Σχέδιο Τσίπρα για τα κόκκινα δάνεια με το βλέμμα σε κοινωνία και προοδευτικά κόμματα

Αυστηρούς κανόνες για τη λειτουργία των funds, την προστασία της πρώτης κατοικίας, της επαγγελματικής στέγης και της αγροτικής γης, υποχρεωτικές ρυθμίσεις χρεών υπέρ των δανειοληπτών και σύστημα επιδοτήσεων του δημοσίου για ευάλωτα και αδύναμα νοικοκυριά, προβλέπει το σχέδιο που παρουσίασε χθες ο Αλέξης Τσίπρας σχετικά με το ζήτημα του ιδιωτικού χρέους.

Σε θεσμικό επίπεδο ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ

προανήγγειλε δημιουργία υφυπουργείου Οικονομικών, με αρμοδιότητα τη διαχείριση του ιδιωτικού χρέους και της στεγαστικής πολιτικής, αλλά και Δημόσιας Εποπτικής Αρχής για τη διαχείριση του ιδιωτικού χρέους, καθώς και Ειδικού Ταμείου Αναδιαρθρώσεων Οφειλών και Στεγαστικής Πολιτικής στην Αναπτυξιακή Τράπεζα, που θα υποστηρίζει τις ρυθμίσεις, αλλά και τις δόσεις δανείων ενήμερων δανειοληπτών και τις δόσεις χαμηλότοκων στεγαστικών δανείων σε νέα ζευγάρια.

Σε τεχνικό επίπεδο είναι ακόμη νωρίς για να αξιολογηθούν θέματα όπως το πόσο ευρεία είναι η περίμετρος των δικαιούχων, το δημοσιονομικό κόστος του σχεδίου, οι πιέσεις που θα ασκηθούν από την πλευρά των τραπεζών και των funds. Εξάλλου, η ίδια η ΝΔ δεν φαίνεται μπαίνει σε διαδικασία τεχνοκρατικής αποδόμησης του σχεδίου, αλλά μάλλον επιχειρεί να αποφύγει μια σχετική συζήτηση, όπως και τα ΜΜΕ που βρίσκονται κοντά της.

Βλέμμα στην κοινωνία… και στο ΠΑΣΟΚ

Σε πολιτικό επίπεδο, είναι φανερό ότι ο κύριος Τσίπρας χθες επιχείρησε ένα διπλό άνοιγμα. Πρώτον, φέρνει στο επίκεντρο της επικοινωνιακής του προσπάθειας την προγραμματική ατζέντα κοινωνικού χαρακτήρα και μάλιστα για ένα οικονομικό ζήτημα ζωής και θανάτου για αρκετές εκατοντάδες χιλιάδες νοικοκυριά.

Δεύτερον, πιέζει τα υπόλοιπα κόμμα του προοδευτικού τόξου επί του προγραμματικού πεδίου, σε ένα ζήτημα, δε, το οποίο η ΝΔ έχει βρεθεί στην εντελώς απέναντι όχθη, δηλαδή έχει φτάσει σε ορισμένες περιπτώσεις να επιμένει στη συνέχιση της μηδενικής προστασίας της πρώτης κατοικίας, αλλά και στον χαρακτηρισμό των μπαταχτσήδων.

Πολλοί κοινωνικοί και παραγωγικοί φορείς… και Λούκα

Και οι δύο παραπάνω στοχεύσεις, εξάλλου, επιβεβαιώθηκαν, κατά τη συζήτηση που ακολούθησε χθες μετά την εισαγωγική παρουσίαση από τον κύριο Τσίπρα. Αφενός, διότι στη συζήτηση συμμετείχε πλήθος εκπροσώπων από παραγωγικούς και κοινωνικούς φορείς, οι οποίοι εκφράστηκαν αρκετά θετικά, όπως οι Παναγιώτα Καλαποθαράκου (Πρόεδρος Ε.Κ.ΠΟΙ.Ζ.Ω.), Γιάννης Χατζηθεοδοσίου (πρόεδρος Επαγγελματικού Επιμελητήριου Αθήνας), Ευάγγελος Κρητικός (Πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Δανειοληπτών), Αγγελος Πιλάτης (αντιπρόεδρος του Ινστιτούτου Καταναλωτών), Γιώργος Μελισσάρης (νομικός σύμβουλος της Ένωσης Εργαζομένων Καταναλωτών Ελλάδας), Λευτέρης Ποταμιάνος (Πρόεδρος Συλλόγου Μεσιτών Αστικών Συμβάσεων Αθηνών Αττικής) και Γιώργος Καρανίκας (Πρόεδρος της Ελληνική Συνομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας). Αφετέρου, διότι δια στόματος της Λούκας Κατσέλη, η οποία σημείωσε εμφατικά ότι προέρχεται από το ΠΑΣΟΚ, ακούστηκε ότι το σχέδιο μπορεί να εφαρμοστεί (απέναντι στα «θηρία», δηλαδή τα funds), αν υπάρξει μια προοδευτική κυβέρνηση συνεργασίας.

Αργά ή στην κατάλληλη στιγμή η προγραμματική στροφή;

Τα παραπάνω είναι προφανές ότι θα λειτουργήσουν θετικά για την Κουμουνδούρου και ίσως σε σημαντικό επίπεδο στην προεκλογική συζήτηση. Ωστόσο, αυτό που μένει να φανεί είναι αν η κίνηση αυτή ήρθε καθυστερημένα, αλλά και αν θα ακολουθηθεί και από άλλες θεματικές παρεμβάσεις προγραμματικού χαρακτήρα από τον ΣΥΡΙΖΑ, όπως εξετάζεται να γίνει για τις υποδομές-μεταφορές-ασφάλεια, την ανασυγκρότηση του κράτους και τη θωράκιση του κράτους δικαίου.

#ΑΛΕΞΗΣ_ΤΣΙΠΡΑΣ #ΚΟΚΚΙΝΑ_ΔΑΝΕΙΑ #ΣΥΡΙΖΑ
Keywords
Τυχαία Θέματα
Σχέδιο Τσίπρα,schedio tsipra