Ψυχρολουσία από Γιούνκερ για τις συντάξεις - ''Φρένο'' στην αισιοδοξία της κυβέρνησης

Φρένο στην αισιοδοξία της ελληνικής κυβέρνησης έβαλε χθες ο πρόεδρος της Κομισιόν, Γιούνκερ, κάνοντας ξεκάθαρη την άποψη της Κομισιόν, η οποία είναι αντίθετη στην ισχύ του μέτρου της περικοπής των συντάξεων.

''Φρένο΄΄ στην αισιοδοξία της ελληνικής κυβέρνησης για μη περικοπή των συντάξεων έβαλε χθες με δηλώσεις του ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, δηλώνοντας με λακωνικό και κάθετο τρόπο, ότι τα συμφωνηθέντα μέτρα πρέπει να εφαρμοσθούν.

Τσακαλώτος και Χουλιαράκης, είχαν συνάντηση

χθες στο Υπ. Δικαιοσύνης, με τους θεσμούς και έθεσαν επί τάπητος, το καυτό ζήτημα των συντάξεων, το οποίο θα περάσει και στο προσχέδιο του Προϋπολογισμού που θα κατατεθεί την 1η Οκτωβρίου, με προοπτική -αν υπάρξει συμφωνία- να αλλάξει στο τελικό σχέδιο που θα κατατεθεί τον Νοέμβριο.

Τα πέντε προαπαιτούμενα είναι να υπάρχει ο απαραίτητος δημοσιονομικός χώρος, οι δανειστές να αποδεχθούν ότι το μέτρο δεν είναι διαρθρωτικό, να επιβεβαιωθεί η αναπτυξιακή πορεία της χώρας, η νέα κατανομή των αντίμετρων για 2019-2020 και ο βαθμός μη εφαρμογής του αρχικά ψηφισμένο μέτρου.

Στο προσχέδιο του προϋπολογισμού θα περιλαμβάνεται η περικοπή των συντάξεων και εάν υπάρξει αναστολή, τότε αυτή θα περιληφθεί στο τελικό κείμενο του προϋπολογισμού στις 21 Νοεμβρίου.

Σε περίπτωση αλλαγής του μέτρου, τότε τα αντίμετρα θα μπορούσαν να επιμεριστούν στο διάστημα 2019 – 2022.

Δεν αποκλείεται πάντως οι τελικές αποφάσεις για το θέμα των συντάξεων αλλά και τις παροχές του επόμενου χρόνου να ληφθούν κατά τη δεύτερη αξιολόγηση μετά το Μνημόνιο, που αναμένεται στις αρχές Δεκεμβρίου.

Τα κλιμάκια των ελεγκτών ζήτησαν επιπλέον να ενημερωθούν επιπλεόν και για τις αλλαγές στον ΕΝΦΙΑ που εξήγγειλε ο Πρωθυπουργός.

Προβλέπεται μείωση της επιβάρυνσης για 3,5 εκατομμύρια ιδιοκτήτες ακινήτων κατά 323 εκατ. ευρώ το 2019 και 388,88 εκατ. ευρώ για το 2020.

Η πρώτη επαφή με τους θεσμούς ολοκληρώνεται την Παρασκευή, ενώ σήμερα το μενού περιλαμβάνει την συζήτηση του δημοσιονομικού χώρου του 2019.

Στη συνέχεια αναμένεται μια πρώτη ανακοίνωση και η πρώτη έκθεσή τους όπου θα υπάρχει και μια επίσημη θέση για το θέμα των συντάξεων.

Keywords
Τυχαία Θέματα