«Πράσινο φως» από τον EMA στη χορήγηση του φαρμάκου της Pfizer κατά της Covid-19

To «πράσινο φως» στη χορήγηση του φαρμάκου της Pfizer για την αντιμετώπισης της Covid-19 άναψε ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA), παρά το γεγονός ότι η αξιολόγησή του δεν έχει ακόμα ολοκληρωθεί.

Πρόκειται για τη θεραπεία Paxlovid, διάρκειας πέντε ημερών, που πρέπει να ξεκινά το ταχύτερο δυνατό μετά την εμφάνιση συμπτωμάτων και προορίζεται για τους ασθενείς που κινδυνεύουν να νοσήσουν σοβαρά με Covid-19

αλλά δεν χρειάζονται υποστήριξη με οξυγόνο.

«Η γνωμοδότηση του Οργανισμού μπορεί τώρα να χρησιμοποιηθεί για την υποστήριξη των εθνικών συστάσεων για την πιθανή χρήση του φαρμάκου προτού χορηγηθεί άδεια κυκλοφορίας» ανέφερε ο ΕΜΑ σε ανακοίνωσή του.

O Οργανισμός έχει ακολουθήσει την ίδια προσέγγιση για ορισμένα ενέσιμα προϊόντα αντισωμάτων καθώς και για το αντίστοχο χάπι της MSD/Merck τον Νοέμβριο.

Η Pfizer έχει ήδη ξεκινήσει την παραγωγή του χαπιού, με τις ΗΠΑ να έχουν εξασφαλίσει προμήθειες για 10 εκατομμύρια ασθενείς, την ώρα που οι διαπραγματεύσεις της εταιρείας με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή συνεχίζονται.

Η αμερικανική φαρμακοβιομηχανία είχε προηγουμένως ανακοινώσει ότι η παραγωγή θα καλύψει 180.000 ασθενείς φέτος και 80 εκατομμύρια το 2022.

Αποτελεσματικό κατά 90%

Τα τελικά δεδομένα από τις κλινικές δοκιμές του Paxlovid παρουσιάστηκαν την Τρίτη και δείχνουν αποτελεσματικότητα σχεδόν 90% στην πρόληψη της νοσηλείας και του θανάτου σε ασθενείς υψηλού ρίσκου.

Επιπλέον, πρόσφατα εργαστηριακά δεδομένα υποδεικνύουν ότι η θεραπεία διατηρεί την αποτελεσματικότητά της έναντι της παραλλαγής Όμικρον που εξαπλώνεται σε όλο τον κόσμο.

To χάπι θα μπορούσε έτσι να γίνει μια από τις δύο πρώτες θεραπείες για την Covid-19 που χορηγείται από το στόμα, μαζί με το αντίστοιχο πειραματικό χάπι της Merck, το οποίο όμως μειώνει τον κίνδυνο νοσηλείας μόνο κατά 30%, και συναντά επιφυλάξεις από ορισμένους επιστήμονες που ανησυχούν για πρόκληση συγγενών ανωμαλιών.

To χάπι της Pfizer λαμβάνεται κάθε 12 ώρες για πέντε ημέρες μετά την έναρξη των συμπτωμάτων, μαζί με το παλαιότερο αντι-ιικό φάρμακο ριτοναβίρη.

Το φάρμακο είναι σχεδιασμένο να μπλοκάρει ένα ένζυμο που επιτρέπει στον ιό να πολλαπλασιάζεται και ανήκει στην κατηγορία των αναστολέων πρωτεάσης, η οποία περιλαμβάνει επίσης φάρμακα για τον HIV, την ηπατίτιδα C και άλλους ιούς.

Keywords
Τυχαία Θέματα