έκκληση ενότητας Δραγασάκη προς όργανα, στελέχη και Τσίπρα

Τέλος, επιστολή παρέμβασης προς τον Στέφανο Κασσελάκη, τους 4 συνυποψήφιους του για την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ (Έφη Αχτσιόγλου, Ευκλείδη Τσακαλώτο, Νίκο Παππά και Στέφανο Τζουμάκα), τον Αλέξη Τσίπρα, τους Γραμματείς Ράνια Σβίγκου και Γιώργο Βασιλειάδη (αναπληρωτή), καθώς και τα μέλη της Πολιτικής Γραμματείας και της Κεντρικής Επιτροπής, αλλά και τον ίδιο τον Αλέξη Τσίπρα έστειλε χθες ο Γιάννης Δραγασάκης.

Το ιστορικό στέλεχος του κόμματος, σε μάλλον δραματικό τόνο, απευθύνει σε αυτήν έκκληση ενότητας και ανάληψης πρωτοβουλιών για να αποσοβηθεί ο κίνδυνος πολυδιάσπασης. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κύριος Δραγασάκης φέρεται να αντιλαμβάνεται ότι η αποχώρηση της «Ομπρέλας» είναι αναπόφευκτη, ωστόσο επιχειρεί να απευθυνθεί σε μέλη της βάσης που δεν είναι ικανοποιημένα με την νέα ηγεσία, αλλά θέλουν να δοθεί η μάχη εντός του κόμματος.

#ΣΥΡΙΖΑ #ΚΕΝΤΡΙΚΗ_ΕΠΙΤΡΟΠΗ #ΑΠΟΧΩΡΗΣΕΙΣ #ΚΟΥΜΟΥΝΔΟΥΡΟΥ #ΣΤΕΦΑΝΟΣ_ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ
Keywords
Τυχαία Θέματα