Πώς θα ξέρετε εάν μία επιχειρηματική συνεργασία είναι βιώσιμη σε ρευστές οικονομικές συνθήκες

Πόλεμος στην Ουκρανία, ενεργειακή κρίση, γεωπολιτικές συγκρούσεις, υψηλός πληθωρισμός, απότομη αύξηση επιτοκίων και οικονομίες που διολισθαίνουν σε ύφεση, συνθέτουν ένα εξαιρετικά αβέβαιο και ευμετάβλητο οικονομικό περιβάλλον για επιχειρήσεις και νοικοκυριά, με αποτέλεσμα να ελλοχεύουν κίνδυνοι που ενδέχεται να επηρεάσουν μεσοπρόθεσμα και την ελληνική οικονομία.

Εν μέσω της κατάστασης που διαμορφώνεται σε παγκόσμιο επίπεδο, ο κόσμος των επιχειρήσεων μπαίνει σε μια περίοδο γενικευμένων αλλαγών στον τρόπο λειτουργίας του, προκειμένου να προσαρμοστεί στα νέα

δεδομένα. Οι προκλήσεις που έχουν να αντιμετωπίσουν οι επιχειρήσεις δεν είναι δεδομένες. Κάθε επιχείρηση, μικρή, μεσαία ή μεγάλη, πρέπει να πλοηγηθεί σε αχαρτογράφητα νερά, καλούμενη να λειτουργήσει και να αναπτυχθεί, μην έχοντας πολλές φορές την κατάλληλη πληροφόρηση για το πώς μπορεί να εξελιχθεί μια συνεργασία με ένα πελάτη ή έναν προμηθευτή. Η πρόληψη είναι η καλύτερη θεραπεία, γεγονός που έχει αποδειχθεί σε αμέτρητες περιπτώσεις και τομείς.

Οι ειδικοί risk managers σε όλες τις μεγάλες χρηματοπιστωτικές εταιρείες, έχουν αναπτύξει εξειδικευμένα μοντέλα που αναλύουν οικονομικά μικροοικονομικά & μακροοικονομικά στοιχεία, για τον υπολογισμό της πιστοληπτικής ικανότητας μιας επιχείρησης και την πρόβλεψη της μελλοντικής πιθανότητας αθέτησης των υποχρεώσεών της.

Ως πιστοληπτική ικανότητα ορίζεται η αξιοπιστία και η φερεγγυότητα ενός ατόμου ή μιας επιχείρησης. Η πιστοληπτική ικανότητα αποκαλύπτει σε έναν δανειστή ή έναν επενδυτή την πιθανότητα ανταπόκρισης του δανειολήπτη στις υποχρεώσεις του, χωρίς τον κίνδυνο πτώχευσης, που θα επιφέρει επισφάλεια. Mια χαμηλή αξιολόγηση πιστοληπτικής ικανότητας δείχνει υψηλό κίνδυνο αθέτησης μελλοντικών οικονομικών υποχρεώσεων και, συνεπώς, οδηγεί σε υψηλά επιτόκια ή ακόμα και σε άρνηση χρηματοδότησης εκ μέρους της τράπεζας, π.χ. της χορήγησης νέου επιχειρηματικού δανείου. Όσο καλύτερη είναι η πιστοληπτική ικανότητα του εν δυνάμει δανειολήπτη, τόσο πιο πιθανό είναι μια τράπεζα να εγκρίνει ένα δάνειο ή να επεκτείνει την πίστωση προς τον πρώτο και μάλιστα, με ελκυστικούς όρους.

Σήμερα όλες οι ελληνικές εταιρείες και οι ελεύθεροι επαγγελματίες έχουν τη δυνατότητα μέσα από τον υπολογιστή τους ή το κινητό τους τηλέφωνο να έχουν όλες τις οικονομικές πληροφορίες που χρειάζονται για να λάβουν τις απαραίτητες αποφάσεις για μια εμπορική συνεργασία.

Πώς; Μέσω της on line επιχειρηματικής πλατφόρμας ΤΣΕΚ, που δημιουργήθηκε για να βοηθήσει τις εταιρείες, νομικά πρόσωπα ή ελεύθερους επαγγελματίες, ανεξαρτήτως κλάδου, να αποκτήσουν εύκολα πρόσβαση στα πλέον αξιόπιστα οικονομικά και επιχειρηματικά δεδομένα της Τειρεσίας.

Στο πλαίσιο της συνεχούς εξέλιξης των παρεχόμενων υπηρεσιών της πλατφόρμας ΤΣΕΚ, προστέθηκε πρόσφατα και το ΤΣΕΚ ΤΣΕΚ Business Index (ΤΣΕΚ Bi), Index (ΤΣΕΚ Bi), μία υπηρεσία που παρέχει την εκτίμηση της μελλοντικής πιθανότητας αθέτησης οικονομικής υποχρέωσης μιας επιχείρησης για τους επόμενους 12 μήνες. Η εκτίμηση της φερεγγυότητας στο ΤΣΕΚ Bi γίνεται ανεξάρτητα από το εάν μια επιχείρηση έχει σήμερα δεδομένα οικονομικής συμπεριφοράς (ακάλυπτες επιταγές, απλήρωτες συναλλαγματικές κλπ.), δεδομένου ότι το μοντέλο ΤΣΕΚ Bi χρησιμοποιεί δημοσιευμένα στοιχεία ισολογισμού συνυπολογίζοντας τα μακροοικονομικά στοιχεία της ελληνικής αγοράς.

Το ΤΣΕΚ Bi αναπτύχθηκε ειδικά για τις ελληνικές επιχειρήσεις από την Τειρεσίας, βασίζεται στο μοντέλο Risk Calc της Moody's Analytics και παράγει ένα δείκτη επιχειρηματικού κινδύνου για μια συγκεκριμένη επιχείρηση, γνωστό και ως Risk Calc EDF (Expected Default Frequency).

Αυτό που λαμβάνει άμεσα και online ο επιχειρηματίας που χρησιμοποιεί την υπηρεσία ΤΣΕΚ Bi είναι μία αναφορά (report), που πολύ εύκολα και εύληπτα μπορεί να κατανοήσει οποιοσδήποτε, χωρίς να έχει ειδικές γνώσεις. Έτσι μπορεί να αξιολογήσει μία συνεργασία με αξιόπιστα δεδομένα και να πάρει τις αποφάσεις του.

* Ο κ. Ιωάννης Παλόγλου, είναι Εμπορικός Διευθυντής της Τειρεσία

#ΤΕΙΡΕΣΙΑΣ #ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
Keywords
Τυχαία Θέματα
Πώς,pos