Πυρκαγιές και καύσωνας, η πρώτη διαχείριση κρίσης για τη νέα κυβέρνηση της ΝΔ

Η συμπλήρωση των πρώτων 30 ημερών από την εκλογική νίκη της ΝΔ, βρίσκει τη νέα κυβέρνηση σε κατάσταση συναγερμού.

Όχι όμως για την υλοποίηση του προεκλογικού της προγράμματος όπως προέβλεπε ούτως ή άλλως ο σχεδιασμός, αλλά για την αντιμετώπιση σειράς μεγάλων πυρκαγιών σε ολόκληρη την χώρα, οι οποίες δοκιμάζουν εδώ και μέρες τα όρια αντοχής του κρατικού μηχανισμού.

Η εβδομάδα ξεκινά με πολλά πύρινα μέτωπα

να μαίνονται, οι επόμενες ημέρες αναμένονται εξίσου δύσκολες λόγω των ακραίων καιρικών φαινομένων και οι συνθήκες που επικρατούν επί του πεδίου δεν αφήνουν, είναι η αλήθεια, περιθώρια για πολιτικές αντιπαραθέσεις την ώρα της μάχης για την κατάσβεση των πυρκαγιών.

Όλοι αντιλαμβάνονται ωστόσο πως η επόμενη ημέρα θα βρει την κυβέρνηση αντιμέτωπη με πολλές περισσότερες φωνές κριτικής εκ μέρους της αντιπολίτευσης για τον βαθμό αντιπυρικής προετοιμασίας, για τον επιχειρησιακό συντονισμό και εν τέλει για την ίδια την αποτελεσματικότητα του "επιτελικού κράτους" που συνιστά ένα εμβληματικό χαρακτηριστικό της διακυβέρνησης της ΝΔ, αλλά και διαρκή στόχο της αντιπολίτευσης όταν ασκεί κριτική σε κυβερνητικά πεπραγμένα.

Απέναντι στην κριτική που προεξοφλείται ότι θα δεχτεί, η κυβέρνηση προβάλει ήδη την επιτυχημένη λειτουργία του 112 και την αποτελεσματική εφαρμογή της πολιτικής των προληπτικών εκκενώσεων η οποία έχει ως αποτέλεσμα ως τώρα την προστασία της ανθρώπινης ζωής που αποτελεί και την μείζονα προτεραιότητα, η οποία σε κάθε περίπτωση προηγείται των άλλων δύο βασικών προτεραιοτήτων που σχετίζονται με την προστασία των περιουσιών και του φυσικού περιβάλλοντος.

Σε αυτό συνηγορεί και η επιτυχής έκβαση της προληπτικής εκκένωσης περίπου 19.000 ατόμων στην Ρόδο, που είναι η μεγαλύτερη επιχείρηση μεταφοράς σε ασφαλή σημεία κατοίκων και τουριστών που πραγματοποιήθηκε ποτέ στη χώρα.

Σημειώνεται δε ότι η προσπάθεια αυτή αναγνωρίστηκε και από την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής επιτροπής, Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν η οποία ανέφερε μετά το χθεσινό τηλεφώνημα στον Έλληνα πρωθυπουργό, πως η χώρα μας χειρίζεται αυτή την δύσκολη κατάσταση με επαγγελματισμό, δίνοντας έμφαση στην ασφαλή απομάκρυνση χιλιάδων τουριστών και μπορεί πάντα να υπολογίζει στην ευρωπαϊκή αλληλεγγύη.

Στα επιχειρήματα της κυβέρνησης απέναντι στην κριτική είναι επίσης το γεγονός ότι η αντιπυρική προετοιμασία ξεκίνησε φέτος νωρίτερα από κάθε άλλη φορά, ότι έχουν αυξηθεί τόσο τα μέσα τα οποία χρησιμοποιεί το κράτος, όσο και το προσωπικό, ενώ έχει καταβληθεί κάθε προσπάθεια για ενίσχυσή τους και από το εξωτερικό, καθώς και ότι έχουν δοθεί νωρίτερα από ποτέ στους χρήματα στους δήμους για καθαρισμούς εκτάσεων.

Ο συνδυασμός των εν εξελίξει πύρινων μετώπων και του παρατεταμένου καύσωνα είναι γεγονός πάντως ότι επισκιάζει και κάθε πολιτική πρωτοβουλία σε μία εβδομάδα που υπό διαφορετικές συνθήκες, θα είχε ιδιαίτερο συμβολισμό για την κυβέρνηση λόγω της αναμενόμενης ψήφισης, λίγο πριν το κλείσιμο της Βουλής για τις θερινές διακοπές, δύο μείζονος σημασίας νομοσχεδίων που θεωρούνται από το Μέγαρο Μαξίμου και ως στοιχήματα αξιοπιστίας. Το πρώτο για την άρση των περιορισμών στην ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού από τον τόπο κατοικίας τους και το δεύτερο για την άμεση υλοποίηση του 50% των οικονομικών δεσμεύσεων της ΝΔ για τη νέα τετραετία με στόχο την άμεση ή έμμεση ενίσχυση του εισοδήματος όλων τών πολιτών.

Υπό διαφορετικές συνθήκες θα ήταν πολύ πιθανό να μιλήσει και ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης στην Βουλή για το ζήτημα της ψήφου των αποδήμων, στην παρούσα συγκυρία ωστόσο τίποτα δεν είναι βέβαιο καθώς οι εξελίξεις στα πύρινα μέτωπα είναι εκείνες που καθορίζουν και την διαμόρφωση του προγράμματος του πρωθυπουργού, το οποίο τις τελευταίες ημέρες συνδέεται πρωτίστως με τις αλλεπάλληλες επισκέψεις και την πολύωρη παραμονή του στο Ενιαίο Συντονιστικό Κέντρο της Πολιτικής Προστασίας.

Σε δεύτερο πλάνο περνούν και οι διεθνείς επαφές του κ. Μητσοτάκη ο οποίος μετά την χθεσινή ματαίωση της επίσκεψής του στην Ρώμη όπου θα συμμετείχε σε διεθνή Διάσκεψη για το μεταναστευτικό, έχει προγραμματίσει επίσκεψη την προσεχή Τετάρτη στη Λευκωσία όπου θα λάβει μέρος και στην τριμερή Σύνοδο Κορυφής Ελλάδας, Κύπρου, Ισραήλ, ενώ σήμερα αναμένεται να συναντηθεί στο Μέγαρο Μαξίμου με τον πρωθυπουργό της Βουλγαρίας.

#ΠΥΡΚΑΓΙΕΣ #ΚΑΥΣΩΝΑΣ #ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ #ΝΕΑ_ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Keywords
Τυχαία Θέματα
Πυρκαγιές,pyrkagies