Σε σκληρό lockdown η μισή Ελλάδα με κλειστά σχολεία έως 29 Μαρτίου, χαρταετός και κούλουμα με μέτρα

Παράταση lockdown στην Αττική και σε άλλες περιοχές, νέες περιοχές εντάσσονται σε «βαθύ κόκκινο». Κλειστά τα σχολεία μέχρι τις 29 Μαρτίου, ανοιχτά απο Τρίτη τα υποθηκοφυλάκεια. Τι θα ισχύσει για λιανεμπόριο και Καθαρά Δευτέρα.

Νέες περιοχές στο κόκκινο, παράταση του lockdown

στην Αττική κλειστά σχολεία για δυο εβδομάδες αλλά και... οδηγίες πως θα γιορτάσουμε την Καθαρά Δευτέρα είχε το μενού της ενημέρωσης σήμερα από την επιτροπή των ειδικών.

Τα σταθερά υψηλά κρούσματα σε όλη τη χώρα, ο προβληματισμός των μεταλλάξεων αλλά και η πίεση στο ΕΣΥ, φαίνεται να οδήγησε σε νέες αποφάσεις σε μια προσπάθεια να αναχαιτιστεί το φαινόμενο της πανδημίας του κορονοϊού.

Υπενθυμίζεται ότι σήμερα ανακοινώθηκαν 2.405 νέα κρούσματα, 49 θάνατοι και 521 διασωληνωμένοι με ιδιαίτερο προβληματισμό για την Αττική και συγκεκριμένα για τον Πειραιά.

Σύμφωνα με την ενημέρωση των ειδικών, το επιδημιολογικό φορτίο αυξάνεται παρά τα αυξημένα μέτρα και αφορά μεγάλες πόλεις και πυκνοκατοικημένες περιοχές, γι αυτό η επιτροπή των ειδικών εισηγήθηκε τηλεκπαίδευση σε όλες τις εκπαιδευτικές βαθμίδες ανέφερε καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου, κατά την ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας.

Είπε ότι ο κυλιόμενος μέσος όρος το 7ημερο είναι 2.100 νέα κρούσματα, ο δείκτης θετικότητας έφτασε στο 4,5% και στην Αττική στο 7%. Τα ενεργά κρούσματα αγγίζουν τα 20.000 και στην Αττική βρίσκονται τα μισά.

Οι ηλικίες που βρίσκονται στην κορυφή των νέων κρουσμάτων είναι 25-55 ετών, δηλαδή οι άνθρωποι που κινούνται.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε η καθηγήτρια στον Πειραιά ο οποίος παρουσιάζει ιδιαίτερη επιβάρυνση.

Οι νοσηλευόμενοι, είπε, αυξήθηκαν σε 400 καθημερινά, ενώ τις δύο τελευταίες μέρες οι εισαγωγές έφτασαν τις 500, «και αυτό οδηγεί σε μεγάλη πίεση το σύστημα υγείας». Η πληρότητα των ΜΕΘ covid στην Αττική αγγίζει το 92%.

Δεν υπάρχει σύσταση διακοπής για το εμβόλιο της AstraZeneca

Τα καλά νέα, είπε η κ. Παπαευαγγέλου, είναι ο εμβολιασμός. Υπάρχει εμφανής μείωση νοσηλειών άνω των 80 ετών λόγω αύξησης εμβολιαστικής κάλυψης, σημείωσε.

Μίλησε επίσης και για το εμβόλιο της AstraZeneca, τονίζοντας ότι δεν υπάρχει σύσταση για διακοπή του εμβολιασμού.

Σύμφωνα με την κ. Παπαευαγγέλου η διασπορά οφείλεται σε συγχρωτισμό γι αυτό συνέστησε προσοχή και αυστηρή τήρησε των μέτρων.

Μαγιορκίνης: Σημαντική είναι η αύξηση του επιδημιολογικού φορτίου στη χώρα
Σημαντική είναι η αύξηση του επιδημιολογικού φορτίου στη χώρα, πλησιάζοντας τα δεδομένα του Νοεμβρίου, με σημεία βραδείας επιβάρυνσης, ενώ το σύστημα υγείας δέχεται έντονη πίεση η οποία θα διατηρηθεί για δύο με τρεις εβδομάδες ακόμη, ανέφερε κατά την ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας ο επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Γκίκας Μαγιορκίνης. Ο δείκτης Rt βρίσκεται σταθερά πάνω από το 1 και η κατάσταση είναι εξαιρετικά εύθραυστη, προσέθεσε.

Καλυτερη εικόνα, είπε ο καθηγητής, περιμένουμε από την ερχόμενη Πέμπτη.

Ο κ. Μαγιορκίνης έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην τήρηση των μέτρων προστασίας και στη μείωση των επαφών μας, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί στην καθημερινότητά μας.

Ποιες περιοχές μπαίνουν στο κόκκινο

Στο βαθύ κόκκινο παραμένουν: Οι περιφέρειες Αττικής, Αιτωλοακαρνανίας, Βοιωτίας, Εύβοιας, Φθιώτιδας, Φωκίδας, Αργολίδας, Αρκαδίας, Κορινθίας, Θεσσαλονίκης, Άρτας και Θεσπρωτίας, Ηρακλείου, Σάμου, Λευκάδας, ο δήμος Καλυμνίων, ο δήμος Ρόδου, ο δήμος Χίου και ο δήμος Ανωγείων.

Από αύριο εντάσσονται επίσης στο «βαθύ κόκκινο», ως και 22 Μαρτίου

Οι περιφερειακές ενότητες Χαλκιδικής, Ευρυτανίας και Λέσβου, αλλά και οι δήμοι Ιωαννιτών και Μετσόβου, Κατερίνης, Χανίων και ο δήμος Σκιάθου. Οι υπόλοιπες περιοχές της χώρας εντάσσονται στο «κόκκινο».

Καθαρά Δευτέρα

Για την Καθαρά Δευτέρα ισχύει ό,τι και σήμερα. Δηλαδή, δεν επιτρέπονται οι υπερ-τοπικές μετακινήσεις, είπε ο κ. Χαρδαλιάς.

Οι μετακινήσεις με τα SMS 2 και 3 θα γίνονται εντός του δήμου διαμονής ή εντός 2 χιλιομέτρων από την οικία.
Για το SMS 6 η μετακίνηση θα γίνεται πεζή ή ποδήλατο.
Οπότε, όπως είπε ο κ. Χαρδαλιάς και το πέταγμα του χαρταετού τη Δευτέρα θα γίνει κοντά στις οικίες. Κανονικά θα ισχύει και η απαγόρευση κυκλοφορίας όπως ισχύει και σήμερα.

Αναλυτικότερα ο Υπουργός επανέλαβε ότι

Δεν επιτρέπονται οι υπερτοπικές μετακινήσεις, πλην των γνωστών εξαιρέσεων που ήδη εφαρμόζονται (π.χ. μετακίνηση για λόγους εργασίας, επιστροφής σε μόνιμη κατοικία κ.ο.κ.).Οι μετακινήσεις σε σούπερ μάρκετ, καταστήματα ειδών πρώτης ανάγκης και ATM τραπεζών πραγματοποιούνται μόνο εντός του Δήμου διαμονής ή σε απόσταση έως 2 χιλιόμετρα από τον τόπο κατοικίας.Παράλληλα, οι μετακινήσεις για σωματική άσκηση και οι βόλτες με κατοικίδιο επιτρέπονται μόνο πεζή ή με ποδήλατο και όχι με αυτοκίνητο, ενώ στις μετακινήσεις που αφορούν παροχή βοήθειας, οι αστυνομικοί μπορούν να ζητούν διευκρινίσεις.

Ως εκ τούτου, «το έθιμο του χαρταετού μπορεί να τηρηθεί με τους περιορισμούς των μετακινήσεων εντός του οικείου δήμου ή σε απόσταση 2 χιλιομέτρων από τον τόπο κατοικίας και λαμβάνοντας όλα τα μέτρα αποστάσεων και αποφυγής συνωστισμού στους υπαίθριους χώρους», διευκρίνισε ο κ. Χαρδαλιάς.

Απαγόρευση κυκλοφορίας και Καθαρά Δευτέρα

Όπως τόνισε η απαγόρευση κυκλοφορίας την Καθαρά Δευτέρα θα ισχύει κανονικά, όπως κάθε Δευτέρα, δηλαδή από τις 9 το βράδυ έως τις 5 το πρωί της επόμενης ημέρας για τις περιοχές που βρίσκονται στο επίπεδο αυξημένου κινδύνου, καθώς και για την Αττική και τη Θεσσαλονίκη.

Και από τις 7 το απόγευμα έως τις 5 το πρωί, για τις περιοχές που βρίσκονται στο επίπεδο πολύ αυξημένου κινδύνου

Απαγόρευση κυκλοφορίας: Τι ισχύει το Σαββατοκύριακο και μέχρι 22 Μαρτίου

Για ακόμα ένα Σαββατοκύριακο θα εφαρμόζεται το νέο ωράριο απαγόρευσης κυκλοφορίας, λόγω των αυστηρότερων μέτρων lockdown για τον κορονοϊό. Συγκεκριμένα, στις περιοχές που βρίσκονται στο «βαθύ κόκκινο» απαγορεύεται η κυκλοφορία από τις 19:00 μέχρι τις 05:00, ανάμεσα σε αυτές τις περιοχές συγκαταλέγεται και η Αττική και η Θεσσαλονίκη.

Υπενθυμίζονται οι εξής αλλαγές στα sms στο 13033:

Για τον κωδικό 2 μετάβαση σε σούπερ μάρκετ και καταστήματα προμήθειας ειδών πρώτης ανάγκης, αλλά και για τον κωδικό 3 που αφορά την μετάβαση σε τράπεζες ή δημόσιες υπηρεσίες η μετακίνηση θα γίνεται εντός του οικείου δήμου ή έως δύο χιλιόμετρα από την κατοικία.

Στο sms στο 13033 με κωδικό 6, που αφορά σωματική άσκηση σε εξωτερικό χώρο ή κίνηση με κατοικίδιο ζώο, οι δραστηριότητες αυτές πραγματοποιούνται αποκλειστικά και μόνο πεζή ή με ποδήλατο. Δεν επιτρέπεται κανείς σε όλη την χώρα να στείλει κωδικό 6 και να πάρει το αυτοκίνητο ή την μοτοσυκλέτα του, προκειμένου να μεταβεί σε άλλη περιοχή για να αθληθεί ή να βγάλει βόλτα το κατοικίδιο. Με αυτόν τον Κωδικό θα μετακινηθούμε και την Καθαρά Δευτέρα για να γιορτάσουμε τα κούλουμα... πεζοί.

Για τον κωδικό 4 που αφορά την παροχή βοήθειας τα ελεγκτικά όργανα θα ζητούν περισσότερες πληροφορίες.

Κλειστά σχολεία έως 29 Μαρτίου

Η Καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Βάνα Παπαευαγγέλου, απόλυτα εναρμονισμένη με τις εισηγήσεις των λοιμωξιολόγων νωρίτερα, ανακοίνωσε ότι γίνεται δεκτή η πρόταση τους για κλείσιμο όλων των σχολείων σε ολόκληρη τη χώρα και μπαίνουν σε οριζόντιο καθεστώς τηλεκπαίδευσης για δυο εβδομάδες και συγκεκριμένα για μέχρι και 29 Μαρτίου.

Η ίδια τόνισε πως την τελευταία εβδομάδα ο δείκτης θετικότητας ξεπέρασε το 4% που θεωρείται το «πράσινο» όριο, ενώ μίλησε και για περιοχές στις οποίες έφτασε ακόμη και το 7%, συμπληρώνοντας πως τα ενεργά κρούσματα υπολογίζονται σε 20.000.

«Τις τελευταίες δύο μέρες, οι εισαγωγές ξεπέρασαν τις 500», είπε ακόμα, ενώ τόνισε πως μόνο στην Αττική έγιναν την τελευταία εβδομάδα πάνω από 2.000 εισαγωγές στα νοσοκομεία. Επιπλέον αναφέρθηκε ξανά στην ενδοοικογενειακή μετάδοση του κορονοϊού, αλλά και στους κινδύνους διασποράς στους χώρους εργασίας.

««Ελπίζουμε ότι σύντομα θα μειωθεί το ιικό φορτίο γεγονός που θα μας επιτρέψει να ανοίξουμε κάποιες δραστηριότητες» είπε η κα Παπαευαγγέλου, τονίζοντας πως η απόφαση αυτή θα βοηθήσει στη μετάβαση στο δυναμικό άνοιγμα δραστηριοτήτων.

Τι θα γίνει με προαγωγικές εξετάσεις

Υπενθυμίζεται ότι νωρίτερα η Υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως είχε δηλώσει για τις προαγωγικές εξετάσεις οτι ακόμα «δεν έχει ληφθεί καμία απόφαση» αλλά συμπλήρωσε: «Έχουμε κάνει πολλές προσαρμογές στην εκπαιδευτική διαδικασία, όπως η μείωση της ύλης 20% έως 30% στις πανελλήνιες εξετάσεις. Εδώ είμαστε για να εξετάζουμε διαρκώς τα δεδομένα».

Παράταση σχολικής χρονιάς

Σχετικά με το ενδεχόμενο παράτασης της σχολικής χρονιάς, επισήμανε πως υπάρχουν «διαφορετικά σενάρια για όλες τις εναλλακτικές. Θυμίζω ότι και πέρυσι έγινε μια μικρή επέκταση του σχολικού έτους μέχρι τέλος Ιουνίου, κάτι αντίστοιχο μπορεί να συμβεί φέτος. Επειδή ακούω διάφορα για Ιούλιο να πω ξεκάθαρα ότι δεν υπάρχει συζήτηση για Ιούλιο. Τα σχέδια αυτή τη στιγμή περιλαμβάνουν ένα ενδεχόμενο να παραταθεί για ένα σύντομο χρονικό διάστημα εντός Ιουνίου η σχολική χρονιά.

Ανοίγουν στις 16 Μαρτίου τα υποθηκοφυλακεία

Την επαναλειτουργία των υποθηκοφυλακείων από την Τρίτη 16 Μαρτίου ανακοίνωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης για την πορεία της πανδημίας του κορονοϊού στην Ελλάδα.

Συγκεκριμένα, όπως είπε ο κ. Χαρδαλιάς, τα μέλη της Επιτροπής των Λοιμωξιολόγων εισηγήθηκαν ομόφωνα την επαναλειτουργία των υποθηκοφυλακείων με προγραμματισμένα ραντεβού, ώστε να επιλυθούν προβλήματα καθημερινότητας που σχετίζονται με τη λειτουργία τους και να προστατευθεί παράλληλα, η Δημόσια Υγεία.

Τι θα γίνει με λιανεμπόριο

Στο άνοιγμα του λιανεμπορίου αναφέρθηκε, κατά τη διάρκεια της σημερινής ενημέρωσης για τον κοροναϊό, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς.

Το θέμα του λιανεμπορίου έχει βρεθεί πολύ έντονα στο προσκήνιο τις τελευταίες μέρες, αφού οι πληροφορίες έκαναν λόγο για άνοιγμα μέχρι τα τέλη Μαρτίου, έστω και με τη μέθοδο του click away.

Όπως είπε ο κ. Χαρδαλιάς, «κατά τη σημερινή συνεδρίαση η επιτροπή εξέφρασε θετική άποψη για το άνοιγμα του λιανεμπορίου με αυστηρούς υγειονομικούς όρους, μόλις οι επιδημιολογικές συνθήκες και οι ανάλογοι δείκτες το επιτρέψουν».

Πάντως σε κάθε περίπτωση, το sms στο 13032 είναι ήδη έτοιμο για όταν ανοίξει το λιανεμπόριο ενώ υπενθυμίζεται οτι με την αποστολή του SMS ο πολίτης θα έχει μέχρι τρεις ώρες στη διάθεσή του προκειμένου να κάνει τις αγορές που χρειάζεται.

Keywords
κλειστα σχολεια, lockdown, ελλαδα, σχολεια, χαρταετος, καθαρα δευτερα, νέα, πειραιας, AstraZeneca, οφείλεται, θεσσαλονικη, sms, ATM, τραπεζες, διευκρινίσεις, πανελληνιες 2013, ιουνίου, click, τελη κυκλοφοριας, σταση εργασιας, ωραριο καταστηματων, πανελληνιες 2011, βασεις πανελληνιων, Καλή Χρονιά, πανελληνιες 2012, οφειλετες δημοσιου, πανελληνιες, τελη κυκλοφοριας 2014, τελη κυκλοφοριας 2015, τελη κυκλοφοριας 2016, κρουσματα σημερα, ανοιγμα σχολειων, ξανα, ποδηλατο, αυτοκινητο, θεμα, πιεση, σημερινη, υγεια, αυξηση, αττικη, βαθυ κοκκινο, εβδομαδες, βραδυ, βρισκεται, γεγονος, γινει, γινεται, γινονται, δευτερα, διαστημα, δημος, διευκρινίσεις, δυναμικο, εγινε, εδω ειμαστε, εθιμο, ειπε, υπαρχει, εβδομαδα, εμβολιο, ενεργα, ενημερωση, εξετασεις, ετοιμο, ετων, ζωο, ιδια, υπηρεσιες, ισχυει, υφυπουργος, εικονα, κινηση, λειτουργια, λογο, μειωση, νικη, νοσοκομεια, οικια, ορος, οφείλεται, πεμπτη, προβληματα, πρωι, ραντεβου, συγκεκριμενα, συζητηση, συντομα, σουπερ μαρκετ, στο κοκκινο, σουπερ, σχεδια, τριτη, υπουργος παιδειας, ωρες, αγορες, ATM, click, γκικας, χωρα, ιδιαιτερο, ιδιαιτερα, ιουνίου, οργανα, πληροφοριες, sms, υγειας
Τυχαία Θέματα