Σχολές οδηγών χωρίς... δάσκαλο, η τεχνολογία ανοίγει το δρόμο για διπλώματα χωρίς εκπαιδευτή

Μαθήματα οδήγησης χωρίς την παρουσία δασκάλου «φέρνει» η εξέλιξη των αυτόνομων συστημάτων οδήγησης.

Η General Motors κατέθεσε δίπλωμα ευρεσιτεχνίας για μια νέα τεχνολογία αυτόνομων οχημάτων, που θα μπορούσε να διδάξει στους μαθητές πώς να οδηγούν χωρίς την ανάγκη (ανθρώπινου) εκπαιδευτή.

Η αμερικανική εταιρεία προτείνει ότι θα μπορούσε να εισαγάγει τη συγκεκριμένη τεχνολογία στα μελλοντικά «αυτοοδηγούμενα» αυτοκίνητά της, με την οποία

θα κρίνεται η ικανότητα οδήγησης ενός εκπαιδευόμενου οδηγού.

Σύμφωνα με αυτή την τεχνολογία, ο αυτόνομος εκπαιδευτής της GM θα χρησιμοποιείται ώστε να μαθαίνει σε νέους οδηγούς πώς να οδηγούν στους δρόμους. Παράλληλα, η νέα αυτή τεχνολογία θα δοκιμάζει και τους νέους οδηγούς, τεστάροντας τις ικανότητές τους.

Το αυτόνομο σύστημα μπορεί ανά πάσα στιγμή να πάρει άμεσα τα ηνία στην οδήγηση, ενώ είναι πολύ σημαντικό ότι ο βαθμός εμπλοκής του θα μειώνεται όσο βελτιώνονται οι ικανότητες του οδηγού, μέχρι τελικά ο τελευταίος να πάρει τον πλήρη έλεγχο του οχήματος.

Τα έγγραφα, που κατατέθηκαν στο Γραφείο Διπλωμάτων Ευρεσιτεχνίας και Εμπορικών Σημάτων των Ηνωμένων Πολιτειών, δείχνουν τη χρήση αισθητήρων και ενσωματωμένου υπολογιστή για να κρίνουν τις δεξιότητες του μαθητή.

Στη συνέχεια, δίνεται μια βαθμολογία στον οδηγό με βάση τις ενέργειές του - επηρεάζεται από τον βαθμό στον οποίο η τεχνολογία αυτόνομης οδήγησης χρειαζόταν να παρέμβει σε οποιοδήποτε στάδιο.

Σύμφωνα με το autocar.co.uk, η GM υποστηρίζει ότι αν και οι τρέχουσες μέθοδοι εκπαίδευσης με ανθρώπινο δάσκαλο οδήγησης λειτουργούν, μπορεί να μην είναι «βέλτιστες» σε όλες τις περιπτώσεις, προσθέτοντας ότι περισσότερος χρόνος και χρήμα θα μπορούσε να δαπανηθεί από έναν μαθητή με έναν ανθρώπινο δάσκαλο.

Πάντως, δεν έχουν ανακοινωθεί ακόμη λεπτομέρειες σχετικά με το πότε σχεδιάζει η εταιρεία να εισαγάγει την συγκεκριμένη τεχνολογία, και δεδομένης άλλωστε της περιορισμένης παρουσίας της GM στην Ευρώπη.

Keywords
Τυχαία Θέματα