Πρόληψη νεανικού αιφνίδιου θανάτου: Παρουσιάστηκε το εθνικό δίκτυο ιατρικής ακριβείας

Η ανάγκη να σταθεί η Πολιτεία αρωγός στην καρδιαγγειακή ιατρική τονίστηκε στην πρώτη δημόσια εκδήλωση για το εθνικό δίκτυο ιατρικής ακριβείας στην πρόληψη του νεανικού αιφνιδίου θανάτου που συνδιοργάνωσαν ο τομέας Έρευνας και Καινοτομίας του υπουργείου Παιδείας, η γενική γραμματεία Ερευνας και Τεχνολογίας και το υπουργείο Υγείας.

«Όταν κατά τα τρία τελευταία χρόνια, οι πόροι για την έρευνα έχουν υπερδιπλασιαστεί, όταν η κοινωνία, αν και στέκεται όρθια είναι πληγωμένη μετά από εννέα χρόνια κρίσης, υπάρχει μια σοβαρή υποχρέωση: Η υποχρέωση να δειχθεί το κοινωνικό αποτύπωμα

της έρευνας. Σε αυτόν τον κύριο στόχο αποβλέπουν οι εμβληματικές πρωτοβουλίες που σχεδιάζουμε, όπως είναι το εθνικό δίκτυο ιατρικής ακριβείας στην πρόληψη του νεανικού αιφνιδίου θανάτου» σημείωσε στον χαιρετισμό του ο αναπληρωτής υπουργός Ερευνας και Καινοτομίας Κώστας Φωτάκης,

«Με τη δημιουργία εθνικών δικτύων ιατρικής ακριβείας, η Πολιτεία πρωτοστατεί, αναλαμβάνει πρωτοβουλίες, συντονίζει και προάγει δράσεις που καθιστούν τη χώρα συνδιαμορφωτή των εξελίξεων στο διεθνή χώρο κι όχι έναν απλό παρατηρητή που τις ακολουθεί. Όπλο μας το εξαιρετικό επιστημονικό δυναμικό που υπάρχει» πρόσθεσε.

Οι στόχοι του δικτύου στην καρδιολογία, περιλαμβάνουν την έρευνα στην πρόληψη του νεανικού αιφνίδιου θανάτου και την αύξηση της αποτελεσματικότητας των στοχευμένων παρεμβάσεων του Συστήματος Υγείας. Η σημασία ενός τέτοιου δικτύου υπογραμμίζεται από το γεγονός, ότι οι καρδιαγγειακές παθήσεις είναι η πρώτη αιτία θανάτου στις ανεπτυγμένες χώρες. Ειδικά η χώρα μας θεωρείται ένα φυσικό πάρκο κληρονομικών και σπάνιων νοσημάτων: μελέτες έχουν δείξει, ότι ιδιαίτερα στον νησιωτικό χώρο ενδημούν και κληρονομούνται γενετικά καρδιαγγειακά νοσήματα με υψηλούς δείκτες θνησιμότητας (νόσος της Νάξου, νόσος Cohen, νόσος Wilson κ.ά.).

Η πραγματικότητα αυτή, υπογραμμίζει το γεγονός ότι η καρδιαγγειακή ιατρική χρειάζεται συνεχείς επενδύσεις, όπως τόνισε ο τέως πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Καρδιολογικής Εταιρίας, Πάνος Βάρδας. «Είναι η πρώτη φορά που η Πολιτεία ασχολείται συστηματικά με την καρδιαγγειακή ιατρική. Απαιτείται όμως συνέχεια στο έργο και μια κεντρική δομή ερευνητικών δράσεων» πρόσθεσε ο ίδιος, τονίζοντας πως το εθνικό δίκτυο ιατρικής ακριβείας στην πρόληψη του νεανικού αιφνιδίου θανάτου μπορεί να αποτελέσει το «έμβρυο» αυτής της δομής.

Τη σημασία της δομής υπογραμμίζει και το γεγονός ότι η κρίση που χτύπησε τη χώρα μας προκάλεσε αύξηση των καρδιαγγειακών παθήσεων, όπως τόνισε ο πρώην πρόεδρος της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρίας Κωνσταντίνος Τσιούφης.

Η κοινή διαπίστωση είναι πως έως σήμερα, η εθνική πραγματικότητα παρουσιάζεται κλασματοποιημένη, χωρίς συγχρονισμό και κυρίως χωρίς εθνική στρατηγική. Όπως τονίστηκε, το δίκτυο έρχεται να καλύψει αυτό το κενό, καθώς πέρα από την άμεση στόχευση στον πυρήνα του νεανικού αιφνίδιου θανάτου, θα δημιουργήσει μια εθνική τράπεζα πληροφοριών με κλινογενετικές συσχετίσεις για τα νοσήματα αυτά, η οποία με τη σειρά της θα αποτελέσει τη βάση για εξατομικευμένη προσέγγιση των καρδιολογικών νοσημάτων στο εγγύς μέλλον.

«Μπορούμε να ομαδοποιούμε ασθενείς με βάση τη διάγνωση και την πρόγνωση. Μπαίνουμε σε μια εποχή που καταλαβαίνουμε καλύτερα τη νόσο» ανέφερε από την πλευρά του ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Υγείας, Γιώργος Γιαννόπουλος, τονίζοντας πως σε αυτήν την προσπάθεια, το υπουργείο που εκπροσωπεί θα δώσει ενεργά το «παρών».

Keywords
Τυχαία Θέματα