Ρυθμίσεις δανείων: Ανεβάζουν ταχύτητα εξωδικαστικός και συμφωνίες τράπεζας - οφειλέτη
Αυξάνεται το ενδιαφέρον των δανειοληπτών που έχουν δάνειο σε καθυστέρηση, ώστε να προχωρήσουν άμεσα στην ρύθμισή του, εκμεταλλευόμενοι κάποιο από τα διαθέσιμα εργαλεία που υφίστανται.
Την τάση αυτή ενισχύουν και οι αποφάσεις της ΕΚΤ για αυξήσεις επιτοκίων, που αναμφίβολα προκαλεί προβληματισμό στους οφειλέτες για την επόμενη ημέρα και για το τελικό ύψος που θα διαμορφωθούν τα επιτόκια.
Στο μεταξύ, φαίνεται να αλλάζουν ρότα τράπεζες και servicers
Αυτό φαίνεται και από τα διαθέσιμα στοιχεία που υπάρχουν και τα οποία δείχνουν αλματώδη αύξηση των ρυθμίσεων που κυμαίνονται στα επίπεδα των 700 έως 800 εκατ. σε μηναία βάση.
Από αυτά τα 250 εκατ. περίπου ρυθμίζονται μέσα από τον εξωδικαστικό και άλλα 450 έως 550 μέσω διμερών συμφωνιών μεταξύ τραπεζών - servicers και οφειλέτη.
Έχει ανεβάσει ρυθμό ο εξωδικαστικόςΌπως έχει ανακοινωθεί πρόσφατα από την η Ειδική Γραμματεία Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους τον Μάιο παρατηρήθηκε ο υψηλότερος αριθμός ρυθμίσεων οφειλών και οριστικών υποβολών αιτήσεων, στα δύο χρόνια λειτουργίας του Μηχανισμού.
Συγκεκριμένα:
* Τον μήνα Μάιο του 2023 πραγματοποιήθηκαν 805 ρυθμίσεις οφειλών και 1.996 οριστικές υποβολές αιτήσεων ρύθμισης. Συνολικά, μέχρι το τέλος Μαΐου του 2023 έχουν πραγματοποιηθεί 5.435 ρυθμίσεις οφειλών οι οποίες αντιστοιχούν σε 1,83 δισ. ευρώ αρχικών οφειλών.
* Ο αριθμός των νέων αιτήσεων που εισήχθησαν στην πλατφόρμα ενισχύθηκε τον μήνα Μάιο του 2023, μετά τις πρόσφατες βελτιώσεις στον εξωδικαστικό μηχανισμό, και ανήλθε σε 4.243, αυξημένος κατά 900 σε σχέση με τον μέσο όρο των έξι προηγούμενων μηνών. Αυξημένες κατά 50%, σε σχέση με τους προηγούμενους μήνες, ήταν και οι οριστικές υποβολές αιτήσεων.
* Σημαντική είναι, επίσης, η διατήρηση του ποσοστού εγκρισιμότητας των ρυθμίσεων από τους χρηματοδοτικούς φορείς σε υψηλό επίπεδο, το οποίο κυμάνθηκε στο 72% τους τελευταίους έξι μήνες.
Όπως αναφέρεται, «το Υπουργείο Οικονομικών και η Ειδική Γραμματεία Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους παρακολουθούν στενά την πορεία υλοποίησης του εξωδικαστικού μηχανισμού ρύθμισης οφειλών, συνεργάζονται εντατικά με τους εμπλεκόμενους φορείς και συνεχίζουν να στηρίζουν νοικοκυριά και επιχειρήσεις για τη βέλτιστη δυνατή αντιμετώπιση του κρίσιμου ζητήματος του ιδιωτικού χρέους».
Ψηφιακά η υποβολή αιτήσεωνΣτο μεταξύ από τον επόμενο μήνα τίθεται σε εφαρμογή η νέα πλατφόρμα για την ψηφιακή υποβολή των αιτήσεων ρύθμισης οφειλών από οφειλέτες με κόκκινα δάνεια. Πρόκειται για ένα σύστημα βάσει του οποίου τράπεζες και servicers θα πρέπει να ανταποκρίνονται με μεγαλύτερη ταχύτητα στα αιτήματα των οφειλετών και να αιτιολογούν πιθανή απόρριψη του αιτήματος.
Με τον τρόπο αυτό η Τράπεζα της Ελλάδος θα έχει την δυνατότητα να παρακολουθεί τις ρυθμίσεις κόκκινων δανείων και την εφαρμογή του Κώδικα Δεοντολογίας που έχει θεσπίσει και θα πρέπει να τηρείται από όλους τους πιστωτές, δηλαδή τόσο από τις εταιρείες διαχείρισης όσο και τις τράπεζες.
Έτσι, η ΤτΕ επιχειρεί να επιβάλλει τυποποιημένες διαδικασίες, κυρίως προς τις εταιρίες διαχείρισης, για τις οποίες υπάρχουν τα περισσότερα παράπονα. Όπως έχει δηλώσει ο Γιάννης Στουρνάρας, θέλει να ακολουθηθεί πιστά ο Κώδικας Δεοντολογίας και από τις εταιρίες διαχείρισης ενώ προανήγγειλε αλλαγές στο θεσμικό πλαίσιοπου θα συμβάλουν στην βελτίωση λειτουργίας του συστήματος.
Βασική επιδίωξη, η οποία πιθανότητα θα λάβει την μορφή νομοθετικής παρέμβασης από την επόμενη κυβέρνηση θα είναι, η καλύτερη και ταχύτερη ανταπόκριση των εταιρών στα αιτήματα - ερωτήματα των οφειλετών.
#ΔΑΝΕΙΑ #ΕΞΩΔΙΚΑΣΤΙΚΟΣ #ΤΡΑΠΕΖΑ #ΟΦΕΙΛΕΣ- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- Σπάνια στιγμή καταγράφηκε στη κάμερα: Αετός γράπωσε καρχαρία
- Οι θερινές εκπτώσεις 2023 και η Κυριακή με ανοιχτά μαγαζιά
- Γέφυρα Ρίου-Αντιρρίου: Το μεγάλο λάθος στην κατασκευή της που άλλαξε όλη την πορεία της
- Σταυρόπουλος: «Είμαστε σοκαρισμένοι από την διαιτησία, θέλουμε να μας σέβονται»
- Τροχαίο στη Λεωφόρο Κηφισίας
- Στρεπτόκοκκος: Τι να προσέχουν οι γονείς. Ειδικοί απαντούν για τη διάγνωση και τα strep test
- Σπάνια στιγμή καταγράφηκε στη κάμερα: Αετός γράπωσε καρχαρία
- Θεσσαλονίκη: Δύο συλλήψεις για παρενόχληση νεαρών κοριτσιών στην Αριστοτέλους
- Τροχαίο στη Λεωφόρο Κηφισίας
- Καιρός: Έντονη βροχόπτωση στην Αθήνα - 'Ήχησε" το 112 σε Αττική, Εύβοια, Μαγνησία και Σποράδες
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Dikaiologitika
- Οι θερινές εκπτώσεις 2023 και η Κυριακή με ανοιχτά μαγαζιά
- Κως: Κορυφώνεται η αγωνία για την εξαφάνιση της 27χρονης, στην Ελλάδα η μητέρα της
- Στρεπτόκοκκος: Πώς γίνεται η διάγνωση, τα sos για τους γονείς
- Η ιστορική επίσκεψη Μπλίνκεν στο Πεκίνο και οι προσδοκίες για τις σχέσεις ΗΠΑ - Κίνας
- Τελική ευθεία για τις εκλογές 2023, οι αλλαγές σε σχέση με τον Μάιο
- Ρυθμίσεις δανείων: Ανεβάζουν ταχύτητα εξωδικαστικός και συμφωνίες τράπεζας - οφειλέτη
- Rapid test σε 18 σημεία από τον ΕΟΔΥ σήμερα Κυριακή 18/6
- Η κακοκαιρία «ενεργοποίησε» το 112 σε Εύβοια, Μαγνησία και Σποράδες

- Τελευταία Νέα Dikaiologitika
- Ρυθμίσεις δανείων: Ανεβάζουν ταχύτητα εξωδικαστικός και συμφωνίες τράπεζας - οφειλέτη
- Οι θερινές εκπτώσεις 2023 και η Κυριακή με ανοιχτά μαγαζιά
- Στρεπτόκοκκος: Πώς γίνεται η διάγνωση, τα sos για τους γονείς
- Η ιστορική επίσκεψη Μπλίνκεν στο Πεκίνο και οι προσδοκίες για τις σχέσεις ΗΠΑ - Κίνας
- Η κακοκαιρία «ενεργοποίησε» το 112 σε Εύβοια, Μαγνησία και Σποράδες
- Τελική ευθεία για τις εκλογές 2023, οι αλλαγές σε σχέση με τον Μάιο
- Rapid test σε 18 σημεία από τον ΕΟΔΥ σήμερα Κυριακή 18/6
- Κως: Κορυφώνεται η αγωνία για την εξαφάνιση της 27χρονης, στην Ελλάδα η μητέρα της
- Καιρός: Κυριακή με κακοκαιρία, πού αναμένονται βροχές και καταιγίδες
- Το ΣΕΦ ανήκει οριστικά στον Ολυμπιακό - Τι είπε ο Αγγελόπουλος στη φιέστα των πρωταθλητών Ελλάδας
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- Εκλογές 2023 - Θεοδωρικάκος: Η εκλογική απόγνωση του ΣΥΡΙΖΑ τον οδηγεί να συκοφαντεί το Λιμενικό, τη ΝΔ και τη χώρα μας
- Κακοκαιρία σαρώνει τη Σκύρο: Πέφτει χαλάζι, ποτάμια οι δρόμοι -Νέο μήνυμα από το 112
- Φιλιππίνες: Φωτιά σε πλοίο -Η ακτοφυλακή διέσωσε όλους τους επιβαίνοντες
- Νέες ταυτότητες 2023 – πότε έρχονται: Ο Κυριάκος Πιερρακάκης στον Γιώργο Αυτιά
- Πυροβολισμοί σε συναυλία στην Ουάσιγκτον: Δύο νεκροί και τρεις τραυματίες - Συνελήφθη ένας ύποπτος
- Εξαφάνιση στην Κω: Μεταβαίνει στο νησί η μητέρα της Αναστάζια με ομάδα ντεντέκτιβ
- Οριοφύλακες τσάκωσαν 33χρονο οδηγό με ναρκωτικά στη Λάρνακα
- Open Weekend: "Φτηνό κουτσομπολιό και μόνο"
- Φιλιππίνες: Η ακτοφυλακή διέσωσε όλους τους επιβαίνοντες σε πλοίο στο οποίο είχε ξεσπάσει πυρκαγιά
- Τρομακτικές στιγμές για συνεργείο του Netflix: Δέχθηκε επίθεση από καρχαρίες ενώ γύριζε ντοκιμαντέρ