Ψηφοδέλτια ΝΔ: Ποιοι κόπηκαν, ποιοι έδωσαν «τόπο στα νιάτα», και οι… πρωτάρηδες

Μέχρι το τέλος της εβδομάδας αναμένεται να ανακοινωθεί και το ψηφοδέλτιο Επικρατείας της ΝΔ. Σύμφωνα με πληροφορίες, δύο είναι τα ονόματα που παίζουν δυνατά για την θέση του επικεφαλής του ψηφοδελτίου: Είτε του Παναγιώτη Πικραμμένου είτε της Μαριέττας Γιαννάκου.

Στο ίδιο ψηφοδέλτιο αλλά σε εκλόγιμες θέσεις θα βρίσκεται επίσης ο επικεφαλής στρατηγικού σχεδιασμού της ΝΔ, Τάκης Θεοδωρικάκος, ο καθηγητής Γιώργος Γεραπετρίτης και ο Διευθύνων Σύμβουλος της Green

Cola, Βασίλης Ανδρικόπουλος.

Οι πρωτάρηδες

Αέρα ανανέωσης αποπνέουν τα γαλάζια ψηφοδέλτια καθώς το 60% των υποψηφίων θα δώσουν για πρώτη φορά την «μάχη του σταυρού». Συγκεκριμένα, 243 είναι οι «πρωτάρηδες» που κατά κύριο λόγω πρόκειται για νεαρά άτομα κάτω των 45 ετών, όπως ο Μακάριος Λαζαρίδης στο νομό Καβάλας, ο Κωνσταντίνος Μπογδάνος στην Α’ Αθηνών, ο Δημήτρης Μαρκόπουλος στην Β’ Πειραιά, η Αφροδίτη Λατινοπούλου στην Α’ Θεσσαλονίκης, ο Γιώργος Αμυράς στα Γιάννενα, ο Φώτης Καρύδας στο Βόρειο τομέα της Αθήνας, ο Γιάννης Καλλιάνος στα νότια κ.α.

Ηλικιακά μπορεί να περνάει το όριο των 45 ετών ο Σάββας Χιονίδης υποψήφιος στην Πιερία αλλά κι αυτός συγκαταλέγεται στους πρωτάρηδες καθώς για πρώτη φορά θα δώσει την μάχη του σταυρού. Ο ίδιος προέρχεται από την τοπική αυτοδιοίκηση καθώς επι σειρά ετών υπήρξε δήμαρχος Κατερίνης. Ομοίως και ο γνωστός δημοσιογράφος Μπάμπης Παπαδημητρίου, υποψήφιος στο νότιο τομέα, που κατεβαίνει υποψήφιος για πρώτη φορά.

Η παλιά φρουρά

Σημαντικό κομμάτι στις λίστες των ψηφοδελτίων αποτελεί η παλιά φρουρά του κόμματος. Εκτός από τους 78 νυν βουλευτές της ΝΔ υπάρχουν στις λίστες και πρώην βουλευτές της ΝΔ που δεν κατάφεραν να εκλεγούν στην προηγούμενη Βουλή. ΄Όπως για παράδειγμα ο Θανάσης Νταβλούρος στο νομό Αχαίας που υπήρξε βουλευτής επί κυβέρνησης Σαμαρά αλλά στις εκλογές του 2015 δεν κατάφερε να επανεκλεγεί. Ομοίως και ο Ηλίας Βλαχογιάννης στα Τρίκαλα, η Ασημίνα Σκόνδρα στην Καρδίτσα, η Διονυσία Αυγερινοπούλου στην Ηλεία, η Ελένη Μακρή Θεοδώρου στην Φθιώτιδα, ο Γιάννης Καράμπελας στην Βοιωτία, η Φωτεινή Πιπιλή στην Α Αθηνών, η Μίκα Ιατρίδη στα Δωδεκάνησα και ο Θεόφιλος Λεονταρίδης στις Σέρρες. Ο «μπαρουτοκαπνισμένος» Θοδωρής Ρουσόπουλος θα ζητήσει την ψήφο των πολιτών στα βόρεια προάστια της Αθήνας, μετά απο αρκετά χρόνια αποχής απο τις εκλογικές διαδικασίες.

Για μια θέση στα ψηφοδέλτια

Έσπασε ρεκόρ η συμμετοχή των υποψηφίων στα γαλάζια ψηφοδέλτια. Οι ενδιαφερόμενοι υποψήφιοι άγγιξαν τις 2.500 ενώ οι διαθέσιμες θέσεις ήταν μόλις 400. Όλοι οι φάκελοι, τα δικαιολογητικά και τα βιογραφικά που κατέφθασαν στην Πειραιώς το προηγούμενο διάστημα εξετάστηκαν εξονυχιστικά. Για την τελική κατάρτιση των ψηφοδελτίων έπρεπε να ληφθούν υπόψιν πολλές παράμετροι όπως: οι εσωκομματικές ισορροπίες, ο συμβολισμός που εκπέμπουν, η μαχητικότητα των υποψηφίων, η διείσδυση τους στην κοινωνία κ.α.

Οι σίγουροι που έμειναν εκτός

Ένα θρίλερ φαίνεται πως διαδραματίστηκε στο νομό Ευβοίας. Όλο το προηγούμενο διάστημα ο πρώην βουλευτής της ΝΔ, Κώστας Μαρκόπουλος είχε ξεκινήσει άτυπο προεκλογικό αγώνα. Ωστόσο, ο ίδιος φαίνεται πως κόπηκε από τα γαλάζια ψηφοδέλτια την τελευταία στιγμή. Σύμφωνα με πληροφορίες οι γαλάζιοι αντίπαλοι στο νομό συμμάχησαν για να τον αφήσουν εκτός επειδή σύμφωνα με τον ίδιο είχε υψηλή δημοτικότητα.

Σίγουρη είχαν την υποψηφιότητα του Παύλου Βογιατζή στην Λέσβο. Ο ίδιος είχε δώσει δείγμα γραφής στην Βουλής στην κυβέρνηση Σαμαρά. Ωστόσο επέλεξε να παραχωρήσει χώρο στα νιάτα. Λίγες ημέρες πριν από την ανακοίνωση των ψηφοδελτίων διέψευσε όλα τα δημοσιεύματα που τον ήθελαν να κατεβαίνει ξανά υποψήφιος λέγοντας πως υπάρχουν νεότεροι υποψήφιοι από το κόμμα.

Λίγες ώρες πριν από την επίσημη ανακοίνωση των ψηφοδελτίων, ο Λευτέρης Μωισιάδης, μελος της πολιτικής επιτροπής της ΝΔ και προσωπικός φίλος της οικογένειας Μητσοτάκη αναγκάστηκε να κάνει “διευκρινιστικές” δηλώσεις. Ο ίδιος δήλωσε πως δεν θα είναι υποψήφιος βουλευτής στο νομό Πιερίας. “Όσοι μου εξέφραζαν την συμπαράσταση τους το προηγούμενο διάστημα για την πιθανή υποψηφιότητα μου να μην ξεχαστούν και να βάλουν τα δυνατά τους για τη νίκη της ΝΔ” δήλωσε.

Keywords
Τυχαία Θέματα