Πύρινη κόλαση στην Τουρκία: Τουλάχιστον 4 νεκροί από την καταστροφική πυρκαγιά στα νότια παράλια (βίντεο)

Τουλάχιστον τέσσερις νεκροί από την καταστροφική πυρκαγιά στα νότια παράλια της Τουρκίας, πολλές εστίες και σε άλλες περιοχές της χώρας, η κυβέρνηση κάνει λόγο για προβοκάτσια, «βολές» από την αντιπολίτευση, τα «άκουσε» ο υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου. Στους 200 οι τραυματίες.

Εφιαλτική παραμένει η κατάσταση στα νότια παράλια της Τουρκίας όπου δεκάδες πυρκαγιές απειλούν κατοικημένες περιοχές, με αποτέλεσμα τουλάχιστον τέσσερις άνθρωποι να χάσουν τη ζωή τους, ενώ 200 είναι οι τραυματίες. Πολλές εστίες και σε άλλες περιοχές της χώρας, η κυβέρνηση κάνει λόγο για προβοκάτσια,

«βολές» από την αντιπολίτευση, τα «άκουσε» ο υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου. Την Παρασκευή (30/07) τέθηκαν υπό έλεγχο οι περισσότερες εστίες στα νότια της χώρας.

Πιο αναλυτικά, ξενοδοχειακές μονάδες εκκενώθηκαν, ενώ οι τουρίστες τρομαγμένοι απομακρύνθηκαν με βάρκες, σε περιοχές όπως η Αττάλεια και η Μαρμαρίδα. Είναι χαρακτηριστικό πως καπνοί και στάχτες έφτασαν στη Ρόδο, αλλά και στην Κύπρο. Οι τουρίστες βλέπουν τις φλόγες να πλησιάζουν απειλητικά και περιμένουν υπομονετικά τη σειρά τους να επιβιβαστούν σε σκάφη για να απομακρυνθούν.

Επικράτησε πανικός, οι ξενοδόχοι δεν ξέρουν αν πρέπει να εκκενώσουν τα καταλύματά τους και οι τουρίστες νιώθουν ότι έχουν αφεθεί στην τύχη τους. «Δεν ξέρουμε τίποτα. Το ξενοδοχείο δεν μας λέει τίποτα. Έτσι αποφασίσαμε να βγούμε έξω», τονίστηκε.

Τα νότια παράλια της Τουρκίας που βρέχονται από την Μεσόγειο καίγονταν από την μία άκρη μέχρι την άλλη. Δεκάδες μέτωπα φωτιάς είχαν περικυκλώσει την Αλικαρνασσό, τη Μαρμαρίδα, την Αλάνια, τη Μερσίνη, το Μαναβγκάτ κοντά στην Αττάλεια.

Η κατάσταση είναι απελπιστική. Κλαίγοντας αυτός ο κτηνοτρόφος φωνάζει στις αγελάδες του να φύγουν για να μην καούν. Στη μάχη με τις φλόγες έχουν ριχτεί 4 χιλιάδες πυροσβέστες που προσπαθούν να περιορίσουν τα μέτωπα. Τα πτητικά πυροσβεστικά μέσα είναι λίγα, κυρίως ελικόπτερα ρίχνουν νερό από ψηλά.

Δεκάδες σπίτια, καλλιέργειες και στάβλοι σε πολλά χωριά έγιναν στάχτη. «Σημειώθηκε διακοπή ηλεκτρικού ρεύματος τη νύχτα. Δεν μπορέσαμε να κοιμηθούμε λόγω του άγχους. Ξυπνήσαμε με μια βροχή στάχτης», αφηγήθηκε σε έναν δημοσιογράφο του Γαλλικού Πρακτορείου ο Γκουλίν Ντεντέ Τεκίν, ο οποίος αναγκάστηκε να φύγει από το ξενοδοχείο του, το οποίο απειλούσαν οι φλόγες, στη Μαρμαρίδα.

{https://twitter.com/Asfandiyarshah1/status/1420924065758470149?s=20}

Η Ρωσία έστειλε τρία τεράστια αεροπλάνα για να βοηθήσουν στην κατάσβεση.

Δεκάδες χωριά έχουν εκκενωθεί καθώς οι φλόγες αλλάζουν συνεχώς πορεία λόγω των σφοδρών ριπών των ανέμων που ξεπερνούν τα 60 χιλιόμετρα την ώρα: «Είμαστε εδώ 2 μέρες. Πέρασαν 48 ώρες. Όλα ήταν φυσιολογικά όταν ήρθαμε όμως μετά είδαμε καπνό στο βάθος. Πιστέψαμε ότι έβρεχε. Εντελώς ξαφνικά είδαμε τις φλόγες».

Ο Νίκος Δένδιας μίλησε τηλεφωνικά με τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου και τόνισε πως η Ελλάδα είναι έτοιμη να βοηθήσει, αλλά ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών δεν βρήκε την ίδια κατανόηση από τους συμπατριώτες του.

Υπό έλεγχο οι περισσότερες δασικές πυρκαγιές στο νότιο τμήμα

Όπως αναφέρθηκε, υπό έλεγχο έχουν τεθεί οι περισσότερες δασικές πυρκαγιές στη Τουρκία, οι οποίες προκάλεσαν τον θάνατο 4 ανθρώπων και οδήγησαν στην εκκένωση δεκάδων χωριών, έγινε γνωστό από τις αρχές της χώρας την Παρασκευή (30/07).

«Οι 57 από τις 71 πυρκαγιές στο σύνολο της χώρας έχουν τεθεί υπό έλεγχο», δήλωσε ο υπουργός Γεωργίας Μπεκίρ Πακντεμιρλί.

Μέτωπα φωτιάς, που ξέσπασαν από την Τετάρτη (28/07) στα δάση του Μαναβγκάτ, της Αλάνιας, των Αδάνων, της Μερσίνης, της Αλικαρνασού και της Μαρμαρίδας, κοντά σε τουριστικά θέρετρα της νότιας Τουρκίας, έφθασαν γρήγορα σε κατοικημένες περιοχές λόγω των θυελλωδών ανέμων.

Κιλιτσντάρογλου στον Ερντογάν: «Μακάρι να είχες αγοράσει ένα πυροσβεστικό αντί για τα 13 αεροπλάνα σου»

Την ίδια ώρα, αντιμέτωπος με πυρά από πολίτες και αλλά και τον επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Κεμάλ Κιλιντσάρογλου βρίσκεται ο Τούρκος Πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με φόντο την αδυναμία του κρατικού μηχανισμού να αντιμετωπίσει επιτυχώς τις πυρκαγιές που εκδηλώθηκαν στη χώρα.

«Αυτή είναι η μεγαλύτερη αδυναμία της κυβέρνησης που κυβερνά την Τουρκία. Δεν υπάρχει προγραμματισμός, ούτε πρόβλεψη. Μακάρι ο κ. Ερντογάν να είχε το θάρρος να συζητήσει αυτό το θέμα μαζί μου», δήλωσε ο Κεμάλ Κιλιντσάρογλου.

«Η υπηρεσία εναέριας προστασίας είχε 19 αεροσκάφη και πιλότους το 2002. 4 από αυτά περίμεναν στην Κωνσταντινούπολη, 4 στα Δαρδανέλια και 4 στο Εντρεμίτ. Ενώ είχαμε 19 πιλότους και 19 αεροσκάφη το 2002, τώρα γιατί δεν έχουμε κανένα;», ανέφερε ακόμα.

Ο υπουργός λέει: «Δεν έχουμε πυροσβεστικά αεροσκάφη στο στόλο μας». Βλέπετε την ανευθυνότητα; Είστε στην εξουσία για 19 χρόνια. Αν αγοράζονταν ένα αεροπλάνο κάθε χρόνο, θα είχαμε σήμερα 19 πυροσβεστικά αεροσκάφη.

Μακάρι να είχες αγοράσει ένα πυροσβεστικό αεροπλάνο αντί για τα 13 αεροπλάνα», δήλωσε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης από την Αττάλεια, όπου πήγε να επισκεφτεί τις πυρόπληκτες περιοχές.

Την... έπεσαν στον Τσαβούσογλου στην Αττάλεια

Στόχος αντιδράσεων είχε γίνει νωρίτερα την Πέμπτη (29/07) ο υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο οποίος πήγε στην περιοχή της Αττάλειας για να υποστηρίξει τους πολίτες του τόπου καταγωγής του. Οι πολίτες επέκριναν το γεγονός ότι η Τουρκία διαθέτει μόνο 3 αεροσκάφη πυρόσβεσης.

«Υπάρχουν απώλειες ζωών και περιουσιών, τα σπίτια και η γη τους κάηκαν, οι πολίτες ήταν λίγο εκνευρισμένοι χθες το βράδυ. Υπήρξαν κάποιες αψιμαχίες. Ξεκίνησε ανάκριση για 3 υπόπτους από την αστυνομία μας. Υπήρξε μεγάλη ένταση. Υπήρχαν κάποιοι που το τράβηξαν αλλού, διαμαρτύρονταν για τη φωτιά. Αντέδρασαν εναντίον μας», δήλωσε την Παρασκευή (30/07) ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

{https://twitter.com/Aneesparekh1/status/1421280075329286156?s=20}

Keywords
Τυχαία Θέματα