Πού θα βρείτε την Οικογενειακή Μερίδα σας με τις ανακατατάξεις που θα γίνουν στους Δήμους

Νέα δεδομένα φέρνει στα αρχεία των Δήμων η κατάργηση μέρους αυτών. Όσον αφορά τις υφιστάμενες καρτέλες/οικογενειακές μερίδες (ΟΜ), αυτές παραμένουν αυτούσιες στον καταργούμενο Δήμο και ταυτόχρονα στο νέο Δήμο δημιουργούνται νέες καρτέλες δημοτών.

Η μεταφορά θα γίνει λαμβάνοντας υπόψη τους κάτωθι κανόνες:

1. Από τον κάθε καταργούμενο Δήμο θα μεταφερθούν αυτούσιες δημοτολογικές μερίδες προς τους νέους Δήμους εφόσον σε όλα τα μέλη (της κάθε μερίδας) υπάρχει κοινό εκλογικό διαμέρισμα ή εκλογικό διαμέρισμα εντός των ορίων του νεοσύστατου Δήμου. Τη μεταφορά των μερίδων

θα ακολουθήσει αυτόματη επαναρίθμηση σε κάθε νέο Δήμο.

2. Σε οικογενειακές μερίδες για τις οποίες δεν ισχύει ο παραπάνω κανόνας ΔΕΝ θα γίνει καμία αυτοματοποιημένη διαδικασία. Για αυτές τις περιπτώσεις θα αναπτυχθεί σχετική λειτουργικότητα μέσω της οποίας ο εκάστοτε δημοτολόγος θα προχωρήσει στην τακτοποίησή τους (ενδεχομένως σε επικοινωνία με τους δημότες), σύμφωνα με τους υπάρχοντες κανόνες δημοτολογίου περί ορθής αποτύπωσης της οικογενειακής κατάστασης των πολιτών, δημιουργώντας όπου χρειάζεται ενεργές ή διαγραμμένες ενδεικτικές εγγραφές.

Παράδειγμα: Εάν σε μία ΟΜ υπάρχει ζευγάρι με ανήλικα τέκνα, όπου οι γονείς ψήφισαν σε εκλογικά διαμερίσματα διαφορετικών Δήμων, ο Δήμος στον οποίο ανήκει ο α΄ σύζυγος θα δημιουργήσει νέα ΟΜ με κανονική εγγραφή του ιδίου και ενδεικτική εγγραφή του/της συζύγου και κανονική ή ενδεικτική εγγραφή των ανήλικων τέκνων, σύμφωνα με τα ισχύοντα στο άρθρο 15 του Κώδικα Δήμων και Κοινοτήτων. Ομοίως θα γίνει η αντίστοιχη διαδικασία για τον β΄ σύζυγο από τον άλλο Δήμο.

3. Η αρίθμηση στο νέο Δήμο για την περίπτωση 2, θα είναι συνέχεια της αυτοματοποιημένης διαδικασίας που θα προηγηθεί (περίπτωση 1).

4. Ανενεργές / Διαγραμμένες οικογενειακές μερίδες θα μεταφερθούν στο νέο Δήμο, η έδρα του οποίου συμπίπτει με την έδρα αυτού που θα καταργηθεί. Π.χ. ανενεργή μερίδα του καταργούμενου Δήμου Κέρκυρας θα μεταφερθεί στο Δήμο Κεντρικής Κέρκυρας και Διαποντίων Νήσων.

5. Ομοίως, όπως το σημείο 4 θα μεταφερθούν μερίδες με ανήλικα τέκνα πολιτογραφημένα, έχοντα ως ενδεικτικές εγγραφές τους γονείς.

6. Μερίδες με κανονικές, ενεργές εγγραφές δημοτών άνω των 17 ετών χωρίς εκλογικό διαμέρισμα ή με ένδειξη στέρησης θα παραμείνουν στον καταργούμενο Δήμο έως ότου γίνει η τακτοποίησή τους από τους δημοτολόγους, όμοια με την περίπτωση 2.

7. Μερίδες στις οποίες υπάρχουν ΜΟΝΟ ενδεικτικές εγγραφές θα παραμείνουν στον καταργούμενο Δήμο (δεν θα γίνει ενέργεια μεταφοράς τους σε νέο).

8. Έως ότου τακτοποιηθούν οι ΟΜ που για τους ανωτέρω λόγους παραμένουν στον ανενεργό Δήμο, αυτές δεν θα μπορούν να εκδώσουν πιστοποιητικά και δεν θα είναι διαθέσιμες στην διαλειτουργικότητα.

9. Κατά τη διαδικασία της μεταφοράς μιας καρτέλας δημότη, στην εγγραφή στον παλιό Δήμο δημιουργείται ένα γεγονός «Διαγραφή βάσει Ν.4600/2019» και τρέχουσα ημερομηνία διαγραφής. Στην εγγραφή στο νέο Δήμο δημιουργείται ένα γεγονός «Μεταφορά βάσει Ν.4600/2019». Εάν η εγγραφή ήταν ήδη διαγραμμένη, τα στοιχεία διαγραφής παραμένουν ως είχαν. Αυτόματα μεταφέρονται και οι εκκρεμότητες των δημοτών οι οποίες δεν έχουν τακτοποιηθεί στον καταργούμενο Δήμο.

ΧΕΙΡΟΚΙΝΗΤΗ ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΔΗΜΟΤΩΝ

Για τη χειροκίνητη μεταφορά δημοτών θα χρησιμοποιηθεί παρόμοια διαδικασία με αυτή της μεταδημότευσης. Κατά την διαδικασία της χειροκίνητης μεταφοράς ΔΕΝ θα καθορίζονται νέα στοιχεία απόφασης εισαγωγής στο νέο Δήμο, ΔΕΝ θα μεταβάλλεται ο τρόπος κτήσης δημοτικότητας, ΔΕΝ θα καθορίζεται νέο εκλογικό διαμέρισμα και θα υπάρχουν διαθέσιμες πρόσθετες επιλογές για την κίνηση που θα γίνεται στο νέο δήμο και την αιτία διαγραφής που θα
καθορίζεται στον παλιό. Με τον τρόπο αυτό θα μπορούν οι δημοτολόγοι να εκτελέσουν τη διαδικασία από το νέο Δήμο, έχοντας την ευελιξία να επιλέξουν κάθε φορά τα μέλη της μερίδας που επιθυμούν, χωρίς να πρέπει υποχρεωτικά να τακτοποιήσουν με μια κίνηση ολόκληρη τη μερίδα για όλους τους εμπλεκόμενους δήμους. Επίσης, μέσα από τη νέα διαδικασία θα υπάρχουν διαθέσιμες όλες οι επιλογές καθορισμού των μελών, των ιδιοτήτων και συσχετίσεων μεταξύ τους καθώς επίσης και οι σχετικοί έλεγχοι.

Στην εγγραφή στον παλιό δήμο, εφόσον αυτή είναι κανονική ή διαγραμμένη λόγω θανάτου θα καθορίζονται τα στοιχεία της επόμενης μερίδας που θα παίρνει ο δημότης στο νέο δήμο και στην εγγραφή στο νέο δήμο θα ενημερώνονται τα στοιχεία της προηγούμενης εγγραφής απ’ όπου αυτή προήλθε. Κατά τη διαδικασία της χειροκίνητης μεταφοράς θα μεταφέρονται και οι εκκρεμότητες των δημοτών οι οποίες δεν έχουν τακτοποιηθεί στον καταργούμενο δήμο.

Κατά τη διαδικασία της μεταφοράς μιας καρτέλας δημότη, στην εγγραφή στον παλιό Δήμο δημιουργείται ένα γεγονός «Διαγραφή βάσει Ν.4600/2019» και τρέχουσα ημερομηνία διαγραφής. Στην εγγραφή στο νέο Δήμο δημιουργείται ένα γεγονός «Μεταφορά βάσει Ν.4600/2019». Εάν η εγγραφή ήταν ήδη διαγραμμένη τα στοιχεία διαγραφής παραμένουν ως είχαν.

Σε περιπτώσεις εσφαλμένης μεταφοράς θα δίνεται η δυνατότητα ανάκλησης μεταφοράς, όπου ο πολίτης θα ενεργοποιείται στην ΟΜ του ανενεργού Δήμου και στον νέο Δήμο θα διαγράφεται η νέα ΟΜ, αλλά όχι και ο αριθμός της. Ακολούθως θα γίνεται η ορθή μεταφορά.

Keywords
Τυχαία Θέματα