Πρώτη επικοινωνία των υπουργών Άμυνας ΗΠΑ και Ρωσίας μετά την εισβολή στην Ουκρανία, ο Όστιν ζήτησε κατάπαυση πυρός

Ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ συνομιλεί με τον Ρώσο ομόλογό του για πρώτη φορά μετά την εισβολή της Μόσχας στην Ουκρανία.

Ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Λόιντ Όστιν ζήτησε άμεση κατάπαυση του πυρός στην Ουκρανία όταν μίλησε τηλεφωνικά με τον Ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Σόιγκου την Παρασκευή (13/5), για πρώτη φορά μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, ανακοίνωσε

το Πεντάγωνο.

Ο Όστιν προσπάθησε πολλές φορές να προσπαθήσει να μιλήσει με τον Σόιγκου από τότε που ξεκίνησε η εισβολή, πριν από σχεδόν τρεις μήνες, αλλά αξιωματούχοι δήλωσαν ότι η Μόσχα δεν είχε δείξει ενδιαφέρον να μιλήσει.

Ο Αμερικανός ΥΠΑΜ τόνισε τη σημασία της διατήρησης των γραμμών επικοινωνίας, ανέφερε σε δήλωσή του ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου Τζον Κίρμπι, αναφέρει το Reuters.

«Άμεση κατάπαυση του πυρός»

Ο Όστιν χρησιμοποίησε την πρώτη κλήση μεταξύ των δύο μετά από 84 ημέρες για να παροτρύνει τον υπουργό Άμυνας Σεργκέι Σόιγκου να εφαρμόσει μια «άμεση κατάπαυση του πυρός», σύμφωνα με μια σύντομη «ανάγνωση» της κλήσης, όπως αναφέρει το CNN.

Οι δύο τους μίλησαν για τελευταία φορά στις 18 Φεβρουαρίου, μια εβδομάδα πριν η Ρωσία ξεκινήσει την εισβολή της στην Ουκρανία. Βάζει τέλος σε μια παρατεταμένη περίοδο κατά την οποία οι κορυφαίοι στρατιωτικοί ηγέτες της Ρωσίας αρνήθηκαν επανειλημμένα να μιλήσουν με τους Αμερικανούς ομολόγους τους.

Το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων TASS επικαλέστηκε το ρωσικό υπουργείο Άμυνας λέγοντας ότι το τηλεφώνημα έγινε «με πρωτοβουλία της αμερικανικής πλευράς».

«Συζητήθηκαν επίκαιρα θέματα διεθνούς ασφάλειας, συμπεριλαμβανομένης της κατάστασης στην Ουκρανία», ανέφερε το TASS, επικαλούμενο το υπουργείο.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ρωσία έχουν δημιουργήσει μια γραμμή επικοινωνίας μετά την εισβολή -την οποία η Μόσχα αποκαλεί «ειδική στρατιωτική επιχείρηση»- για να αποτρέψουν τον εσφαλμένο υπολογισμό και την κλιμάκωση στην περιοχή.

Η «γραμμή αποσυγκέντρωσης» είναι μια ανοιχτή τηλεφωνική γραμμή που εδρεύει στο αρχηγείο της Ευρωπαϊκής Διοίκησης και υπάγεται στον στρατηγό της Πολεμικής Αεροπορίας Τοντ Γούλτερς, ο οποίος ηγείται όλων των αμερικανικών δυνάμεων στην ήπειρο.

#ΥΠΟΥΡΓΟΙ #ΗΠΑ #ΡΩΣΙΑ #ΣΥΝΟΜΙΛΙΑ #ΤΗΛΕΦΩΝΗΜΑ #ΠΟΛΕΜΟΣ_ΣΤΗΝ_ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Keywords
Τυχαία Θέματα