Με τον Αλέξη Τσίπρα συναντήθηκαν Κάρολος και Καμίλα - Απόψε το επίσημο δείπνο (pics+vid)

Με τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο, συναντήθηκε ο πρίγκιπας της Ουαλίας Κάρολος και η σύζυγός του δούκισσα της Κορνουάλης, Καμίλα, στο πλαίσιο τριήμερης επίσημης επίσκεψης, κατόπιν προσκλήσεως του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλου.

Τον πρίγκιπα της Ουαλίας Κάρολο και τη σύζυγο του Καμίλα, δούκισσα

της Κορνουάλης, υποδεχονται στο «Ελ. Βενιζέλος» ο πρέσβης και γ.γ. της προεδρίας της Δημοκρατίας Γεώργιος Γεννηματάς, εκ μέρους του Πρ. Παυλόπουλου και ο υφυπουργός Τέρενς Κουίκ εκ μέρους του πρωθυπουργού.

Πρόκειται για τη δεύτερη επίσημη επίσκεψη του πρίγκιπα της Ουαλίας Καρόλου στην Ελλάδα, καθώς η πρώτη είχε πραγματοποιηθεί τον Νοέμβριο του 1998, και την πρώτη επίσημη επίσκεψη στη χώρα μας για τη δούκισσα της Κορνουάλης. Όπως έχει γίνει γνωστό από τη βρετανική πλευρά, η επίσκεψη του πριγκιπικού ζεύγους στην Ελλάδα, έχει σκοπό να τιμήσει τους μακραίωνους δεσμούς μεταξύ Ελλάδας και Βρετανίας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο πρίγκιπας Κάρολος έχει επισκεφθεί αρκετές φορές τη χώρα μας στο παρελθόν, στο πλαίσιο ιδιωτικών επισκέψεων, ενώ διατηρεί στενούς δεσμούς με το 'Αγιον Όρος, το οποίο έχει επισκεφθεί πολλές φορές και ειδικότερα τη Μονή Βατοπεδίου.

Επίσης, αρκετές φορές έχει επισκεφθεί ιδιωτικώς τα νησιά του Ιονίου, δείχνοντας ιδιαίτερη προτίμηση στη Λευκάδα. Εξάλλου, ο πατέρας του Καρόλου, πρίγκιπας Φίλιππος, σύζυγος της Βασίλισσας Ελισάβετ, έχει γεννηθεί στην Κέρκυρα.

Στις 15:35 επισκέφθηκαν το Προεδρικό Μέγαρο όπου έγιναν δεκτοί από τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο και τη σύζυγό του.

Αργότερα συναντήθηκαν στο Μέγαρο Μαξίμου του πρίγκιπα της Ουαλίας με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.

Ορόσημο στις σχέσεις της Ελλάδας και της Βρετανίας μπορεί να αποτελέσει η πρώτη επίσημη επίσκεψη μέλους της βασιλικής οικογένειας της Βρετανίας στην Αθήνα, ανέφερε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, υποδεχόμενος στο Μέγαρο Μαξίμου τον πρίγκιπα της Ουαλίας, Κάρολο.

Επίσης ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι αποδέχτηκε πρόσκληση που του απηύθυνε η Βρετανίδα πρωθυπουργός, Τερέζα Μέϊ, να επισκεφθεί το Λονδίνο τον επόμενο μήνα.

«Με πολύ μεγάλη χαρά σας καλωσορίζω στην Ελλάδα. Γνωρίζω ότι έχετε επισκεφθεί την Ελλάδα επανειλημμένως στο παρελθόν αλλά ιδιωτικά. Αυτό σημαίνει ότι αγαπάτε τη χώρα μας» τόνισε ο κ. Τσίπρας και συνέχισε:

«Είναι η πρώτη φορά όμως που επισκέπτεστε τη χώρα επισήμως και πιστεύω ότι είναι η πρώτη φορά που ένας μέλος της βρετανικής βασιλικής οικογένειας κάνει επίσημη επίσκεψη στην Ελλάδα».

«Αυτό αποτελεί ένα πάρα πολύ σημαντικό γεγονός και πιστεύω ότι η επίσκεψή σας μπορεί να αποτελέσει ένα ορόσημο στις διμερείς σχέσεις των δύο χωρών, ιδίως σήμερα, αυτή την εποχή που και δύο χώρες αντιμετωπίζουν πολύς σημαντικές προκλήσεις και αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο πιστεύω ότι πρέπει να ενισχύσουμε ακόμα περισσότερο τη συνεργασία μας» σημείωσε ο πρωθυπουργός.

Από την πλευρά του ο πρίγκιπας Κάρολος εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι Ελλάδα και Βρετανία θα πετύχουν πολλά με τη συνεργασία τους στα θέματα της ασφάλειας και της μετανάστευσης.

«Είμαι βαθιά ευγνώμων για την υποδοχή σας. Αποτελεί μία πάρα πολύ σημαντική ευκαιρία η επίσημη επίσκεψη στη χώρα σας. Υπογραμμίζει τους δεσμούς μεταξύ των δύο χωρών. Δεσμοί οι οποίοι είναι μακραίωνοι και ελπίζω ότι - παρά του τι έχει συμβεί - στο μέλλον θα καταφέρουμε να συνεχίσουμε να μοιραζόμαστε όλα αυτά που μοιραζόμαστε ήδη. Και ότι θα καταφέρουμε να πετύχουμε πολλά όσον αφορά στο θέμα της ασφάλειας αλλά και το θέμα της μετανάστευσης και με όλες τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε» είπε ο πρίγκιπας Κάρολος.

Αυτή τη στιγμή το πριγκιπικό ζεύγος συναντιέται με τον πρόεδρο της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκη.

Αργότερα, θα παραρεθεί προς τιμήν τους επίσημο δείπνο που θα παραθέσει προς τιμήν των επίσημων προσκεκλημένων στο Προεδρικό Μέγαρο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος (20:30).

Το πρόγραμμα αύριο

Την Πέμπτη 10 Μαΐου είναι προγραμματισμένη για τις 10:10 συνάντηση του πρίγκιπα της Ουαλίας με τον αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο στα γραφεία της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών και εν συνεχεία στις 11:10 επίσκεψη στον Ναό της Παναγίας Καπνικαρέας στο κέντρο της Αθήνας.

Στις 11:35, προβλέπεται επίσκεψη στο Συμμαχικό Νεκροταφείο Αλίμου και κατάθεση στεφάνου από τον πρίγκιπα της Ουαλίας, παρουσία πρέσβεων χωρών-μελών της Κοινοπολιτείας και των δημάρχων Αλίμου και Αθηναίων.

- Εν συνεχεία είναι προγραμματισμένη επίσκεψη του πρίγκιπα της Ουαλίας στο Λιμάνι του Πειραιά, όπου θα πραγματοποιήσει διαδοχικές επισκέψεις σε :

HMS "Echo" (Βρετανικό πολεμικό πλοίο που συμμετέχει στη Νατοϊκή δύναμη) και HMC "Valiant" (Βρετανικό πλοίο του Λιμενικού), στην Τριήρη «Ολυμπιάς», όπου θα τον υποδεχτεί ο υπουργός Εθνικής 'Αμυνας Πάνος Καμμένος και στο Θωρηκτό «Αβέρωφ», όπου θα γίνει ξενάγηση και θα υπάρξει συνάντηση με υψηλόβαθμα στελέχη του Πολεμικού Ναυτικού και σπουδαστές της Σχολής Ναυτικών Δοκίμων.

- Στις 15:00 θα παρατεθεί δεξίωση προς τιμήν του πρίγκιπα της Ουαλίας από εκπροσώπους της Εμπορικής Ναυτιλίας στον Ιστιοπλοϊκό Όμιλο (Μικρολίμανο).

- Στις 15:45 ο πρίγκιπας της Ουαλίας θα μεταβεί στο Ίδρυμα Πολιτισμού «Σταύρος Νιάρχος», όπου σύμφωνα με το πρόγραμμα προβλέπεται η παρακολούθηση Διεθνούς Εκπαιδευτικής Διάσκεψης, που οργανώνεται από το Βρετανικό Συμβούλιο.

- Το μεσημέρι της Παρασκευής 11 Μαΐου ο πρίγκιπας της Ουαλίας και η δούκισσα της Κορνουάλης θα μεταβούν στο Ηράκλειο της Κρήτης, προκειμένου να επισκεφθούν τον αρχαιολογικό χώρο στην Κνωσσό, όπου θα τους υποδεχθεί η γ.γ. του υπουργείου Πολιτισμού κα Βλαζάκη και ακολούθως ο πρίγκιπας της Ουαλίας θα συναντηθεί με μέλη της Βρετανικής Σχολής στους χώρους της «Βίλλας Αριάδνη»

- Στις 14:25 θα πραγματοποιήσει επίσκεψη στην «Αναπτυξιακή Εταιρεία Ηρακλείου», όπου και θα ενημερωθεί για τις δράσεις της.

- Στις 15:15 ο πρίγκιπας της Ουαλίας και η δούκισσα της Κορνουάλης θα επισκεφθούν κοινότητα προσφύγων (Παλαιό Σχολείο Κοινότητας).

Keywords
Τυχαία Θέματα