Πότε πρέπει να διαγράψετε το όχημά σας από το on-line μητρώο αδειών κυκλοφορίας

Τη διαδικασία της διαγραφής αυτοκινήτων, πλην λεωφορείων και φορτηγών με μέγιστη αποδεκτή μάζα φορτωμένου οχήματος (ΜΑΜΦΟ) άνω των 3,5 τόνων, από το μητρώο οχημάτων σε περιπτώσεις επαναταξινόμησης σε άλλη χώρα καθορίζουν στο νέο ΦΕΚ τα υπουργεία οικονομικών και μεταφορών.

Στο επισυναπτόμενο έγγραφο θα δείτε πώς πρέπει να κινηθείτε για τη διαγραφή του οχήματός σας από το on-line μηχανογραφικό σύστημα έκδοσης αδειών κυκλοφορίας (μητρώο αδειών κυκλοφορίας) αυτοκίνητων οχημάτων του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών λόγω εξαγωγής/αποστολής

σε άλλη χώρα ανάλογα με τις περιπτώσεις:

Ταξινόμηση σε άλλο κράτος - μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ε.Ε.) και του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου (Ε.Ο.Χ.)

Περίπτωση επαναταξινόμησης οχήματος σε κράτος - μέλος της Ε.Ε. και του Ε.Ο.Χ., χωρίς προηγούμενη παράδοση των στοιχείων κυκλοφορίας στην οικεία Περιφέρεια.

Στην περίπτωση όπου όχημα με άδεια κυκλοφορίας που έχει χορηγηθεί στην Ελλάδα ταξινομείται σε κράτοςμέλος της Ε.Ε. και του Ε.Ο.Χ., χωρίς προηγουμένως να έχει κατατεθεί η άδεια κυκλοφορίας και οι πινακίδες, διαγράφεται από το μητρώο ύστερα από τη γνωστοποίηση της ταξινόμησης στην
Διεύθυνση Μεταφορών και Επικοινωνιών της οικείας Περιφέρειας είτε μέσω του Υπουργείου Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων είτε απευθείας από την αντίστοιχη Υπηρεσία του άλλου κράτους. Στην περίπτωση που οι ενδιαφερόμενοι προσκομίζουν αυτοπροσώπως και σε ευκρινές φωτοαντίγραφο τα αποδεικτικά έγγραφα σχετικά με την ταξινόμηση των οχημάτων τους σε κράτη - μέλη της Ε.Ε. και του Ε.Ο.Χ., τότε απαιτείται επίσημη
μετάφραση των εγγράφων αυτών συνοδευομένης από αίτηση / υπεύθυνη δήλωση για την ακρίβεια των αναφερομένων.

Η ημερομηνία διαγραφής που καταχωρείται στο μητρώο αδειών κυκλοφορίας οχημάτων λόγω επαναταξινόμησης σε κράτος - μέλος της Ε.Ε. και του Ε.Ο.Χ. είναι αυτή της ταξινόμησης και της χορήγησης νέας άδειας κυκλοφορίας, όπως βεβαιώνεται από την Υπηρεσία του άλλου κράτους.

Για την ολοκλήρωση της διαδικασίας της διαγραφής απαιτείται βεβαίωση από την αρμόδια Δ.Ο.Υ. περί μη οφειλής τελών κυκλοφορίας για τα έτη που το όχημα βρίσκεται στην κατοχή του ενδιαφερόμενου μέχρι την ημερομηνία έκδοσης της νέας άδειας κυκλοφορίας από το κράτος- μέλος της Ε.Ε. όπου ταξινομήθηκε το όχημα.

Περίπτωση επαναταξινόμησης οχήματος σε κράτος - μέλος της Ε.Ε. και του Ε.Ο.Χ., με προηγούμενη παράδοση των στοιχείων κυκλοφορίας στην οικεία Περιφέρεια.

Στην περίπτωση επαναταξινόμησης οχήματος σε κράτος μέλος της Ε.Ε. και του Ε.Ο.Χ., με προηγούμενη παράδοση των στοιχείων κυκλοφορίας του οχήματος στην οικεία Περιφέρεια, για τη διεκπεραίωση της διαδικασίας της διαγραφής λόγω εξαγωγής/ αποστολής από τη χώρα απαιτείται προσκόμιση των κάτωθι δικαιολογητικών και στοιχείων στη Διεύθυνση Μεταφορών και Επικοινωνιών της οικείας Περιφέρειας:

Αίτηση του ενδιαφερόμενου κατόχου και ιδιοκτήτη του οχήματος

Κατάθεση της άδειας κυκλοφορίας και των πινακίδων του οχήματος από τον ενδιαφερόμενο ή διαβίβαση των ανωτέρω στοιχείων κυκλοφορίας από την αρμόδια υπηρεσία της Φορολογικής Διοίκησης, μετά από αίτηση του κατόχου και ιδιοκτήτη, στις περιπτώσεις που το όχημα ευρίσκεται σε κατάσταση ακινησίας. Στις περιπτώσεις αυτές δεν απαιτείται άρση της ακινησίας.

Βεβαίωση από την αρμόδια Δ.Ο.Υ. περί μη οφειλής τελών κυκλοφορίας για τα έτη που το προς εξαγωγή/αποστολή όχημα βρίσκεται στην κατοχή του ενδιαφερομένου, όπως το συνημμένο υπόδειγμα.

Η αρμόδια Διεύθυνση Μεταφορών και Επικοινωνιών εκδίδει νέο έντυπο άδειας κυκλοφορίας με την παρατήρηση «όχι για κυκλοφορία - μόνο για εξαγωγή / αποστολή σε άλλο κράτος». Το νέο έντυπο άδειας κυκλοφορίας παραδίδεται στον ιδιοκτήτη ο οποίος μπορεί να εξάγει/ αποστείλει το όχημα είτε ως φορτίο, με την τήρηση των προβλεπόμενων τελωνειακών διατυπώσεων στις περιπτώσεις εξαγωγής σε χώρες ΕΟΧ, είτε με τη χρήσηάδειας και πινακίδων κυκλοφορίας προσωρινού τύπου, που εκδίδονται από τις αρμόδιες τελωνειακές αρχές, παραδίδοντας στην αρμόδια, κατά περίπτωση, για τη χορήγηση άδειας και πινακίδων κυκλοφορίας προσωρινού τύπου τελωνειακή αρχή, την άδεια κυκλοφορίας που έχει εκδοθεί από την αρμόδια Διεύθυνση Μεταφορών και Επικοινωνιών με την παρατήρηση «όχι για κυκλοφορία - μόνο για εξαγωγή / αποστολή σε άλλο κράτος».

Η διαδικασία της διαγραφής, λόγω εξαγωγής / αποστολής από τη χώρα σε κράτος- μέλος της Ε.Ε. και του Ε.Ο.Χ., ολοκληρώνεται ύστερα από τη γνωστοποίηση της ταξινόμησης στην αρμόδια Διεύθυνση Μεταφορών & Επικοινωνιών είτε μέσω του Υπουργείου Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων είτε απευθείας από την αντίστοιχη Υπηρεσία του άλλου κράτους είτε όταν οι ενδιαφερόμενοι προσκομίζουν αυτοπροσώπως τα αποδεικτικά έγγραφα σε ευκρινή φωτοαντίγραφα σχετικά με την ταξινόμηση των οχημάτων τους σε κράτη - μέλη της Ε.Ε. και του Ε.Ο.Χ. μαζί με την επίσημη μετάφρασή τους που
θα συνοδεύεται από αίτηση/υπεύθυνη δήλωση για την ακρίβεια των αναφερομένων.

Η ημερομηνία διαγραφής που θα καταχωρείται στο μητρώο αδειών κυκλοφορίας οχημάτων θα είναι αυτή της ταξινόμησης και της χορήγησης νέας άδειας κυκλοφορίας, όπως θα βεβαιώνεται από την Υπηρεσία του άλλου κράτους.

Διαβάστε για όλες τις περιπτώσεις ΕΔΩ

Keywords
Τυχαία Θέματα