Προσφορά 2 δισ. δολαρίων από τον Τζεφ Μπέζος για να επιστρέψει στην «κούρσα» για τη Σελήνη

Λίγες ημέρες μετά το ταξίδι του στο διάστημα, ο ιδρυτής της «Amazon», Τζεφ Μπέζος, προσφέρθηκε να καλύψει έξοδα της «NASA» ύψους 2 δισ. δολαρίων για να ληφθεί ξανά υπόψιν για ένα συμβόλαιο σχετκά με την κατασκευή σεληνακάτου.

O ιδρυτής της «Amazon», Τζεφ Μπέζος, προσφέρθηκε να καλύψει έξοδα της «NASA» ύψους 2 δισ. δολαρίων για να ληφθεί ξανά υπόψιν για ένα συμβόλαιο σχετκά με την κατασκευή σεληνακάτου. Λίγες ημέρες μετά το ταξίδι του στο διάστημα, όταν πέρασε λίγα λεπτά έξω από την ατμόσφαιρα της Γης, στην πρώτη πτήση από την εταιρεία

«Blue Origin».

Τον Απρίλιο η αμερικανική διαστημική υπηρεσία είχε δώσει το ύψους 2,9 δισ. δολαρίων συμβόλαιο στον Έλον Μασκ, απορρίπτοντας την εταιρεία του Μπέζος, «Blue Origin». Σκοπός είναι η κατασκευή της σεληνακάτου που θα μεταφέρει αστροναύτες στη σεληνιακή επιφάνεια κατά το 2024. Η «NASA» μπορούσε να επιλέξει μόνο τη μία από τις εταιρείες, καθώς έλαβε 850 εκατ. δολάρια από τα 3,3 δισ. που ζήτησε από το Κογκρέσο για την κατασκευή της σεληνακάτου.

Σε επιστολή του προς τον επικεφαλής της «NASA», Μπιλ Νέλσον, που δημοσιοποιήθηκε τη Δευτέρα, ο Μπέζος έγραψε πως «Η Blue Origin θα γεφυρώσει το χάσμα της χρηματοδότησης του HLS (Human Landing System), αφήνοντας όλες τις πληρωμές στο τρέχον και τα επόμενα δύο δημοσιονομικά έτη της κυβέρνησης, μέχρι και για 2 δισ. δολάρια, προκειμένου να τεθεί ξανά το πρόγραμμα στον δρόμο του».

Όπως τόνισε, η προσφορά αυτή δεν συνιστά αναβολή, μα πλήρης παραίτηση από αυτές τις πληρωμές.

{https://twitter.com/WSJ/status/1419964552037507082?s=20}

Όπως γράφει το «BBC», όταν δόθηκε το συμβόλαιο, η Κάθι Λούντερς, επικεφαλής επανδρωμένων εξερευνητικών αποστολών της «NASA», παραδέχτηκε ότι ο προϋπολογισμός της εταιρείας την εμπόδιζε να επιλέξει δύο εταιρείες. Η «NASA» επικαλέστηκε επίσης το επιτυχημένο ιστορικό πτήσεων της «SpaceX» του Έλον Μασκ ως παράγοντα που έπαιξε ρόλο, ενώ επίσης η πρόταση της SpaceX ήταν και χαμηλότερου κόστους.

Η απόφαση σημαίνει πως το «Starship» της «SpaceX» προορίζεται να μεταφέρει τους αστροναύτες στην πρώτη αποστολή στην επιφάνεια της Σελήνης από το Απόλλων 17 το 1972.

Ο Μπέζος είχε συνεργαστεί με τις «Lockheed Martin», «Northrop Grumman» και «Draper» σε μια προσπάθεια να μπει σε αυτή την κρίσιμη φάση του προγράμματος Human Landing System. Το σχέδιο έλαβε το όνομα Blue Moon, και θύμιζε μια ενισχυμένη έκδοση της σεληνακάτου που κατέβασε τους Άρμστρονγκ και Όλντριν στην επιφάνεια της Σελήνης το 1969.

{https://twitter.com/cnni/status/1420021164781543430?s=20}

Ο Μπέζος σχολίασε στην επιστολή του πως το «BlueMoon» είναι ένα σύστημα του 21ου αιώνα εμπνευσμένο από την αρχιτεκτονική του Απόλλων, η οποία παρέχει πολλά οφέλη, με έμφαση στην ασφάλεια. Τόνισε, επίσης, πως χρησιμοποιεί καύσιμο υδρογόνου, κάτι που συμβαδίζει με τα σχέδια της NASA για χρήση πάγου από τη Σελήνη για τον ανεφοδιασμό διαστημοπλοίων.

Όταν έχασε από την «SpaceX», η «Blue Origin» διαμαρτυρήθηκε στo «GAO» (US Government Accountability Office) υποστηρίζοντας πως η «NASA» άλλαξε τα δεδομένα την τελευταία στιγμή, με τέτοιο τρόπο ώστε το συμβόλαιο να πάει στη «SpaceX».

{https://twitter.com/Astro_Jose/status/1419822019550474242?s=20}

{https://twitter.com/SpaceNews_Inc/status/1419667016487784455?s=20}

Keywords
Τυχαία Θέματα