Πύλος: Ομολόγησε ένας εκ των συλληφθέντων, «βαρύ» το κατηγορητήριο για τους 9, σβήνουν οι ελπίδες για επιζώντες

Βαρύ είναι το κατηγορητήριο για τους εννέα συλληφθέντες της τραγωδίας με το πολύνεκρο ναυάγιο ανοιχτά της Πύλου - Ο ένας φέρεται να ομολόγησε

Την ώρα που οι μαρτυρίες των επιζώντων του ναυαγίου ανοιχτά της Πύλου, σε διεθνή ύδατα, oι κραυγές αγωνίας και απόγνωσης των συγγενών, που με φωτογραφίες στα χέρια αναζητούν τα αγαπημένα του πρόσωπα στις λίστες επιζώντων, συγκλονίζουν. Δεκάδες διασωθέντες μεταφέρθηκαν ήδη στη δομή φιλοξενίας στη Μαλακάσα (71 από τους 95 που περισυνελλέγησαν σώοι από το ναυάγιο ενώ οι υπόλοιποι νοσηλεύονται ακόμη στο νοσοκομείο Καλαμάτας). Παράλληλα,

οι Αρχές συλλέγουν συνεχώς νέα στοιχεία για τη δράση των εννέα συλληφθέντων.

Στα κρατητήρια του Λιμεναρχείου Καλαμάτας θα παραμείνουν μέχρι την Δευτέρα οι οκτώ από τους εννιά κατηγορούμενους ως διακινητές στο μοιραίο σκάφος που βυθίστηκε στην Πύλο. Ο ένατος κατηγορούμενος νοσηλεύεται φρουρούμενος ενώ όλοι είναι Αιγύπτιοι στην καταγωγή, ηλικίας 20 έως 40 ετών. Μεταξύ άλλων αντιμετωπίζουν τα κακουργήματα της πρόκλησης ναυαγίου και της εγκληματικής οργάνωσης ενώ πήραν προθεσμία και θα απολογηθούν τη Δευτέρα.

Σύμφωνα με την ΕΡΤ, που επικαλείται πληροφορίες από το Υπουργείο Ναυτιλίας, ένας εκ των συλληφθέντων ομολόγησε πως είναι διακινητής. Περιέγραψε μάλιστα τι προηγήθηκε του απόπλου από την Αίγυπτο και τι ακολούθησε επάνω στο αλιευτικό μέχρι τη στιγμή της βύθισης του σκάφους. Αντίθετα, οι υπόλοιποι αρνούνται ότι είναι μέλη του κυκλώματος διακίνησης και επιμένουν ότι δεν έχουν καμία ανάμειξη με την υπόθεση.

Οι έρευνες από αέρος και θαλάσσης συνεχίζονται για τον εντοπισμό αγνοουμένων αλλά δυστυχώς χωρίς κανένα αποτέλεσμα. Την ίδια ώρα, σοκάρουν οι μαρτυρίες για τους αδίστακτους διακινητές όπως αποτυπώνεται στο βίντεο της ΕΡΤ που ακολουθεί:

Νέο βίντεο ντοκουμέντο

Νέο βίντεο ντοκουμέντο έρχεται στη δημοσιότητα με εικόνες λίγο πριν από τη βύθιση του πλοίου στα ανοιχτά της Πύλου. Το νέο βίντεο, που φέρεται να είναι τραβηγμένο λίγο πριν από το πολύνεκρο ναυάγιο από μέλος πληρώματος ενός εμπορικού πλοίου, φαίνεται η μεταφορά τροφίμων και νερού τα οποία έχουν δεθεί σε σωσίβιο και το τραβούν προς το μοιραίο σκάφος κάποιοι από τους επιβαίνοντες.

Στο βίντεο που ανέβηκε στο διαδίκτυο από το defenceline.gr, ακούγεται μέλος του πληρώματος, το οποίο πιθανόν να μιλά στο τηλέφωνο και να ενημερώνει για την διαδικασία ή να την περιγράφει σε άλλο συνάδελφό του, πάνω στο εμπορικό. Το φορτηγό πλοίο με σημαία Μάλτας το προσέγγισε κατόπιν σήματος που έλαβε από το κέντρο επιχειρήσεων του Λιμενικού, προκειμένου να παράσχει όποια βοήθεια χρειαστεί. Σύμφωνα με τον ΑΝΤ1, ο Φιλιππινέζος καπετάνιος μίλησε με τον κυβερνήτη του σαπιοκάραβου για παροχή βοήθειας, κάτι που εκείνος αρνήθηκε.

Στο μεταξύ, ο εκπρόσωπος Τύπου του Λιμενικού, Νίκος Αλεξίου, έδωσε διευκρινήσεις για τον κάβο που καταγγέλλουν οι διασωθέντες ότι έδεσε το Λιμενικό, με αποτέλεσμα την ανατροπή και βύθιση του πλοίου. «Από την πρώτη στιγμή είπαμε πως δεν έγινε καμία διαδικασία πρόσδεσης για ρυμούλκηση, αλλά προσέγγισε το Λιμενικό, για να μπορέσει να τους μεταπείσει και να τους βοηθήσει. Στο πλαίσιο αυτής της προσπάθειας, δέθηκαν με έναν μικρό κάβο, ο οποίος όταν οι μετανάστες είπαν ότι δεν δέχονται καμία συνδρομή, έλυσαν τον κάβο», σημείωσε ο Νίκος Αλεξίου μιλώντας στον ΑΝΤ1, ξεκαθαρίζοντας ότι «δεν προσδέθηκε ποτέ το πλοίο για να ρυμουλκηθεί».

Ερωτηθείς γιατί μέχρι σήμερα δεν ειπώθηκε τίποτα για τον κάβο, ενώ ο ίδιος μέχρι χθες απαντούσε πως ποτέ δεν υπήρξε σχοινί, είπε ότι, η αρνητική του απάντηση ήταν στο ίδιο πλαίσιο ότι, «η απάντησή μου αφορούσε στο ότι, το σκάφος δεν δέθηκε ποτέ για να ρυμουλκηθεί». Σημείωσε πως «διέρρευσε μία κατάθεση, που δεν αλλάζει το γεγονός. Δεν αναλύθηκε ο τρόπος προσέγγισης του αλιευτικού, δύο πλοία που προσεγγίζουν το ένα το άλλο, δένονται με σκάφος».

Σχετικά με το πότε δέθηκε ο κάβος στο αλιευτικό, είπε πως, δέθηκε όταν έγινε η πρώτη προσέγγιση από το Λιμενικό, ενώ η βύθιση έγινε λίγο μετά τις 2 τη νύχτα. Για τη δήλωση που έκανε διασωθέντες στον Αλέξη Τσίπρα ο εκπρόσωπος Τύπου του Λιμενικού εκτίμησε πως, ενώ αναζητούνταν απαντήσεις για την τραγωδία έγιναν παρανοήσεις. Ερωτηθείς τέλος αν το Λιμενικό προσέγγισε το αλιευτικό για να το βυθίσει, είπε πως η απάντηση είναι «αυταπάντητη», αφού «το Λιμενικό είναι εκεί για να σώζει ζωές. Ο λόγος που δεν προσδέθηκε ποτέ το σκάφος, ήταν ότι επιχειρησιακά δεν μπορείς να δέσεις ένα πλοίο με 150 άνδρες, χρειάζεται η συνδρομή αυτών».

Τηλεφωνικό κέντρο για την αναγνώριση των θυμάτων του ναυαγίου ανοιχτά της Πύλου

Στο κτήριο Κεράνης, επίσης, θα γίνεται η υποδοχή των συγγενών των θυμάτων για την εξέτασή τους και τη λήψη βιολογικού υλικού (DNA), κατόπιν σχετικής συνεννόησης μαζί τους.

Στο κτήριο «Κεράνης» του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου στη λεωφόρο Θηβών θα εδρεύει η Ομάδα Αναγνώρισης Θυμάτων Καταστροφών προκειμένου να υπάρχει περαιτέρω αρωγή στην προσπάθεια αναγνώρισης των θυμάτων του ναυαγίου σε διεθνή ύδατα, 47 ν.μ. ανοιχτά της Πύλου.

Παράλληλα, θα λειτουργήσει τηλεφωνικό κέντρο για τον ίδιο λόγο. Το τηλέφωνο και τo email επικοινωνίας με την Ελληνική Ομάδα D.V.I., θα είναι τo 2131386000 και το [email protected] , αντίστοιχα. Το τηλεφωνικό κέντρο θα λειτουργεί από το Σάββατο 17 Ιουνίου 2023 κατά τις ώρες 09.00 έως 19.00 (UTC+3) σε καθημερινή βάση και θα υποστηρίζει τις ακόλουθες γλώσσες: Αγγλικά, Αραβικά, Παστό και Ουρντού.

Η ελληνική ομάδα DVI, έχει αναλάβει το ανθρωπιστικό έργο της αναγνώρισης των θυμάτων της εν θέματι καταστροφής, σε συνεργασία με το Κεντρικό Λιμεναρχείο Καλαμάτας, την γενική γραμματεία Υποδοχής Αιτούντων 'Ασυλο του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου και της γενικής γραμματείας Πολιτικής Προστασίας.

Στο κτήριο Κεράνης, επίσης, θα γίνεται η υποδοχή των συγγενών των θυμάτων για την εξέτασή τους και τη λήψη βιολογικού υλικού (DNA), κατόπιν σχετικής συνεννόησης μαζί τους.

#ΠΥΛΟΣ #ΝΑΥΑΓΙΟ #ΟΜΟΛΟΓΙΑ #ΔΙΑΚΙΝΗΤΕΣ #ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ
Keywords
Τυχαία Θέματα
Πύλος, Ομολόγησε,pylos, omologise