Πρωτομαγιά: Χωρίς μέσα μαζικής μεταφοράς και τρεις πορείες διαμαρτυρίας - Πώς θα αμειφθούν όσοι δουλέψουν

Ακινητοποιημένοι θα μείνουν αύριο 1η Μαΐου οι συρμοί του ηλεκτρικού, τα λεωφορεία, τα τρόλεϊ, οι αμαξοστοιχίες του ΟΣΕ και ο προαστιακός σιδηρόδρομος, λόγω 24ωρης απεργίας των εργαζομένων, στο πλαίσιο του εορτασμού της εργατικής

Πρωτομαγιάς.

Το μετρό δεν θα πραγματοποιήσει δρομολόγια από την έναρξη της βάρδιας έως 9 το πρωί, ενώ τα πλοία θα παραμείνουν δεμένα στα λιμάνια.

Τρεις διαφορετικές συγκεντρώσεις θα πραγματοποιηθούν στην Αθήνα. ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ έχουν προγραμματίσει συγκέντρωση στις 11 το πρωί στην Πλατεία Κλαυθμώνος, το ΠΑΜΕ στις 10.30 στο Σύνταγμα και τα πρωτοβάθμια σωματεία την ίδια ώρα στο Μουσείο.

Απεργία και αργία

Για τα συνδικάτα η Πρωτομαγιά είναι απεργία, όμως με απόφαση της ηγεσίας του υπουργείου Εργασίας χαρακτηρίζεται ως ημέρα υποχρεωτικής αργίας.

Απαγορεύεται η απασχόληση των μισθωτών και η λειτουργία των επιχειρήσεων εκτός από εκείνες που λειτουργούν νόμιμα κατά τις Κυριακές και τις ημέρες αργίας όπως π.χ επιχειρήσεις στον τομέα υγείας, τουρισμού, συγκοινωνίας, εργοστάσια συνεχούς λειτουργίας κλπ.

Για τους εργαζόμενους που αμείβονται με ημερομίσθιο και δεν θα απασχοληθούν κατά την 1η Μαΐου δικαιούνται να λάβουν το καταβαλλόμενο ημερομίσθιό τους χωρίς καμία προσαύξηση.

Σε περίπτωση που αμείβονται με μηνιαίο μισθό, εάν η επιχείρηση λειτουργεί κατά τις Κυριακές και αργίες θα λάβουν μόνο προσαύξηση 75% που υπολογίζεται στο νόμιμο ωρομίσθιό τους για όσες ώρες απασχοληθούν, ενώ αν πρόκειται για επιχείρηση που αργεί και εκτάκτως λειτουργήσει την 1η Μαΐου θα λάβουν επιπλέον της προσαύξησης 75% (επί του νομίμου ωρομισθίου τους) και τόσα ωρομίσθια του καταβαλλόμενου μισθού για όσες ώρες απασχολήθηκαν.

Κρίσιμη καμπή

Ο φετινός εορτασμός της Εργατικής Πρωτομαγιάς, έχει έντονη σημασία για τα συνδικάτα, καθώς πραγματοποιείται υπό την βαριά σκιά των δύο πρόσφατων αποτυχημένων προσπαθειών διεξαγωγής του 37ου συνεδρίου της ΓΣΕΕ, των επεισοδίων και των καταγγελιών μεταξύ της πλειοψηφίας και των συνδικαλιστών του ΠΑΜΕ.

Παράλληλα, σε πέντε μέρες το Πρωτοδικείο της Αθήνας θα κληθεί να επαναβεβαιώσει ή να διαφοροποιήσει την απόφαση που έλαβε στις 17 Απριλίου για διορισμό προσωρινής διοίκησης στη ΓΣΕΕ, η οποία έχει την ίδια σύνθεση με την προηγούμενη και θα πρέπει αφενός μεν να προχωρήσει στην υπογραφή της νέας Εθνικής Σύμβασης Εργασίας, αφετέρου δε να δρομολογήσει τις διαδικασίες για την πραγματοποίηση του συνεδρίου.

Τα αιτήματα

Σε αυτό το γκρίζο φόντο, τα συνδικάτα με αφορμή τον εορτασμό της Εργατικής Πρωτομαγιάς, διεκδικούν:

- Άμεση κατάργηση του συνόλου των αντεργατικών μνημονιακών διατάξεων. Κανένα άλλο μέτρο που θα επιβαρύνει μισθωτούς και συνταξιούχους.

- Ουσιαστικά και αποτελεσματικά μέτρα αντιμετώπισης της ανεργίας και ανακούφισης των ανέργων και φυσικά αξιοπρεπείς συντάξεις.

- Διασφάλιση από το κράτος της βιωσιμότητας των Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης και επαναφορά των κύριων και επικουρικών συντάξεων σε επίπεδα αξιοπρεπούς διαβίωσης.

- Δίκαιο φορολογικό σύστημα, χωρίς καμία μείωση του αφορολόγητου ορίου.

- Άμεση κατάργηση της εμπλοκής του κράτους στον προσδιορισμό του κατώτατου μισθού και ημερομισθίου.

- Υπογραφή Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας.

- Αποτελεσματική προστασία της πρώτης κατοικίας.

- Διατήρηση του δημοσίου χαρακτήρα των οργανισμών και επιχειρήσεων κοινωνικής ωφέλειας.

Keywords
Τυχαία Θέματα