Πώς το άγχος στην εγκυμοσύνη αυξάνει τις πιθανότητες ΔΕΠΥ

Τα παιδιά γυναικών που είχαν αυξημένο άγχος κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορεί να έχουν περισσότερες πιθανότητες να καταλήξουν με ΔΕΠΥ.

Μια επιστημονική ανασκόπηση 55 μελετών διαπίστωσε ότι τα παιδιά των οποίων οι μητέρες είχαν κατάθλιψη, άγχος ή στρες κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης τους ήταν πιο πιθανό να καταλήξουν με ΔΕΠΥ.

Τα παιδιά αυτά ήταν επίσης πιο πιθανό να συμπεριφέρονται επιθετικά, όπως να χτυπούν και να τσακώνονται, και να εμφανίζουν σημάδια "αντιθετικής προκλητικής διαταραχής" (ODD), η οποία περιλαμβάνει αρνητική και διασπαστική

συμπεριφορά, ιδίως απέναντι σε πρόσωπα εξουσίας όπως οι γονείς και οι δάσκαλοι.

Ήταν πιο πιθανό να παρουσιάσουν ενδείξεις "διαταραχής συμπεριφοράς" (CD), η οποία συχνά περιλαμβάνει ιδιαίτερα αντικοινωνική συμπεριφορά, όπως κλοπές, καυγάδες και βανδαλισμούς.

Η μελέτη διαπίστωσε επίσης ότι τα αγόρια και τα κορίτσια είχαν περισσότερες πιθανότητες να παρουσιάσουν σημάδια των τριών παθήσεων και να εκδηλώσουν κακή συμπεριφορά αν οι μητέρες τους ήταν περισσότερο καταθλιπτικές, αγχωμένες και αγχωμένες κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Αυτές οι μητέρες μπορεί να παράγουν χημικές ουσίες που συνδέονται με το άγχος, οι οποίες μπορούν να μεταβάλουν την ανάπτυξη του εγκεφάλου του μωρού τους στη μήτρα, πιστεύουν ορισμένοι ειδικοί.

Οι αλλαγές στον εγκέφαλο στη μήτρα έχουν συνδεθεί με διαφορές στον τρόπο με τον οποίο τα μικρά παιδιά αντιδρούν στο στρες και ρυθμίζουν τη συμπεριφορά τους, οδηγώντας σε προβλήματα συμπεριφοράς.

Μπορεί να υπάρχει ένας καλός εξελικτικός λόγος για αυτό, με το σώμα μιας αγχωμένης μητέρας να σηματοδοτεί στο παιδί της στη μήτρα ότι βρίσκεται σε ένα απειλητικό περιβάλλον, έτσι ώστε να επωφεληθεί με το να έχει μεγαλύτερη επίγνωση των απειλών και να αντιδρά πιο έντονα σε αυτές όταν βγει στον κόσμο.

Η ανασκόπηση, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Psychological Bulletin, διαπίστωσε ισχυρότερη σχέση μεταξύ του άγχους κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και της κακής συμπεριφοράς ή της ΔΕΠΥ, της ODD και της CD μεταξύ των παιδιών της πρώιμης παιδικής ηλικίας, ηλικίας δύο έως πέντε ετών.

Keywords
Τυχαία Θέματα