Προδιαβήτης - Αυτοί είναι οι 6 τύποι σύμφωνα με τους επιστήμονες

Επιστήμονες ανακάλυψαν 6 τύπους προδιαβήτη. Η μελέτη θα μπορούσε να οδηγήσει στην ανάπτυξη πιο εξατομικευμένων παρεμβάσεων που θα αποτρέπουν τα άτομα που διατρέχουν κίνδυνο να αναπτύξουν διαβήτη τύπου 2.

Τα άτομα με προδιαβήτη έχουν σταθερά υψηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα, αλλά δεν έχουν ακόμη αναπτύξει τα συμπτώματα του διαβήτη τύπου 2. Κατά τη διάρκεια πολλών ετών, τα κύτταρα των ανθρώπων με αυτή την κατάσταση γίνονται όλο και πιο ανθεκτικά στις επιδράσεις της ινσουλίνης, της ορμόνης που ρυθμίζει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα.

Η μετάβαση στον διαβήτη τύπου 2 συμβαίνει όταν το πάγκρεας

δεν μπορεί πλέον να αντισταθμίσει αυτή την αντίσταση παράγοντας περισσότερη ινσουλίνη. Σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC), περίπου 88 εκατομμύρια ενήλικες στις Ηνωμένες Πολιτείες έχουν προδιαβήτη, κάτι που όχι μόνο αυξάνει τον κίνδυνο διαβήτη τύπου 2, αλλά και καρδιακών παθήσεων και εγκεφαλικού επεισοδίου.

Αλλά οι άνθρωποι με προδιαβήτη δεν είναι μια ομοιογενής ομάδα. Τώρα, μια νέα μελέτη έχει εντοπίσει έξι ευρείες κατηγορίες, με σημαντικές διαφορές όσον αφορά τις προοπτικές και τα είδη των παρεμβάσεων που θα μπορούσαν να καθυστερήσουν ή να αποτρέψουν τον διαβήτη.

Αλλαγές στο μεταβολισμό

Οι ερευνητές παρακολούθησαν αλλαγές στο μεταβολισμό 899 ατόμων που διατρέχουν κίνδυνο διαβήτη και είχαν εγγραφεί στην οικογενειακή μελέτη Tübingen και στο πρόγραμμα τρόπου ζωής Tübingen. Πάνω από 25 χρόνια, οι επιστήμονες διεξήγαγαν επαναλαμβανόμενες κλινικές και εργαστηριακές δοκιμές, καθώς και μαγνητική τομογραφία.

Στη συνέχεια χρησιμοποίησαν μια στατιστική τεχνική που ονομάζεται ανάλυση συμπλέγματος που αναγνώρισε έξι ξεχωριστές ομάδες ατόμων με προδιαβήτη με βάση οκτώ βασικά μεταβολικά χαρακτηριστικά. Μεταξύ αυτών ήταν τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα, η ποσότητα λίπους στο ήπαρ, η συνολική κατανομή λίπους, τα επίπεδα λιπιδίων στο αίμα και ο γενετικός κίνδυνος διαβήτη.

Τέλος, η ομάδα επιβεβαίωσε ότι οι έξι υποτύποι των προδιαβήτη έχουν ευρεία εφαρμογή, επεκτείνοντας την ανάλυσή τους σε σχεδόν 7.000 άτομα που συμμετέχουν στη μελέτη Whitehall II των δημοσίων υπαλλήλων στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Συνολικά, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι άνθρωποι στις έξι ομάδες έχουν τα ακόλουθα μεταβολικά χαρακτηριστικά και προφίλ κινδύνου:

Δείτε το άρθρο για τον προδιαβήτη στο news4health.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα