Προεκλογικός πυρετός: «Καλύτερα σφηνάκι παρά τον Μητσοτάκη» λέει ο Τσίπρας στους νέους - «Θα τα σαρώσουμε όλα» είπε ο πρωθυπουργός

Οι εκλογές 2023 είναι σε 12 ημέρες και οι πολιτικοί αρχηγοί βρίσκονται συνεχώς σε περιοδείες πετώντας... μπηχτές και καρφιά -όπως είναι λογικό- ο ένας στον άλλον. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης από την Άρτα είπε «σε μια τετραετία η Ελλάδα από σκορποχώρι έγινε πατρίδα», ενώ ο Αλέξης Τσίπρας από την Λαμία

είπε «σε 15 ημέρες τελειώνει ο εφιάλτης».

«Δεκατρείς ημέρες μας χωρίζουν από την 21η Μαΐου, από την Κυριακή που θα κλείσουμε το δρόμο σε μια δεύτερη φορά στη συμφορά. Με την ψήφο σας θα δώσουμε μια δεύτερη ισχυρή εντολή στην προκοπή για μια πατρίδα περήφανη σταθερά τολμηρά και μόνο μπροστά» τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην έναρξη της ομιλίας του σε εκδήλωση της ΝΔ στο κλειστό γυμναστήριο του δημοτικού αθλητικού κέντρου 'Αρτας.

«Ειδικά εδώ στην 'Αρτα η απόφαση των Αρτινών έχει διπλή σημασία. Θυμάμαι ότι στις εκλογές του 2019 χάσαμε την πρωτιά για λίγες εκατοντάδες ψήφους. Το μήνυμα που θα στείλετε θα ακουστεί σε ολόκληρη την Ελλάδα. Θα είμαστε πρώτοι και με την διαφορά στην 'Αρτα» είπε.

«Είναι ένα μήνυμα που έρχεται από το Αθαμάνιο, από τους συγχωριανούς του κ. Τσίπρα που τον ξέρουν καλύτερα, ας ετοιμαστεί για μια ακόμη ήττα εντός έδρας. Γιατί Κωνσταντίνου και Ελένης θα γιορτάσει η δημοκρατία, η αυτοδύναμη ΝΔ και η αυτοδύναμη Ελλάδα» πρόσθεσε.

Στη συνέχεια ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στις δυσκολίες και τις κρίσεις που διαχειρίστηκε η κυβέρνηση στην τετραετία. «Απέναντι σε όλες αυτές τις δυσκολίες εμείς υψώσαμε αναχώματα και κρατήσαμε την κοινωνία όρθια και ενωμένη» είπε.

«Θωρακίσαμε τα σύνορά μας που είναι ταυτόχρονα και ευρωπαϊκά σύνορα, ενεργοποιήσαμε την διπλωματία μας, ενισχύσαμε την άμυνά μας» υπογράμμισε.

«Ταυτόχρονα δεν ξεφύγαμε ούτε μια στιγμή από τις δεσμεύσεις που είχαμε αναλάβει τον Ιούλιο του 2019» ανέφερε. «Όσα είπαμε τα κάναμε πράξη» τόνισε ο πρωθυπουργός.

Επιπλέον, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε στις αυξήσεις του κατώτατου μισθού και των συντάξεων μετά από 12 χρόνια.

«Είμαι ιδιαίτερα περήφανος γιατί μέσα σε μια τετραετία η Ελλάδα από τόπος σκορποχώρι έγινε πατρίδα με σύνορα σε γη, αέρα και θάλασσα».

Που, όπως είπε, έχει σχεδόν μηδενίσει τις εισροές μεταναστών και έχει ανακουφίσει τα ακριτικά μας νησιά, που έχουν πια εντελώς διαφορετική εικόνα.

Είπε ότι ο φράχτης του Έβρου θα επεκταθεί και θα καλύψει όλο το μήκος των χερσαίων συνόρων της πατρίδας μας και ας το ακούσουν καλά όλοι και στην ΕΕ.

«Θα τα σαρώσουμε όλα, θα σαρώσουμε τα εμπόδια που μας δυσκόλεψαν την πρώτη τετραετία» είπε ο πρωθυπουργός παίρνοντας αφορμή από ένα σύνθημα πολίτη.

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στις προτεραιότητες τις επόμενης τετραετίας που όπως είπε είναι η υγεία και η παιδεία.

«Η παράταξη του Κωνσταντίνου Καραμανλή είναι η παράταξη που έκανε πάντα τις μεγάλες επιλογές και τοποθετήθηκε πάντα στη σωστή πλευρά της ιστορίας και έχουμε το ίδιο χρέος και τώρα» είπε.

«Είμαι ακόμη πιο αποφασισμένος την δεύτερη τετραετία να εξαφανίσω τις κακές όψεις της δημόσιας διοίκησης. Το καλό πρόσωπο του δημοσίου να γίνει ο κανόνας» τόνισε ο πρωθυπουργός.

Αναφέρθηκε αναλυτικά στο πρόγραμμα της ΝΔ που όπως είπε είναι κοστολογημένο και μετρημένο και με συγκριμένα χρονοδιαγράμματα.

Τέλος έβαλε το δίλημμα των εκλογών λέγοντας ότι οι πολίτες θα πρέπει να συγκρίνουν τις δύο τετραετίες και τους δύο πρωθυπουργούς.

«Κάθε αψήφιστη ψήφος ή άκαιρη δήθεν διαμαρτυρία οδηγούν τελικά μόνο σε εθνική αδυναμία. Η λύση είναι άλλη. Αυτοδύναμη Ελλάδα και αυτοδύναμη ΝΔ» είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης ολοκληρώνοντας την ομιλία του.

Τσίπρας από Λαμία: «Σε 15 ημέρες τελειώνει ο εφιάλτης και έρχεται η αλλαγή»

«Σε 15 μέρες τελειώνει ο εφιάλτης, έρχεται η πολυπόθητη αλλαγή, ο ΣΥΡΙΖΑ κερδίζει τις εκλογές και ανοίγει ο δρόμος για μια κυβέρνηση προοδευτικής συνεργασίας. Όπου κι αν βρεθώ στην πατρίδα μας το μήνυμα είναι ένα, ‘δεν πάει άλλο, ως εδώ'. Ως εδώ με την απαξίωση τη στοχοποίηση, την αδιαφορία, την αλαζονεία, την αισχροκέρδεια, την οικογενειοκρατία, την αδικία», είπε ο Αλέξης Τσίπρας μιλώντας στη Λαμία, στην πλατεία Λαού.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ τόνισε ότι η μάχη των εκλογών της 21ης Μάη είναι κρίσιμη γιατί θα κριθεί ποιος θα κυβερνήσει, γιατί το πρώτο και το τρίτο κόμμα θα μπορούν να συγκροτήσουν κυβέρνηση, όπως είπε, γιατί -συνέχισε- όποιος έρθει πρώτος θα έχει τη δυνατότητα να δρομολογήσει τις εξελίξεις για τη συγκρότηση κυβέρνησης.

Είπε ότι το δίλημμα είναι ένα: «αλλάζουμε ή συνεχίζουμε να βουλιάζουμε; Θα μπορούμε να πάρουμε ανάσες με αύξηση μισθών, μείωση τιμών, ρύθμιση χρεών, δίκαιο αποτελεσματικό ισχυρό κοινωνικό κράτος ή θα συνεχίσουμε να βουλιάζουμε στις ανισότητες και τις αδικίες». «Το δίλημμα είναι: Μητσοτάκης ξανά ή Αλλαγή;

Μητσοτάκης ξανά ή ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ;», πρόσθεσε, σημειώνοντας ότι οι πολίτες πρέπει να αναρωτηθούν αν το βράδυ των εκλογών θέλουν «να πανηγυρίζουν τα καρτέλ, τα μεγάλα συμφέροντα, οι ισχυροί επιχειρηματικοί όμιλοι ή να βγει στους δρόμους να πανηγυρίσει ο λαός για τη μεγάλη νίκη της δημοκρατίας;». Δήλωσε βέβαιος ότι το αποτέλεσμα θα είναι νίκη του ΣΥΡΙΖΑ, «νίκη του λαού, νίκη της δημοκρατίας».

Ο κ. Τσίπρας υποστήριξε ότι «αν πρώτη είναι η ΝΔ θα κάνουν το παν με θεμιτά και αθέμιτα μέσα, με εκβιασμούς και πιέσεις και με αποστασίες για να συγκροτήσουν κυβέρνηση. Δεν θα λάβει το ρίσκο μιας επαναληπτικής εκλογής».

Απευθύνθηκε και στους «συντηρητικούς πολίτες» λέγοντας ότι παρά τις διαφωνίες που έχουν με τον ΣΥΡΙΖΑ, «καταλαβαίνουν ότι αυτό που έχει ανάγκη ο τόπος είναι μια μεγάλη αλλαγή, να φύγει αυτό το καθεστώς που μας πνίγει 4 χρόνια τώρα, που συρρικνώνει εισοδήματα και δικαιώματα».

Αναφορικά με την αντιπαράθεση με τη ΝΔ για το κόστος του προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Τσίπρας σχολίασε ότι έως τις εκλογές ο κ. Μητσοτάκης θα το κοστολογήσει και 183 δισ. «για να φοβερίσει το λαό».

«Του απαντάμε ότι εμείς ξέρουμε τι σημαίνει δημοσιονομική πολιτική γιατί εμείς βγάλαμε τη χώρα από τα μνημόνια, στα οποία την έβαλε η παράταξη του, που την άφησε χρεοκοπημένη το 2009 και το 2015. Ξέρουμε πολύ καλύτερα από αυτό τι θα πει δημοσιονομική σταθερότητα», σημείωσε.

Πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη αύξησε 50 δισ. το δημόσιο χρέος και 40 δισ. το ιδιωτικό και δέκα φορές το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών.

«Αυτά ειναι τα κατορθώματα του στην οικονομία, πού ειναι η αριστεία τους και η νοικοκυροσύνη τους;», σχολίασε, συμπληρώνοντας ότι «παρέλαβε ένα κόμμα με 180 εκατ. χρέη στις τράπεζες και σήμερα είναι με 400 εκατ. χρέη στις τράπεζες». «Δεν θα μας μιλήσει λοιπόν ο κ. Μητσοτάκης για κοστολόγηση», τόνισε.

«Μετά τις εκλογές η ΝΔ θα είναι δεύτερο κόμμα και θ' αρχίσουν τα όργανα»

Μιλώντας για το ντιμπέιτ, ο κ. Τσίπρας είπε ότι θα είναι μια διαδικασία παράλληλων μονολόγων «γιατί ο κ. Μητσοτάκης δεν θέλει να έχουμε μια ανοικτή συζήτηση. Δεν θέλει γιατί γνωρίζει ότι τα πολιτικά του επιχειρήματα δεν μπορούν να σταθούν».

Σχολίασε ότι ο κ. Μητσοτάκης υποσχέθηκε σήμερα ότι μετά τις εκλογές θα έρθει σε ένα ντιμπέιτ μαζί του, όμως «έχω την αίσθηση ότι ούτε αυτό θα γίνει, γιατί μετά τις εκλογές η ΝΔ θα είναι δεύτερο κόμμα και μετά τις εκλογές θ' αρχίσουν τα όργανα στη ΝΔ. Ενδεχομένως να κάνω ντιμπέιτ με άλλο αρχηγό, αλλά με τον Μητσοτάκη δεν θα έχω τη χαρά, δεν ήταν γραφτό...».

«Η απάντηση των νέων στην κάλπη θα είναι: καλύτερα σφηνάκι παρά τον Μητσοτάκη».

Ο Αλέξης Τσίπρας έκανε ιδιαίτερη αναφορά στους νέους ανθρώπους. Είπε ότι η κυβέρνηση τους στοχοποίησε στην πανδημία, «τους έβαλε φραγμούς στη μόρφωση με την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής στα πανεπιστήμια ώστε 20.000 λιγότερο το χρόνο να περνάνε στα δημόσια πανεπιστήμια, που σημαίνει δεκάδες περιφερειακές σχολές, όπως του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, να είναι στο όριο της λειτουργίας και να αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο του κλεισίματος, αλλά κυρίως παιδιά από λαϊκές οικογένειες που δεν είχαν τη δυνατότητα για φροντιστήρια να βλέπουν άδικα τα παιδιά τους να κόβονται από μια βάση εισαγωγής».

Είπε ακόμα ότι τους στοχοποίησαν «και με απάνθρωπες συνθήκες στην εργασία».

Σχολίασε ότι «σήμερα που οι νέοι ζητούν τη δυνατότητα να ονειρευτούν, που ζητούν μια στεγαστική πολιτική που θα τους δίνει το δικαίωμα να μείνουν μακριά από τα πατρικό, που θα τους δίνει την προοπτική να μείνουν στη χώρα, να έχουν αξιοπρεπείς δουλειές και πρόσβαση στη γνώση, αντί το δικαίωμα στο όνειρο ο κ. Μητσοτάκης τους δίνει 150 ευρώ σε όσους γίνουν 18 χρόνων».

«Αυτό δείχνει τον πανικό, την αλαζονεία του, την περιφρόνηση του απέναντι στους νέους ανθρώπους», είπε. Σχολίασε ότι «το ‘90-‘93 ο πατέρας Μητσοτάκης έταξε στους νέους τότε φτηνά αυτοκίνητα και είχε βγει ένα σύνθημα: ‘καλύτερα παπάκι παρά τον Μητσοτάκη'.

Σήμερα έχουμε πέσει πιο χαμηλά, αντί για αυτοκίνητα φτηνά τους τάζει ένα 150άρι, να πάνε να ανοίξουν ένα ακριβό μπουκάλι ουίσκι σε κάποιο κέντρο της παραλιακής. Γι' αυτό η απάντηση των 18άρηδων στην κάλπη θα ειναι: ‘καλύτερα σφηνάκι παρά τον Μητσοτάκη'».

#ΕΚΛΟΓΕΣ_2023 #ΑΛΕΞΗΣ_ΤΣΙΠΡΑΣ #ΚΥΡΙΑΚΟΣ_ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ #ΣΥΡΙΖΑ #ΝΕΑ_ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Keywords
τσιπρας, ειπε, πυρετος, σφηνακι, αλέξης τσίπρας, εκλογες, ελλαδα, λαμια, μαΐου, νεα δημοκρατια, αρτα, χρεος, δίλημμα, λύση, συριζα, σημαίνει, τραπεζες, εθνικη τραπεζα, αποτελεσματα δημοτικων εκλογων 2010, εκλογες 2010, αποτελεσματα περιφερειακων εκλογων, αλλαγη ωρας, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, νεα κυβερνηση, Καλή Χρονιά, μειωση μισθων, εκλογες 2012, αλλαγη ωρας 2012, αλλαγη ωρας 2013, εκλογες 2015, ξανα, κοινωνια, αλέξης τσίπρας, τι σημαινει, ρυθμιση χρεων, αρτα, αυτοκινητα, γνωση, δημοκρατια, εθνικη, ηττα, κωνσταντινου και ελενης, νησια, οικονομια, ονειρο, προγραμμα, σχολες, υγεια, αδιαφορια, αδυναμια, αυξηση, αμυνα, αφορμη, βραδυ, γινει, δευτερο, δυνατοτητα, δημοσιο, δίλημμα, δειχνει, δρομος, εγινε, ευρω, ερχεται, εφιαλτης, ιδιο, εικονα, ομιλια, κυβερνηση, κομμα, λύση, μαη, μαΐου, μακρια, μηκος, μητσοτακης, μειωση, νικη, παντα, ουισκι, παιδια, ρυθμιση, ρισκο, συζητηση, συνεχεια, φροντιστηρια, φορα, χαρα, μπηχτες, δικαιωμα, δουλειες, ειπαμε, χωρα, ιδιαιτερα, κλειστο, κωνσταντινου, κυριακη, οψεις, οργανα, σημαίνει
Τυχαία Θέματα