Πως θα "αμολήσετε" καλούμπα εύκολα και γρήγορα, συμβουλές για σωστό πέταγμα χαρταετού

Το υλικό, το σχοινί, η τοποθεσία, ο καιρός είναι μερικά από τα στοιχεία εκείνα που επηρεάζουν ένα εύκολο και γρήγορα αμόλημα του χαρταετού.

Φέτος η Καθαρά Δευτέρα μπορεί να εορταστεί διαφορετικά και με μέτρα λόγω του κορονοϊού, τα έθιμα όμως μένουν ίδια.

Ίδιος παραμένει και ο τρόπος για να πετάξουμε ψηλά, γρήγορα και εύκολα τον χαρταετό μας.

Συμβουλές για το πέταγμα του χαρταετού

Σωστός

χαρταετός

Αρχικά πρέπει να επιλέξουμε έναν σωστό χαρταετό. Συνήθως το λάθος που κάνουμε όλοι ειναι να επιλέγουμε έναν όμορφο αισθητικά χαρταετό που όμως, εκ κατασκευής δεν μπορεί να πετάξει πολύ ψηλά. Έτσι πρέπει να προσέξουμε, το υλικό από το οποίο είναι κατασκευασμένο, αλλά και το δέσιμο του, που παίζουν συγκεκριμένο και σημαντικό ρόλο.

Ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες πρέπει να επιλέξετε και τον κατάλληλο αετό. Για παράδειγμα ένας χαρταετός μπορεί να είναι πολύ μεγάλος για να τον σηκώσει ο αέρας.

Προσέξτε επίσης τα ζύγια και την ουρά, να είναι ανάλογα του χαρταετού σας. Σε κάθε περίπτωση καλό θα ήταν να έχετε δύο χαρταετούς για κάθε πιθανό άνεμο.

Τοποθεσία

Βρείτε ένα σημείο χωρίς κτήρια, δέντρα, κολώνες, καλώδια της ΔΕΗ και δρόμους.

Συμβουλές για το πέταγμα του χαρταετού

Σχοινί

Αγοράστε αρκετό σκοινί εάν θέλετε ο αετός σας να φτάσει αρκετά ψηλά. Καλό θα ήταν να έχετε προμηθευτεί ένα ζευγάρι γάντια καθώς όταν ο χαρταετός ανέβει ψηλά, το σχοινί μπορεί να κάψει τα χέρια σας. Επίσης, το σχοινί θα πρέπει να είναι γερό διότι όσο πιο ψηγλά ανεβαίνει τόσο μεγαλύτερη αντίσταση συναντά και θα είναι πιο εύκολο να σας φύγει.

Πέταγμα και αρχή

Στο πέταγμα του χαρταετού, χρειάζεται είτε να πάρετε φόρα (αφού τον έχετε ακουμπήσει κάτω) ή να τον σηκώσετε απότομα από το έδαφος. Όλες αυτές οι τεχνικές είναι αποδοτικές. Μπορείτε όμως να κάνετε το παιδί σας βοηθό στο πέταγμα, βάζοντάς το να κρατήσει πάνω από το κεφάλι του τον χαρταετό. Με το που πετάξει ο χαρταετός, αφήστε σχοινί για να φτάσει ψηλά και στη συνέχεια φροντίστε να κρατάτε το σχοινί άνετο στα χέρια σας. Αφήστε κι άλλο σχοινί αν θέλετε να πάει πιο ψηλά. Αν δείτε πως είναι χαλαρό στα χέρια σας, τραβήξτε το λίγο γιατί προφανώς χρειάζεται περισσότερο άνεμο.

Γενικές οδηγίες

Ο άνεμος θα πρέπει να φυσά με κατεύθυνση προς αυτόν που κρατά το σκοινί προς τον αετό σας.
Όταν έχετε αφήσει αρκετά μέτρα σπάγκου (τουλάχιστον 20), ζητήστε να αφήσουν τον αετό και τρέξτε προς την αντίθετη κατεύθυνση.
Για να πάει ψηλότερα ο αετός, αμολήστε κι άλλη καλούμπα, και για να έρθει πιο χαμηλά, μαζέψτε λίγο σχοινί αντίστοιχα.

Προσοχή τι πρέπει να προσέχουμε:

*Να επιλέγουμε με προσοχή τον τόπο που θα πετάξουμε το χαρταετό. Ιδανικά, επιλέγουμε χώρους ανοιχτούς, μακριά από ηλεκτροφόρα σύρματα και γκρεμούς, και ποτέ ταράτσες. Η πτώση από ύψος αποτελεί έναν από τους πιο σοβαρούς τραυματισμούς που μπορεί να προκληθεί από το πέταγμα του χαρταετού.

*Σε περίπτωση που ο χαρταετός μπλεχτεί σε ηλεκτροφόρα σύρματα, σε καμία περίπτωση να μην προσπαθήσουμε να τον ξεμπλέξουμε, καθώς υπάρχει σοβαρός κίνδυνος ηλεκτροπληξίας.

*Ο χειρισμός του χαρταετού είναι δυνατόν να προκαλέσει δυσάρεστα ατυχήματα, όπως κόψιμο στα χέρια ή το λαιμό και εγκαύματα από την τριβή. Γι'αυτό οι χειρισμοί του πρέπει να γίνονται προσεχτικά.

Keywords
Τυχαία Θέματα