Πώς τα σούπερ μάρκετ «κέρδισαν» το στοίχημα των online πωλήσεων

Ένας στους τέσσερις καταναλωτές, χρήστες του διαδικτύου, πραγματοποιεί πλέον αγορές από online σούπερ μάρκετ - Στα 100 εκατ. ευρώ ο τζίρος.

Οι Έλληνες καταναλωτές έχουν βάλει για τα καλά στη ζωή τους πλέον τις ηλεκτρονικές αγορές που προφέρουν ασφάλεια απέναντι στην εξάπλωση της πανδημίας του κορονοϊού.
Από ότι φαίνεται, αυτό το κατάλαβαν νωρίς οι αλυσίδες των σούπερ μάρκετ και ένταξαν τις online αγορές στο σύστημα των παραγγελιών ήδη από το πρώτο lockdown

του Μαρτίου για να αποφεύγεται η φυσική παρουσία στα σούπερ μάρκετ και μια ενδεχόμενη αύξηση των κρουσμάτων.

Μάλιστα, στην αρχή οι αλυσίδες των σούπερ μάρκετ, δεν ήταν έτοιμες να αντιμετωπίσουν την απότομη έκρηξη των παραγγελιών και οι αναμονές παράδοσης έφταναν ακόμα και τον ένα μήνα λόγω της αυξημένης ζήτησης. Έσπευσαν να κάνουν ότι μπορούν για να προσαρμοστούν στις νέες συνθήκες που φαινόταν ότι διαμορφώνονται στην αγορά και με επενδύσεις στα online καταστήματα τους αλλά και μέσω συνεργασιών με ηλεκτρονικές πλατφόρμες για να επιτύχουν τη διεκπεραίωση των online παραγγελιών που ολοένα αυξανόταν.

Πλέον, με τα σούπερ μάρκετ πια ετοιμοπόλεμα να διαχειριστούν τον όγκο των παραγγελιών, ένας στους τέσσερις καταναλωτές, χρήστες του διαδικτύου, πραγματοποιεί πλέον αγορές από online σούπερ μάρκετ, όταν το αντίστοιχο ποσοστό το 2019, έφτανε μόλις το 1-2%.

Το παραπάνω συμπέρασμα προκύπτει από έρευνα του ΙΕΛΚΑ και αποτυπώνει τη ραγδαία ανάπτυξη που κατέγραψε ο κλάδος την περίοδο της πανδημίας, με τις συνολικές πωλήσεις να ξεπερνούν, σύμφωνα με την Convert Group, τα 100 εκατ. ευρώ, υπερδιπλάσιες συγκριτικά με τα 46,7 εκατ. ευρώ του 2019.

Όπως καταγράφεται και στο παρακάτω σχήμα, το βασικό πλεονέκτημα των ηλεκτρονικών αγορών όπως αναγνωρίζεται από το ευρύ κοινό (ανεξάρτητα από το αν είναι αγοραστές μέσω ηλεκτρονικών σουπερμάρκετ) είναι η ασφάλεια από τον κορονοϊό σε ποσοστό 40%. Ακολουθεί η ευκολία των αγορών σε ποσοστό 38%, η ταχύτητα αγορών με 23% και η αναζήτηση προσφορών με 22%. Παράλληλα 1 στους 4 καταναλωτές, 25%, δεν έχει εικόνα για τα πλεονεκτήματα των ηλεκτρονικών αγορών, κάτι που αποτελεί ένδειξη για ακόμα μεγαλύτερες δυνατότητες ανάπτυξης της αγοράς. Ακόμα πιο σημαντικά ευρήματα όμως παρέχει η περεταίρω ανάλυση, στο εστιασμένο δείγμα όσων αποτελούν αγοραστές προϊόντων από τα ηλεκτρονικά σουπερμάρκετ. Σε αυτή την περίπτωση, όπως φαίνεται στο σχήμα 2, τα πλεονεκτήματα των ηλεκτρονικών αγορών παραμένουν στην ίδια σειρά, αλλά με σημαντικά υψηλότερα ποσοστά. Το 71% θεωρεί ότι παρέχουν ασφάλεια από τον κορονοϊό, το 63% την ευκολία των αγορών, το 41% ταχύτητα αγορών.

 

Σύμφωνα πάλι με την έρευνα, οι παράγοντες με τους οποίους επιλέγουν οι χρήστες να κάνουν τις αγορές τους είναι επίσης ενδιαφέροντες. Η δωρεάν αποστολή προϊόντων θεωρείτε πρακτικά δεδομένη από την πλευρά των πελατών με ποσοστό 73%. Η ποιότητα των φρέσκων προϊόντων και των προϊόντων ψυγείου με ποσοστό 71% είναι κάτι που φαίνεται να αποτελεί ουσιαστική απαίτηση του κοινού και βασικό παράγοντα διαφοροποίησης. Σημαντικοί επίσης παράγοντες είναι η ταχύτητα παράδοσης με 69% (ένας τομέας όπου οι αλυσίδες σουπερμάρκετ παρουσιάζουν ουσιαστική βελτίωση τους τελευταίους μήνες με αυθημερόν παράδοση), οι τιμές των προϊόντων επίσης με 69% (οι πιο πολλές εταιρείες έχουν κοινή τιμολογιακή πολιτική για ψηφιακό και φυσικό δίκτυο) και η ευκολία χρήσης του site ή της εφαρμογής του τηλεφώνου με 69%. Αντίθετα υπηρεσίες όπως είναι η παραλαβή από το κατάστημα και η παρακολούθηση παραγγελίας, δεν παρουσιάζουν ενδιαφέρον με χαμηλά ποσοστά 38% και 43% αντίστοιχα.

Σημειώνεται τέλος ότι με βάση προηγούμενη έρευνα του ΙΕΛΚΑ, το ύψος των συνολικών επενδύσεων στις οποίες προχώρησαν τα σούπερ μάρκετ εντός του 2020 για τη δημιουργία ή την ανάπτυξη των ηλεκτρονικών τους καταστημάτων άγγιξε τα 8 εκατ. ευρώ. Επενδύσεις οι οποίες σύμφωνα με στελέχη του κλάδου θα συνεχιστούν και μέσα στο 2021, την ίδια στιγμή που τα στοιχεία δείχνουν ότι η συνήθεια που απέκτησαν εν μέσω πανδημίας οι Έλληνες καταναλωτές, ήρθε για να μείνει.

 

Keywords
Τυχαία Θέματα