Σχέδιο Μέτσολα για το QatarGate: 14 προτάσεις αλλά καμία πρόβλεψη για εποπτεία από ανεξάρτητη Αρχή

Οι προτάσεις της προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοιβουλίου, Ρομπέρτα Μέτσολα, έρχονται ως απάντηση στην ανάγκη ρύθμισης των σχέσεων με τις ομάδες άσκησης πίεσης, μετά το σκάνδαλο Qatargate που τραυμάτισε βαθιά την εικόνα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στη διεθνή κοινή γνώμη.

Προσωρινή απαγόρευση του λόμπι και αυστηρότερη πρόσβαση στην Ευρωβουλή είναι κάποια μόνο από τα μέτρα που προτείνει η Ρομπέρτα Μέτσολα στο πλαίσιο του σχεδίου για την καταπολέμηση της διαφθοράς που θα συζητηθεί αύριο Πέμπτη από τους προέδρους των πολιτικών ομάδων της Ευρωβουλής, κεκλεισμένων των θυρών.

Σύμφωνα με πληροφορίες της ΕΡΤ, το σχέδιο Μέτσολα προβλέπει 14 προτάσεις, οι οποίες αποσκοπούν στην ενίσχυση της εμπιστοσύνης των Ευρωπαίων πολιτών στο θεσμικό όργανο που νομοθετεί για αποφάσεις που επηρεάζουν άμεσα την καθημερινότητά μας και τη λειτουργία της εσωτερικής Αγοράς.

Εάν οι προτάσεις αυτές υιοθετηθούν από την ολομέλεια, οι ευρωβουλευτές που δεν επανεκλέγονται δεν θα έχουν δικαίωμα να ασκούν λόμπι στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για ένα χρόνο, ούτε θα έχουν μόνιμο πάσο πρόσβασης στο Κοινοβούλιο μετά την αποχώρησή τους.

Την ίδια ώρα, οι προτάσει αφορούν και άλλα ζητήματα συμπεριφοράς των μελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, τα οποία θίγουν το κύρος του Σώματος.

Πέραν του γνωστού ζητήματος παρατυπιών στις οικονομικές αποζημιώσεις - με ευρωβουλευτές να λαμβάνουν αθέμιτα μέρος του μισθού των βοηθών τους - αλλά και της αδιαφάνειας σχετικά με το Ταμείο Συντάξεων των πρώην ευρωβουλευτών που φαίνεται πως καταρρέει, τρανό παράδειγμα αποτελεί και η περίπτωση ευρωβουλευτή που δηλώνει 48 βοηθούς (!)

Ωστόσο, τα προληπτικά μέτρα κατά της διαφθοράς φαίνεται ότι αποτελούν προτάσεις αυτορρύθμισης, χωρίς εποπτεία από ανεξάρτητο όργανο ελέγχου.

#ΕΥΡΩΠΑΙΚΟ_ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ #ΕΥΡΩΒΟΥΛΗ #ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ_ΑΡΧΗ #QATAR_GATE #ΕΠΟΠΤΕΙΑ #ΔΙΑΦΘΟΡΑ #ΛΟΜΠΙ #ΕΥΡΩΒΟΥΛΕΥΤΕΣ #ΜΕΤΣΟΛΑ
Keywords
Τυχαία Θέματα
Σχέδιο Μέτσολα, QatarGate, Αρχή,schedio metsola, QatarGate, archi