Ριζική αναμόρφωση του πλαισίου για την υιοθεσία στην χώρα

Έξι αλλαγές στην διαδικασία της υιοθεσίας προβλέπει το νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, το οποίο αναμένεται να κατατεθεί εντός των επόμενων ημερών στην Βουλή.

Συγκεκριμένα, προβλέπεται η δραστική μείωση του χρονικού διαστήματος για την ολοκλήρωση της διαδικασίας υιοθεσίας, βάσει δεσμευτικού χρονοδιαγράμματος. Εντός τριών μηνών από την κατάθεση των απαιτούμενων δικαιολογητικών, πρέπει να έχει ολοκληρωθεί η βεβαίωση

καταλληλότητας των υποψήφιων γονέων.

Επίσης καθιερώνονται ενιαία κριτήρια για όλους τους ενδιαφερόμενους αλλά και η δημιουργία Εθνικού Μητρώου, στο οποίο θα εγγράφονται υποψήφιοι αλλά και οι εγκεκριμένοι θετοί ή και ανάδοχοι γονείς.

Παράλληλα θα δημιουργηθεί Ειδικό Μητρώο, στο οποίο θα εγγράφονται τα στοιχεία των ανηλίκων που φιλοξενούνται σε μονάδες παιδικής προστασίας και φροντίδας είτε λειτουργούν ως νομικά πρόσωπα δημοσίου είτε ως ιδιωτικού δικαίου ενώ θα συγκροτηθεί Εθνικό Συμβούλιο Αναδοχής και Υιοθεσίας (ΕΣΑνΥ), με τη συμμετοχή του Γενικού Γραμματέα Πρόνοιας, Εισαγγελέα Ανηλίκων, νομικούς, κοινωνικούς λειτουργούς και εμπειρογνώμονες.

Τέλος προβλέπεται η συνεργασία με μέλη του Συνδέσμου Κοινωνικών Λειτουργών Ελλάδας (ΣΚΛΕ), ώστε να ολοκληρώνονται οι διαδικασίες εντός του χρονοδιαγράμματος.

Επισημαίνεται ότι όλοι οι φάκελοι θα είναι απόρρητοι, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα από την Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων.

Ειδικά για τα παιδιά με χρόνια προβλήματα υγείας και συμπεριφοράς, προβλέπεται ο θεσμός της “βραχείας επαγγελματικής αναδοχής” ώστε να μειωθεί όσο το δυνατό περισσότερο ο χρόνος παραμονής τους στα ιδρύματα.

Keywords
Τυχαία Θέματα