Ρεπουμπλικάνοι για εκλογές ΗΠΑ: «Η επιρροή του Τράμπ στο Ρεπουμπλικανικό Κόμμα αποδυναμώνεται» - «Δεν πρέπει να είναι ξανά υποψήφιος»

Ορισμένοι ηγέτες του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος σε βασικές πολιτείες λένε ότι επιθυμούν να μην επιχειρήσει άλλη μια υποψηφιότητα ο Ντόναλντ Τράμπ.

Οι Ρεπουμπλικάνοι στις πολιτείες του πεδίου μάχης και αλλού – μελανιασμένοι από σαρωτικές απώλειες για τρίτες συνεχόμενες εκλογές – ρίχνουν την ευθύνη σε μια κατεύθυνση που κάποτε ήταν απρόθυμοι να υποδείξουν: στον πρώην πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ.

«Οι προσωπικότητες έρχονται και φεύγουν», είπε ο Ντέιβ Μπαλ, ο πρόεδρος του GOP στην κομητεία

Ουάσιγκτον της Πενσυλβάνια, ο οποίος έχει υποστηρίξει και υπερασπιστεί τον Τραμπ.

Σε συνεντεύξεις, περισσότεροι από δύο δωδεκάδες ηγέτες του Δημοκρατικού Κόμματος, αιρετοί αξιωματούχοι και στελέχη είπαν ότι η έντονη εμπλοκή του Τραμπ σε ενδιάμεσες ψηφοφορίες πάνω-κάτω τους καταδίκασε σε πολιτείες ταλάντευσης, αφήνοντας άθικτο το μπλε τείχος των Δημοκρατικών στην Πενσυλβάνια και τη βιομηχανική Midwest και τους κοστίζει ένα κερδισμένη έδρα στη Γερουσία στη Νεβάδα.

Ο Τραμπ φαινόταν μεγάλος στο μυαλό των ψηφοφόρων, έδειξαν τα exit poll, και σε πολλές βασικές κούρσες, οι ψηφοφόροι απέρριψαν τους επιλεγμένους υποψηφίους του.

Αυτοί οι Ρεπουμπλικάνοι, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που τον υποστήριξαν στο παρελθόν και άλλων που τον ανέχονταν αλλά σπάνια μιλούσαν δημόσια, δήλωσαν ότι βλέπουν όλο και περισσότερο τον Τραμπ και τον Τραμπισμό ως χαμένες προτάσεις και θα προτιμούσαν να μην είναι ξανά υποψήφιος για πρόεδρος το 2024.

Ο Τραμπ ετοιμάζεται να κάνει ακριβώς αυτό, με μια ανακοίνωση την Τρίτη να αναμένεται στο θέρετρο του Mar-a-Lago στη Φλόριντα.

Ο Τραμπ δεν είναι ο μόνος Ρεπουμπλικανός που ελέγχεται για τις ενδιάμεσες αποτυχίες του κόμματος.

Ο ηγέτης του GOP της Γερουσίας Mitch McConnell του Κεντάκι και ο γερουσιαστής Rick Scott από τη Φλόριντα, ο πρόεδρος της Εθνικής Ρεπουμπλικανικής Επιτροπής Γερουσιαστών, έχουν επίσης αντιμετωπίσει κριτική για τους υποψηφίους που υποστήριξαν και τα χρήματα που ξόδεψαν. Αλλά ο Τραμπ, ο οποίος κάποτε διαβεβαίωσε τους οπαδούς του ότι αν τον κολλούσαν θα «κουράζονταν να κερδίζουν», βλέπει να συσσωρεύονται απώλειες σε πολιτειακό και τοπικό επίπεδο.

Άλλοι υποστηρίζουν ότι ο ίδιος ο Τραμπ μπορεί να μην είναι πλέον νικητής.

«Αν είναι ο Τραμπ εναντίον του ΝτεΣάντις στο Ουισκόνσιν, ο Ντε Σάντις θα κέρδιζε», είπε ο Μπράντον Σολτς, πρώην πρόεδρος του Δημοκρατικού Κόμματος του Ουισκόνσιν, αναφερόμενος στον κυβερνήτη της Φλόριντα Ρον ΝτεΣάντις, έναν Ρεπουμπλικανό που επανεκλέγηκε με καθίζηση και έχει προκαλέσει την οργή του Τραμπ με την τοποθέτηση τον εαυτό του ως εναλλακτική λύση για το 2024.

Οι ψηφοφόροι του Ουισκόνσιν την περασμένη εβδομάδα έδωσαν άλλη μια θητεία στον Δημοκρατικό κυβερνήτη τους, Τόνι Έβερς, ενώ αρνήθηκαν στους Ρεπουμπλικάνους την υπερπλειοψηφία στη Γενική Συνέλευση - ένα σημαντικό πλήγμα για τους Ρεπουμπλικάνους που θέλουν να παρακάμψουν τα βέτο.

Στην Πενσυλβάνια, εκτός από την απώλεια κούρσας για τον κυβερνήτη και τη Γερουσία, το GOP βρίσκεται στα πρόθυρα να χάσει την πολιτειακή Βουλή για πρώτη φορά μετά από περισσότερο από μια δεκαετία. Και τα συντρίμμια είναι ιδιαίτερα βαθιά στο Μίσιγκαν, όπου οι ψηφοφόροι επανεξέλεξαν τη Δημοκρατική Κυβερνήτη Γκρέτσεν Γουίτμερ, απέρριψαν μια σειρά αρνητών εκλογών που υποστηρίχθηκαν από τον Τραμπ και έθεσαν τους Δημοκρατικούς στον έλεγχο και των δύο σωμάτων του Νομοθετικού Σώματος για πρώτη φορά μετά από σχεδόν 40 χρόνια. Και οι τρεις πολιτείες στράφηκαν προς τον Τζο Μπάιντεν το 2020 αφού ευνόησαν τον Τραμπ το 2016.

Στο Ιλινόις, οι Ρεπουμπλικάνοι είχαν απειλήσει να καταλάβουν δύο πολιτειακές έδρες στο Ανώτατο Δικαστήριο και να ανατρέψουν τις έδρες της Γερουσίας και της Βουλής. Αντίθετα, με έναν υποστηριζόμενο από τον Τραμπ υποψήφιο για κυβερνήτη στην κορυφή του εισιτηρίου, έγινε ακόμη πιο μπλε.

Ο Jim Durkin, ο επί μακρόν ηγέτης του GOP της Βουλής των Αντιπροσώπων, ο οποίος αποφάσισε να παραιτηθεί αφού τα αποτελέσματα της περασμένης εβδομάδας ήταν χειρότερα από τα αναμενόμενα, είπε ότι «ο Τραμπ σταμάτησε το κύμα» και «είναι απολύτως υπεύθυνος» για τις απώλειες σε εθνικό επίπεδο.

«Ο Τραμπ θα πει ότι είμαστε ένα σωρό RINO», είπε ο Durkin, αναφερόμενος στο υποτιμητικά αρκτικόλεξο «Ρεπουμπλικάνοι μόνο κατ' όνομα». «Όχι, είμαστε Ρεπουμπλικάνοι που θέλουμε να κερδίζουμε αγώνες».
Δεν κουνούν όλοι το δάχτυλο στον Τραμπ. Ο Τζ. Αντίθετα, υποστήριξε, το οικονομικό έλλειμμα των Ρεπουμπλικανών και η αδυναμία τους να ψηφίσουν ήταν τα πραγματικά προβλήματα.

«Το θέμα δεν είναι ότι ο Τραμπ είναι τέλειος», έγραψε ο Βανς στο The American Conservative, προσθέτοντας: «Όμως οποιαδήποτε προσπάθεια να αποδοθεί η ευθύνη στον Τραμπ, και όχι στα χρήματα και τη συμμετοχή, δεν είναι απλώς λάθος. Αποσπά την προσοχή από τα πραγματικά ζητήματα που πρέπει να λύσουμε ως κόμμα μακροπρόθεσμα».

Ένας εκπρόσωπος του Τραμπ δεν απάντησε σε αίτημα για σχόλιο.

Ακόμη και ορισμένοι σύμμαχοι του Τραμπ φαντάζονται ένα σκοτεινό μέλλον με τον Τραμπ ως σημαιοφόρο τους. Ο Μάικ Ντέτμερ, υποψήφιος για τη Γερουσία της πολιτείας στο Μίσιγκαν, υποστηριζόμενος από τον Τραμπ, ο οποίος έχασε τις προκριματικές του εκλογές, είπε ότι είναι απαισιόδοξος ότι οι Ρεπουμπλικάνοι θα έχουν κάθε ευκαιρία να κερδίσουν στην πολιτεία του μετά από τρεις εκλογικούς κύκλους που κατέληξαν με ήττα.

«Δεν νομίζω ότι θα δείτε το Μίτσιγκαν να χτυπάει κόκκινο για πολύ, πολύ καιρό», είπε ο Ντέτμερ, προβλέποντας μια έξοδο Ρεπουμπλικανών από την πολιτεία. «Στην πραγματικότητα, νομίζω ότι το Μίσιγκαν πολιτικά θα είναι μια γαλάζια πολιτεία για το άμεσο μέλλον». Πρόσθεσε, για να θέσει ένα πιο λεπτό σημείο σε αυτό: «Δεν νομίζω ότι το Μίσιγκαν θα παίξει για τον Τραμπ το 2024».

Ο Paul Cordes, ο επικεφαλής του προσωπικού του GOP του Μίσιγκαν, εξέφρασε παρόμοιες ανησυχίες την περασμένη εβδομάδα σε ένα μετεκλογικό σημείωμα. Η Γουίτμερ, εν μέρει χάρη στη δημόσια κακοποίηση του Τραμπ για εκείνη, απέκτησε ένα εθνικό προφίλ που την έκανε πρωταρχικό στόχο του Δημοκρατικού Κόμματος. Ακόμη και χωρίς την έπαυλη του Κυβερνήτη, οι Ρεπουμπλικάνοι είχαν σημαντική εξουσία ενώ έλεγχαν το Νομοθετικό Σώμα. Αλλά την περασμένη εβδομάδα, οι ψηφοφόροι τους απέκλεισαν από την εξουσία και στους τρεις κλάδους της κυβέρνησης.

«Κατά τη διάρκεια αυτού του κύκλου, το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα του Μίτσιγκαν λειτούργησε εντός της πολιτικής πραγματικότητας ότι ο Πρόεδρος Τραμπ ήταν δημοφιλής στη βάση μας και κίνητρο για τους υποστηρικτές του, αλλά παρείχε προκλήσεις σε ένα ψηφοδέλτιο σε όλη την πολιτεία, ειδικά με ανεξάρτητους και γυναίκες σε ενδιάμεσες εκλογές », έγραψε ο Cordes, αναφερόμενος στον Tudor Dixon, έναν πρώην συντηρητικό σχολιαστή που έχασε από τον Whitmer με διψήφια ποσοστά, και δεξιούς υποψήφιους για γενικό εισαγγελέα και γραμματέα Εξωτερικών.

«Ως Κόμμα, βρεθήκαμε να πορευόμαστε με συνέπεια στον αγώνα εξουσίας μεταξύ του Τραμπ και των φατριών του Κόμματος κατά του Τραμπ, κυρίως εντός της τάξης των χορηγών», πρόσθεσε ο Κόρντες. «Αυτός ο αγώνας για την εξουσία έληξε με πάρα πολλούς ανθρώπους στο περιθώριο και πλήγωσε τους Ρεπουμπλικάνους σε βασικούς αγώνες».

Ένας άλλος βετεράνος των εκστρατειών του GOP στο Μίσιγκαν ανησυχούσε ότι οι αξιωματούχοι του κρατικού κόμματος, συμπεριλαμβανομένου του συμπροέδρου Meshawn Maddock, δεν έπαιρναν τις απώλειες αρκετά σοβαρά.

«Από τότε που εξελέγη ο Τραμπ, χάσαμε το Ανώτατο Δικαστήριο της πολιτείας, χάσαμε ολόκληρη την εκτελεστική εξουσία και ολόκληρο το νομοθετικό σώμα», είπε η πηγή, η οποία ζήτησε την ανωνυμία για να μιλήσει ειλικρινά για την εσωτερική πολιτική δυναμική. «Ο Meshawn Maddock ήταν στο Twitter χθες το βράδυ και καυχιόταν ότι κέρδισε τις εκλογές του σχολικού συμβουλίου. Λοιπόν, φίλε, τίποτα από αυτά δεν έχει σημασία».

Ο Μάντοκ, ένας σύμμαχος του Τραμπ που δεν ανταποκρίθηκε στα αιτήματα για σχολιασμό, ήταν κοινός παρονομαστής στις εκτιμήσεις για τις επιπτώσεις του GOP στο Μίσιγκαν.

«Ένιωσα ότι το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα εδώ, με τον Meshawn Maddock να αναλαμβάνει τη θέση του συμπροέδρου του κόμματος, ξεκίνησε έναν πλήρη πόλεμο στον Τραμπ και έναν πλήρη πολιτισμικό πόλεμο και άρχισαν να χάνουν σε μέρη όπως εκεί που εκπροσωπώ», δήλωσε η Γερουσιαστής Mallory McMorrow, Δημοκρατική που κέρδισε μια έδρα των Ρεπουμπλικάνων το 2018.

Στην Πενσυλβάνια, οι ηγέτες του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος ήλπιζαν να κρατήσουν τουλάχιστον τη θέση που εκκενώθηκε από τον συνταξιούχο γερουσιαστή Pat Toomey. Ο Τραμπ ρίχτηκε στις προκριματικές εκλογές, υποστηρίζοντας τον ακροδεξιό γερουσιαστή της πολιτείας Νταγκ Μαστριάνο για κυβερνήτη και τον Μεχμέτ Οζ, γιατρό διασημοτήτων, για τη Γερουσία.

Συγκεντρώθηκε και για τις δύο τρεις ημέρες πριν από τις γενικές εκλογές στην κομητεία Westmoreland, έναν κρίσιμο κόκκινο προμαχώνα έξω από το Πίτσμπουργκ. Αλλά ο Μαστριάνο συντρίφτηκε σε μια κατολίσθηση από τον Δημοκρατικό Τζος Σαπίρο, τον γενικό εισαγγελέα της πολιτείας, ενώ ο Οζ έχασε μια πιο στενή κούρσα εναντίον του Δημοκρατικού Αντικυβερνήτη Τζον Φέτερμαν. Και οι δύο είχαν χαμηλότερη απόδοση από τους αριθμούς του Τραμπ για το 2020 στην κομητεία Γουέστμορλαντ.

«Σε ό,τι αφορά το γραφείο του κυβερνήτη, δεν υπάρχει περίπτωση σε μια κόκκινη χρονιά ένας υποψήφιος να χάσει με διψήφια ποσοστά», δήλωσε ο David La Torre, σύμβουλος του GOP στην Πενσυλβάνια. «Και αυτό πραγματικά μιλάει για το πόσο φτωχοί ήταν οι υποψήφιοί μας και πόσο πολύ παρενέβη ο Τραμπ στην προκριματική διαδικασία μας».

Ο Μόργκαν Μπόιντ, Ρεπουμπλικανός μέλος της Επιτροπής της κομητείας Λόρενς στη δυτική Πενσυλβάνια, χαρακτήρισε τις εκλογές «αρχή του τέλους της εποχής του Τραμπ».

«Βλέπετε την επιρροή του Τραμπ στο Ρεπουμπλικανικό Κόμμα να αποδυναμώνεται», είπε ο Μπόιντ, ο οποίος υποστήριξε τον Σαπίρο στην κούρσα του κυβερνήτη και τον Οζ στην κούρσα για τη Γερουσία. «Είναι καιρός να δώσει τη δάδα σε πιο mainstream, παραδοσιακούς Ρεπουμπλικάνους υποψηφίους».

Οι ανησυχίες για τον Τραμπ εκτείνονται πέρα ​​από την Πενσυλβάνια και τις βιομηχανικές Μεσοδυτικές περιοχές, σε άλλα πεδία μάχης, συμπεριλαμβανομένης της Νεβάδας, μιας από τις πρώτες πολιτείες στο πρωταρχικό ημερολόγιο του 2024. Ο Τραμπ έχασε την πολιτεία με μικρή διαφορά το 2016 και το 2020.

Και παρόλο που η Δημοκρατική γερουσιαστής Κάθριν Κορτέζ Μάστο επανεξελέγη την περασμένη εβδομάδα, ο Ρεπουμπλικανός Τζο Λομπάρντο ανέτρεψε τον Δημοκρατικό Κυβερνήτη Στιβ Σισόλακ — σε ένα από τα λίγα φωτεινά σημεία για το GOP.

Η Έιμι Ταρκάνιαν, πρώην πρόεδρος του Δημοκρατικού Κόμματος της Νεβάδα, υποστήριξε τον Τραμπ το 2016 και το 2020. Παρόλα αυτά, κάλεσε τον πρώην πρόεδρο να ανοίξει το δρόμο για ένα νέο κύμα ηγετών.

«Οι άνθρωποι είναι έτοιμοι για έναν πολιτικό, κάποιον που έχει τις πολιτικές που εφάρμοσε, αλλά με πολύ διαφορετικό τόνο και συμπεριφορά», είπε ο Ταρκάνιαν, ο οποίος προειδοποίησε ότι μια ανακοίνωση Τραμπ για το 2024 αυτή την εβδομάδα θα αποσπούσε την προσοχή από τον δεύτερο γύρο της Γερουσίας στη Γεωργία, όπου οι Δημοκρατικοί Ο υφιστάμενος Raphael Warnock και ο αντίπαλος του GOP Herschel Warnock πρέπει να αναμετρηθούν ξανά αφού και οι δύο τερμάτισαν κάτω από το απαιτούμενο όριο του 50% στις γενικές εκλογές της περασμένης εβδομάδας.

«Αν δεν είναι όλα στο κατάστρωμα για τον Χέρσελ Γουόκερ και η συζήτηση αλλάξει στον Ντόναλντ Τραμπ», είπε ο Ταρκάνιαν, «είμαστε στραβά».

#ΗΠΑ #ΕΚΛΟΓΕΣ #ΡΕΠΟΥΜΠΛΙΚΑΝΟΙ #ΝΤΟΝΑΛΝΤ_ΤΡΑΜΠ
Keywords
εκλογες, ηπα, επιρροή, εκλογες 2012, εκλογες ηπα, ξανα, ηπα, επιρροή, κομμα, exit poll, μπλε, exit, scott, λύση, βουλη, συμμετοχή, paul, twitter, david, καιρος, ημερολόγιο, κινηση στους δρομους, exit polls, αποτελεσματα δημοτικων εκλογων 2010, εκλογες 2010 αποτελεσματα , εκλογες 2010, παγκόσμια ημέρα της γυναίκας 2012, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, Καλή Χρονιά, exit polls 2014, αποτελεσματα, ημερολόγιο, εδρα, ηγετης, ηττα, θεμα, θητεια, scott, αδυναμια, απωλεια, βετο, βετερανος, βραδυ, βρισκεται, γεωργια, δαδα, δαχτυλο, δευτερο, δειτε, δωσει, δυτικη, εγινε, ευκαιρια, ειλικρινα, ειπαν, ειπε, υπαρχει, εβδομαδα, εν μερει, ερχονται, ευθυνη, κυμα, λαθος, λύση, λορενς, μεχμετ, μπλε, μυαλο, νεβαδα, ουασιγκτον, πεδια, πηγη, πολιτεια, προβληματα, συζητηση, σειρα, συμμετοχή, σωμα, τονι, τριτη, υφισταμενος, φιλε, φορα, χειροτερα, αγωνας, david, ειμαστε ενα, εθνικο, exit, ηγετες, ιδιαιτερα, paul, οργη, σωρο, ξεκινησε
Τυχαία Θέματα