Σαν σήμερα: Η Ελλάδα μπαίνει στην ΕΟΚ - 40 χρόνια από την ένταξη της (vid)

Το ημερολόγιο έδειχνε 28 Μαΐου 1979 όταν ο Κωνσταντίνος Καραμανλής υπέγραφε στο Ζάππειο την Πράξη Προσχώρησης της Ελλάδας στην ΕΟΚ (Ευρωπαϊκή Οικονομική Κοινότητα).

Η υπογραφή της Πράξης Προσχώρησης ολοκλήρωνε ουσιαστικά προσπάθειες δεκαετιών για την ένταξη της Ελληνικής Δημοκρατίας στην Ενωμένη Ευρώπη.

Η

πρώτη απόπειρα σύνδεσης της Ελλάδας με την Ευρωπαϊκή Κοινότητα έγινε πριν εξήντα χρόνια. Το τότε Βασίλειο της Ελλάδας υπέβαλε αίτηση σύνδεσης τον Ιούνιο του 1959, με τη Συμφωνία να υπογράφεται δύο χρόνια αργότερα, προβλέποντας μάλιστα πλήρη ένταξη το 1984.

Το ξέσπασμα της δικτατορίας των συνταγματαρχών το 1967 διέκοψε τις ενταξιακές διαδικασίες, οι οποίες αναβίωσαν το 1975, όταν ο Κωνσταντίνος Καραμανλής υπέβαλε επισήμως το αίτημα ένταξης της Ελληνικής Δημοκρατίας στην ΕΟΚ. Οι διαπραγματεύσεις άρχισαν το 1976 και ολοκληρώθηκαν το 1979.

{https://twitter.com/MargSchinas/status/1133269099184820225}

«… Η Ελλάς από σήμερα αποδέχεται οριστικά την ιστορική πρόκληση και την ευρωπαϊκή της μοίρα, διατηρώντας την εθνική της ταυτότητα. Έχουμε εμπιστοσύνη και στην Ευρώπη και στην Ελλάδα… Είμαστε όλοι Ευρωπαίοι, όπως θα έλεγε ο Τσόρτσιλ και όλοι Έλληνες, όπως θα έλεγε ο Σέλεϊ. Γιατί όπως έγραψε ο Σωκράτης, Έλληνες δεν είναι μόνο εκείνοι που γεννήθηκαν στην Ελλάδα, αλλά όλοι εκείνοι που υιοθέτησαν το πνεύμα το κλασικό…»

40 χρόνια πέρασαν από τα ιστορικά λόγια του Κωνσταντίνου Καραμανλή στο Ζάππειο όπου και υπέγραψε τη Συνθήκη Προσχώρησης της Ελλάδας στην ΕΟΚ.

Keywords
Τυχαία Θέματα