Προειδοποίηση ΕΜΑ για μετάλλαξη M: Ενδεχομένως ανησυχητική, κίνδυνος να αντέχει στα εμβόλια

Η μετάλλαξη Μ, η οποία ταυτοποιήθηκε πρώτη φορά στην Κολομβία τον Ιανουάριο, είναι «ενδεχομένως ανησυχητική, αλλά δεν υπάρχουν δεδομένα που να δείχνουν ότι μπορεί να ξεπεράσει την μετάλλαξη Δέλτα ως κυρίαρχο στέλεχος», δήλωσε η ευρωπαϊκή ρυθμιστική αρχή φαρμάκων.

Η παραλλαγή B.1.621, ταξινομήθηκε ως «παραλλαγή υπό παρακολούθηση» από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) στις αρχές Σεπτεμβρίου.

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA), επικεντρώνεται στη μετάλλαξη Delta, αλλά «παρακολουθεί και άλλες παραλλαγές που θα μπορούσαν να

εξαπλωθούν, όπως η Λάμδα (που ταυτοποιήθηκε στο Περού) και πιο πρόσφατα η Μ», δήλωσε ο Μάρκο Καβαλέρι, υπεύθυνος του οργανισμού για τη στρατηγική των εμβολιασμών.

Η μετάλλαξη Μ μπορεί να είναι ενδεχομένως πιο ανησυχητική επειδή θα μπορούσε να σχετίζεται με έναν ενδεχόμενο κίνδυνο ανοσοποιητικής διαφυγής (αντίστασης στα εμβόλια), δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ο ίδιος, όπως μετέδωσε το AFP.

Ο EMA, θα συζητήσει με τους κατασκευαστές την αποτελεσματικότητα των εμβολίων κατά της μετάλλαξης αυτής, σημείωσε.

«Δεν έχουμε στοιχεία που να δείχνουν πως η μετάλλαξη Μ διαδίδεται τόσο όσο η Delta ή πως υπάρχουν πιθανότητες να ξεπεράσει την μετάλλαξη Delta ως κυρίαρχο στέλεχος», υπογράμμισε ο Καβαλέρι.

Προς το παρόν, ο ΠΟΥ θεωρεί πως τέσσερις μεταλλάξεις είναι ανησυχητικές – μεταξύ αυτών η μετάλλαξη Alpha, που είναι παρούσα σε 193 χώρες, και η Delta, παρούσα σε 170 χώρες, ενώ άλλες πέντε παραλλαγές είναι υπό παρακολούθηση – σε αυτές περιλαμβάνεται η Μ.

Ο παγκόσμιος επιπολασμός της μετάλλαξης Μ ήταν μικρότερος του 0,1% στις αρχές Σεπτεμβρίου. όμως ο επιπολασμός του στελέχους στην Κολομβία (39%) και στον Ισημερινό (13%) αυξάνεται διαρκώς, σύμφωνα με τον ΠΟΥ.

Στην Ελλάδα, τη μετάλλαξη Μ φέρουν μόλις έξι (6) επιβεβαιωμένα κρούσματα, σύμφωνα με την αποψινή (9/9) έκθεση του ΕΟΔΥ.

Keywords
Τυχαία Θέματα