Πτώση ουκρανικού πυραύλου στην Λευκορωσία: Εξετάζουν το σενάριο σκόπιμης πρόκλησης, τί λέει αξιωματούχος

Η Λευκορωσία κάλεσε τον Ουκρανό πρεσβευτή, μετά από την κατάρριψη ουκρανικού πυραύλου αεράμυνας στο έδαφος της Λευκορωσίας.

Σύμφωνα με το bbc, Ουκρανός στρατιωτικός εκπρόσωπος δήλωσε ότι το περιστατικό ήταν «αποτέλεσμα της αεράμυνας».

Η Λευκορωσία - βασικός σύμμαχος της Ρωσίας - κάλεσε το Κίεβο να διεξάγει πλήρη έρευνα μετά την πτώση του πυραύλου S-300 κοντά στα σύνορα.

Ο Kirill Kazantsev, αξιωματικός των αντιπυραυλικών δυνάμεων της Λευκορωσίας, δήλωσε ότι εξετάζουν
δύο σενάρια:

«Το πρώτο είναι μια τυχαία εκτόξευση [από την Ουκρανία] του αντιαεροπορικού πυραύλου λόγω του χαμηλού επιπέδου εκπαίδευσης του στρατιωτικού πληρώματος ή δυσλειτουργία του πυραύλου.

Το δεύτερο είναι μια σκόπιμη πρόκληση από τις ουκρανικές στρατιωτικές δυνάμεις».

Είναι η πρώτη φορά που η Λευκορωσία καταρρίπτει πύραυλο της Ουκρανίας μετά τη ρωσική εισβολή τον Φεβρουάριο

Ο Ουκρανός πρέσβης κλήθηκε στο υπουργείο Εξωτερικών στο Μινσκ.

«Η λευκορωσική πλευρά θεωρεί το περιστατικό αυτό εξαιρετικά σοβαρό», δήλωσε ο εκπρόσωπος Ανατόλι Γκλαζ στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς.

Κάλεσε την Ουκρανία να «λάβει ολοκληρωμένα μέτρα για να αποτρέψει την επανάληψη τέτοιων περιστατικών στο μέλλον».

Το Κρεμλίνο δήλωσε ότι ανησυχεί πολύ για το περιστατικό

Το υπουργείο Άμυνας της Ουκρανίας δήλωσε ότι είναι έτοιμο να προσκαλέσει εμπειρογνώμονες από χώρες που δεν υποστηρίζουν "το τρομοκρατικό κράτος της Ρωσίας" για να βοηθήσουν στη διερεύνηση του περιστατικού, προσθέτοντας ότι επιφυλάσσεται "για το άνευ όρων δικαίωμα στην άμυνα και την προστασία του ουρανού της".

Είπε ότι δεν αποκλείει μια «σκόπιμη πρόκληση» κατά την οποία η Μόσχα εκτόξευσε τους πυραύλους κρουζ σε μια πορεία όπου θα αναχαιτίζονταν πάνω από το έδαφος της Λευκορωσίας.

«Δυστυχώς, αυτά τα πράγματα συμβαίνουν»

Ο στρατιωτικός επίτροπος της περιοχής του Μπρεστ, Oleg Konovalov, προσπάθησε να υποβαθμίσει το περιστατικό.

"Δυστυχώς, αυτά τα πράγματα συμβαίνουν", δήλωσε σε βίντεο που αναρτήθηκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Το συνέκρινε με ένα περιστατικό τον περασμένο μήνα, όταν ένας πύραυλος προσγειώθηκε στην Πολωνία, σκοτώνοντας δύο ανθρώπους.

Ο Στόλτενμπεργκ δήλωσε ότι η αεράμυνα του Κιέβου ήταν «πιθανότατα» υπαίτια, αλλά η Ουκρανία το αρνήθηκε

Η Λευκορωσία έχει πολύ στενούς δεσμούς με τη Ρωσία και επέτρεψε στη Μόσχα να χρησιμοποιήσει το έδαφός της τον Φεβρουάριο για να ξεκινήσει την εισβολή στην Ουκρανία.

Ουκρανοί αξιωματούχοι ισχυρίστηκαν πρόσφατα ότι η Ρωσία θα μπορούσε να σχεδιάζει μια νέα επίθεση από τη Λευκορωσία στις αρχές του 2023. Η ώθηση, είπαν, θα μπορούσε να περιλαμβάνει μια δεύτερη προσπάθεια κατάληψης της πρωτεύουσας, του Κιέβου, και να περιλαμβάνει δεκάδες χιλιάδες εφέδρους που εκπαιδεύονται στη Ρωσία.

Ωστόσο, σε συνέντευξή του αυτή την εβδομάδα στο BBC, ο επικεφαλής των κατασκόπων της Ουκρανίας απέρριψε τις δραστηριότητες της Ρωσίας στη Λευκορωσία, συμπεριλαμβανομένης της μετακίνησης χιλιάδων στρατιωτών, ως προσπάθειες να κάνει την Ουκρανία να εκτρέψει στρατεύματα από τα πεδία μάχης στο νότο και τα ανατολικά προς το βορρά.

Εν τω μεταξύ, η ουκρανική πολεμική αεροπορία λέει ότι κατέρριψε 16 μη επανδρωμένα αεροσκάφη ιρανικής κατασκευής που εκτοξεύτηκαν από τη Ρωσία κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Ο δήμαρχος του Κιέβου, Βιτάλι Κλίτσκο, δήλωσε ότι επτά από τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη κατευθύνονταν προς την πρωτεύουσα, αλλά οι δυνάμεις αεράμυνας τα κατέρριψαν όλα, αν και τα συντρίμμια προκάλεσαν ζημιές σε ορισμένα κτίρια.

#Λευκορωσία #ΠΥΡΑΥΛΟΣ #ΠΟΛΕΜΟΣ #ΡΩΣΙΑ #ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Keywords
Τυχαία Θέματα
Πτώση, Λευκορωσία, Εξετάζουν,ptosi, lefkorosia, exetazoun