Σε τεντωμένο σχοινί η διαπραγμάτευση, η πρόταση Μισέλ και η θέση της Αθήνας

Σε εξέλιξη βρίσκονται οι διαβουλεύσεις μεταξύ των κρατών-μελών της ΕΕ στη Σύνοδο Κορυφής. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, πρόκειται για μία δύσκολη διαπραγμάτευση.

Η Αθήνα διεκδικεί ό,τι καλύτερο μπορεί τόσο για την Ελλάδα όσο και για την υπόλοιπη Ευρώπη όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, οι οποίες τονίζουν ότι όλοι πρέπει να κάνουν ορισμένους μικρούς συμβιβασμούς. Ωστόσο,

φαίνεται ότι αυτό δεν το αντιλαμβάνονται κάποιες χώρες.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ αναμένεται να παρουσιάσει νέα πρόταση σε μια προσπάθεια να υπάρξει σύγκλιση των 27 ηγετών.

Πρόταση για μείωση των επιχορηγήσεων κατά 50 δισ.ευρώ μεταφέρει ο Μισέλ

Πρόταση για μείωση των επιχορηγήσεων κατά 50 δισ. ευρώ μεταφέρει ο Σαρλ Μισέλ στην επικαιροποιημένη του πρόταση προς τους 27. Συγκεκριμένα, ο Σαρλ Μισέλ προτείνει τα 750 δισ. ευρώ του ταμείου ανάκαμψης να κατανεμηθούν κατά 450 δισ.ευρώ ως επιχορηγήσεις και 300 δισ.ευρώ ως δάνεια.

Eπιπλέον, ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου προτείνει την αύξηση κατά 100 εκ.ευρώ ετησίως των ποσών των επιστροφών που λαμβάνουν Αυστρία, Δανία, Γερμανία, Ολλανδία και Σουηδία, αλλά και ένα μηχανισμό που θα μπορούσε να επιτρέψει σε οποιαδήποτε χώρα για να εμποδίσει την εκταμίευση κονδυλίων έχει αντιρρήσεις σχετικά με το αν χρησιμοποιούνται σωστά από τους αποδέκτες τους. H κλείδα κατανομής παραμένει στο 70%- 30% στα έτη 21-22 και 23-36, αλλά χρησιμοποιώντας το έτος 2020 για τον υπολογισμό του 30% και όχι το 2022 όπως ήταν στην αρχικήν πρόταση - κάτι που συμφέρει τις χώρες του Νότου.

Οι διαφωνίες

Η εναλλακτική πρόταση έπεσε στο τραπέζι προκειμένου να πειστούν οι λεγόμενες φειδωλές χώρες, με επικεφαλής την Αυστρία και την Ολλανδία, και οι συζητήσεις να προχωρήσουν προς μια συμφωνία ανάμεσα στους 27.

Ο καγκελάριος της Αυστρίας Σεμπάστιαν Κουρτς δήλωσε την Παρασκευή το βράδυ ότι απορρίπτει την πρόταση που υπήρχε με στόχο να ανακάμψουν οι ευρωπαϊκές οικονομίες από την ύφεση που έφερε η πανδημία του νέου κορονοϊού. «Το σημαντικότερο, κεντρικό αίτημά μας είναι ότι δεν θα πρέπει να υπάρξει μακροπρόθεσμη ένωση χρέους (…) αλλά αυτό που θα αποφασιστεί εδώ να παραμείνει μια δράση για μία και μόνο φορά», είπε στη δημόσια τηλεόραση ORF ο Κουρτς.

Στο περιθώριο της συνόδου των 27 στις Βρυξέλλες, ο Κουρτς είπε ότι είχε συνομιλίες με την καγκελάριο της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ και τον πρόεδρο της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν. «Θα υπάρξουν νέες προτάσεις τη νύχτα. Υπάρχει μια δυναμική προς την κατεύθυνσή μας», είχε αναφέρει χθες.

Από την πλευρά του ο Ολλανδός πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε απαίτησε ένα κράτος μέλος να μπορεί να μπλοκάρει εκταμιεύσεις από το προτεινόμενοΤαμείο Ανάκαμψης στην περίπτωση που άλλα κράτη του ευρωπαϊκού μπλοκ οπισθοχωρούν από μεταρρυθμίσεις.

«Αν θέλουν δάνεια και ακόμη και επιχορηγήσεις, νομίζω ότι είναι λογικό να μπορώ να εξηγήσω στον λαό της Ολλανδίας... ότι σε αντάλλαγμα έχουν πραγματοποιηθεί αυτές οι μεταρρυθμίσεις», δήλωσε ο Ρούτε, εκτιμώντας ότι οι πιθανότητες για μια συμφωνία στην έκτακτη σύνοδο κορυφής είναι πενήντα-πενήντα.

Πηγή: ΑΠΕ/ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα