Σε εξέλιξη το μυστικό τουρκικό πυραυλικό πρότζεκτ «Tayfun»: Γιατί «πανηγυρίζουν» τα τουρκικά ΜΜΕ (βίντεο)

Το μυστικό πυραυλικό πρότζεκτ που φέρει το όνομα «Tayfun» βρίσκεται, σύμφωνα με πληροφορίες, σε εξέλιξη εδώ και αρκετά χρόνια.

Σε επιτυχή δοκιμαστική εκτόξευση βαλλιστικού πυραύλου Tayfun προχώρησε την Τρίτη η Άγκυρα, με τα τουρκικά ΜΜΕ να «πανηγυρίζουν» ιδιαίτερα το βεληνεκές του νέου τουρκικού πυραύλου.

Η Τουρκία πραγματοποίησε την εκτόξευση πάνω από τη Μαύρη Θάλασσα, με το πρακτορείο ειδήσεων DHA να δίνει στη δημοσιότητα εικόνες από το αεροδρόμιο

της Ριζούντας - Άρτβιν.

Οπως ανέφεραν για την εν λόγω δοκιμή, ο Τayfun - που αναπτύχθηκε από την τουρκική αμυντική εταιρεία ROKETSAN - έπληξε με επιτυχία τον στόχο του 561 χιλιόμετρα μακριά, στα ανοικτά της Σινώπης, έπειτα από 458 δευτερόλεπτα.

Η δοκιμή πραγματοποιήθηκε στις 06.50 στο πλαίσιο του «Typhoon Missile System Development Project» της τουρκικής Αμυντικής Βιομηχανίας, ενώ μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν αξιόπιστα στοιχεία, καθώς καμία πληροφορία δεν έχει κοινοποιηθεί επίσημα.

?? Roketsan tarafından geliştirilen TAYFUN Balistik Füzesi'nin test atışı gerçekleştirildi!

TAYFUN, 561 kilometre uzaklıktaki hedefi başarı ile vurdu.

TAYFUN Füzesi, Türkiye'nin en uzun menzilli füze sistemi olarak kayda geçti. pic.twitter.com/Nlmi038UQ7

— Doğu Akdeniz Politik (@akdenizpolitik) October 18, 2022

Τι ξέρουμε για τον πύραυλο Tayfun

Ο πύραυλος δομικά μοιάζει πολύ με τον βαλλιστικό πύραυλο BORA κι είναι ένας μικρού βεληνεκούς πύραυλος.

Καταγράφεται ως το τουρκικό πυραυλικό σύστημα με το μεγαλύτερο βεληνεκές μετά τους Yildirim και BORA, καθώς μέχρι σήμερα, τα τουρκικά πυραυλικά συστήματα διακρίνονταν σε δύο μόλις κατηγορίες:

Στους βαλλιστικούς πυραύλους μικρού βεληνεκούς Yildirim και BORA και στους μεγάλου διαμετρήματος πολλαπλούς εκτοξευτές πυραύλων Kasirga.

Πρόκειται να ενταχθεί στις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις μετά από μερικές ακόμη δοκιμές, ενώ όπως αναφέρουν τουρκικά ΜΜΕ, με το TAYFUN, οι Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις θα έχουν φτάσει σε σημαντική αποτρεπτική ικανότητα.

Τα τουρκικά ΜΜΕ φτάνουν, μάλιστα, στο σημείο να σχολιάζουν ότι με τον συγκεκριμένο πύραυλο... η Αθήνα μπορεί να χτυπηθεί όχι από τις ακτές του Αιγαίου, αλλά ακόμη και από τη Γιάλοβα και το Μπουρντούρ. Η Ελλάδα είναι σοκαρισμένη, συμπληρώνουν.

Σημειώνεται πως η Τουρκία παρέλαβε ένα προηγμένο σύστημα αντιπυραυλικής άμυνας S-400 που κατασκευάστηκε από τη Ρωσία το 2019, δύο χρόνια αφότου η Άγκυρα υπέγραψε συμφωνία με τη Μόσχα για την αγορά του συστήματος με την ελπίδα ότι η συνεργασία θα μπορούσε να τη βοηθήσει να αναπτύξει το δικό της πρόγραμμα αντιπυραυλικής άμυνας.

#ΤΟΥΡΚΙΑ #ΠΥΡΑΥΛΟΙ #ΕΚΤΟΞΕΥΣΗ #ΔΟΚΙΜΗ #ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ #ΑΙΓΑΙΟ
Keywords
Τυχαία Θέματα