Σε ποιον διάσημο πίνακα στάθηκε ο Πομπέο στο ΥΠΕΞ; (φωτο - video)

Στις 12:20 υποδέχθηκε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας τον Αμερικανό ομόλογό του Μάικ Πομπέο στο κατώφλι του υπουργείου Εξωτερικών. Από την είσοδο του νεοκλασικού ο Ν. Δένδιας τον οδήγησε στην αίθουσα Καποδίστρια του πρώτου ορόφου όπου οι δύο άνδρες ξεκίνησαν τις κατ' ιδίαν συνομιλίες τους.

Οι δύο τους στάθηκαν σε έναν πίνακα, που απεικονίζει την ναυμαχία της Έλλης το 1912, του ζωγράφου Βασίλειου Χατζή, όπου ο Νίκος Δένδιας, εξήγησε τον αμερικανό ΥΠΕΞ την ιστορία του λίγο πριν παρευρεθούν στο γεύμα.

Ο συγκεκριμένος πίνακας βρισκόταν σε γραφείο

υπουργού και ο Δένδιας τον τοποθέτησε στην είσοδο του νεοκλασικού που στεγάζεται το Υπουργείο Εξωτερικών όταν ανέλαβε καθήκοντα.

Η ιστορία του πίνακα

Τον Ιούνιο του 1911 και λόγω απειθαρχίας του πληρώματος του θωρηκτού «Αβέρωφ», τη θέση του Κυβερνήτη ανέλαβε ο τότε Πλοίαρχος Παύλος Κουντουριώτης.

Με την έκρηξη των Βαλκανικών Πολέμων προάχθηκε σε Υποναύαρχο ενώ στις 16 Απριλίου του 1912 έγινε Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού, θέση στην οποία παρέμεινε μέχρι τις 16 Σεπτεμβρίου 1912.

Στη συνέχεια γίνεται Αρχηγός του Στόλου του Αιγαίου και αναλαμβάνει δράση.

Ως Κυβερνήτης του θωρηκτού «Αβέρωφ» καταλαμβάνει τη Λήμνο, ενώ τις επόμενες ημέρες ακολουθούν οι Θάσος, Ίμβρος, Τένεδος, Ψαρά, Άγιος Ευστράτιος και Σαμοθράκη.

Μέχρι τις 21 Δεκεμβρίου είχε κατορθώσει να ελευθερώσει όλα σχεδόν τα νησιά του Αιγαίου, συμπεριλαμβανομένης και της Χίου.

Με το θωρηκτό «Αβέρωφ» συμμετείχε σε δύο ναυμαχίες, σε αυτή της Έλλης και σε αυτή της Λήμνου (5 Ιανουαρίου 1913).

Η ναυμαχία της Έλλης κερδήθηκε χάρη σε παράτολμο ελιγμό του Κουντουριώτη, ο οποίος θεωρήθηκε ασυλλόγιστος ηρωισμός.

Οι επιτυχημένοι χειρισμοί του ανάγκασαν τον τουρκικό στόλο να αποσυρθεί στα Δαρδανέλλια

Keywords
Αναζητήσεις
pinakas pobeo
Τυχαία Θέματα