Σαΐφ αλ Αντέλ: Αυτός είναι ο νέος ηγέτης της Αλ Κάιντα, υπό την καθοδήγησή του η επίθεση 11ης Σεπτεμβρίου στις ΗΠΑ

Αιγυπτιακός υπήκοος, φέρεται να ανέλαβε επικεφαλής της τρομοκρατικής οργάνωσης, Αλ Κάιντα, μετά το θάνατο του Ayman al-Zawahiri το 2022.

Οι αναφορές, σύμφωνα με το atalayar, συνδέουν τον Αλ Αντέλ με διάφορες τρομοκρατικές επιθέσεις, συμπεριλαμβανομένης της 11ης Σεπτεμβρίου, όπως επιβεβαίωσε εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών.

Σύμφωνα με αμερικανικά δημοσιεύματα, ο Αλ Αντέλ, αιγύπτιος υπήκοος, διαμένει στο Ιράν και φέρεται να έχει αναλάβει επικεφαλής της οργάνωσης μετά τον θάνατο του Αϊμάν

αλ Ζαουάχρι τον Ιούλιο του 2022.

Η δήλωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ συμπίπτει με πρόσφατη έκθεση του ΟΗΕ σύμφωνα με την οποία ο Αλ Άντελ είναι πλέον ο «de facto» και αδιαμφισβήτητος ηγέτης της Αλ Κάιντα, σηματοδοτώντας τη "συνέχεια" της οργάνωσης.

Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, η τζιχαντιστική οργάνωση δεν τον έχει ακόμη ανακηρύξει επίσημα «εμίρη» για διάφορους λόγους. Ο πρώτος λόγος είναι ότι πρόκειται για ένα ευαίσθητο θέμα για τους Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν, οι οποίοι εξακολουθούν να μην αναγνωρίζουν ότι ο Ζαουάχρι εξοντώθηκε από τις ΗΠΑ στην Καμπούλ πέρυσι.

Ο Αλ Άντελ, εκτιμάται ότι ήταν πρώην αντισυνταγματάρχης των αιγυπτιακών ειδικών δυνάμεων. Αργότερα, όταν εντάχθηκε στην Αλ Κάιντα, ήταν υπεύθυνος για την ανάπτυξη της επιχειρησιακής δραστηριότητας της ομάδας και εκπαίδευσε τους τρομοκράτες που σχεδίασαν και εκτέλεσαν τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου στις Ηνωμένες Πολιτείες, σύμφωνα με τη ΜΚΟ Counter Extremism Project.

Το AP υποστηρίζει επίσης ότι ο Αλ Αντέλ ήταν υπεύθυνος για την ασφάλεια του Οσάμα Μπιν Λάντεν, ιδρυτή της Αλ Κάιντα και εγκέφαλου της 11ης Σεπτεμβρίου.

Από την άλλη πλευρά, πρώην ερευνητής του FBI για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας Ali Soufan - τον οποίο επικαλείται το AFP - ισχυρίζεται ότι ο Αλ Αντέλ βρίσκεται στο Ιράν από το 2002 ή το 2003, αρχικά σε κατ' οίκον περιορισμό, αλλά ελεύθερος ώστε να κάνει ταξίδια στο Πακιστάν.

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ σημειώνει ότι μετά από αρκετές επιχειρήσεις στην Αφρική μετακόμισε στο νοτιοανατολικό Ιράν, όπου ζούσε υπό την προστασία της Ισλαμικής Φρουράς της Επανάστασης.

Το FBI προσφέρει αμοιβή έως και 10 εκατομμύρια δολάρια για πληροφορίες που θα οδηγήσουν στη σύλληψη του Αλ Αντέλ, το πραγματικό όνομα του οποίου θα μπορούσε να είναι Muhamad Ibrahim Makkawi, Ibrahim Al-Madani ή Muhamad Salah al-din al-Halim Zaydan. Η αμερικανική υπηρεσία ασφαλείας και πληροφοριών συνδέει επίσης τον βομβιστή με τις επιθέσεις της 7ης Αυγούστου 1998 στις πρεσβείες των ΗΠΑ στο Νταρ ες Σαλάμ (Τανζανία) και στο Ναϊρόμπι.

Αναλυτές που επικαλείται το Reuters αναφέρουν επίσης ότι ο Αλ Αντέλ συμμετείχε στη δολοφονία του αμερικανοϊσραηλινού δημοσιογράφου Daniel Pearl το 2002 στο Πακιστάν, καθώς και στη δολοφονία του Αιγύπτιου προέδρου Anwar Sadat.

#ΣΑΙΦ_ΑΛ_ΑΝΤΕΛ #ΑΛ_ΚΑΙΝΤΑ #ΑΡΧΗΓΟΣ #ΗΠΑ
Keywords
Τυχαία Θέματα
Σαΐφ, Αντέλ, Αυτός, Αλ Κάιντα, 11ης Σεπτεμβρίου, ΗΠΑ,saΐf, antel, aftos, al kainta, 11is septemvriou, ipa