«Ψυχρολουσία» από την ΕΚΤ: Στο τραπέζι back-to-back αυξήσεις επιτοκίων το επόμενο δίμηνο

Νέα «βόμβα» έριξε ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Λουί ντε Γκίντος, δηλώνοντας έχει «κλειδώσει» μια νέα αύξηση των επιτοκίων τον Ιούλιο, ενώ για το Σεπτέμβριο όλα τα σενάρια είναι ανοιχτά και θα εξαρτηθούν από την πορεία των οικονομικών στοιχείων και του πληθωρισμού.

«Ανοιχτό» παραμένει το τι θα πράξει η ΕΚΤ στη συνεδρίαση του Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με

τα όσα δήλωσε ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Λουίς ντε Γκίντος, καθώς αυτό θα καθοριστεί από τα τελευταία οικονομικά στοιχεία.

Ειδικότερα, μιλώντας στο Bloomberg, ο ντε Γκίντος τόνισε ότι οι πιέσεις του δομικού πληθωρισμού μπορεί να αποδειχθούν πιο επίμονες από το αναμενόμενο, καθώς μία ισχυρή τουριστική σεζόν το καλοκαίρι θα μπορούσε να οδηγήσει σε αύξηση του κόστους των υπηρεσιών. Αναφερόμενος στη συνεδρίαση του Ιουλίου, ο ίδιος επεσήμανε ότι η νέα αύξηση των επιτοκίων θεωρείται «τελειωμένη υπόθεση». «Για τον Σεπτέμβριο, εκτιμώ ότι είναι ανοιχτό», πρόσθεσε.

Σημειώνεται πως τα μηνύματα της ΕΚΤ σχετικά με τις ακριβείς προθέσεις της όσον αφορά στα επόμενα βήματα δεν είναι απολύτως σαφή, με το κοινό σήμα που εκπέμπεται από τους αξιωματούχους να παραπέμπει στην ανάγκη συνέχισης της σύσφιξης, παρότι το τέλος των αυξήσεων των επιτοκίων δεν φαίνεται να είναι πολύ μακριά.

Σχετικά με το «μέτωπο» της οικονομίας, ο ντε Γκίντος σημείωσε ότι η υποχώρηση που κατεγράφη στις επιδόσεις της Ευρώπης είναι πιθανό να συνεχιστεί και το δεύτερο εξάμηνο του 2023: «Θεωρώ ότι κάποιοι από αυτούς τους πτωτικούς κινδύνους έχουν αρχίσει να υλοποιούνται και καθίστανται πολύ πιο ορατοί» ανέφερε. «Τα στοιχεία που λαμβάνουμε για την ανάπτυξη δεν είναι πολύ καλά».

#ΕΚΤ #ΑΥΞΗΣΗ #ΕΠΙΤΟΚΙΑ #ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ_ΕΝΩΣΗ #ΑΥΞΗΣΗ_ΕΠΙΤΟΚΙΩΝ
Keywords
Τυχαία Θέματα
Ψυχρολουσία, ΕΚΤ, -to-back,psychrolousia, ekt, -to-back