Πως διαμορφώνονται οι ασφαλιστικές εισφορές για την επικουρική ασφάλιση

Οδηγίες για τα ποσοστά ασφαλιστικών εισφορών όλων των μισθωτών, ασφαλισμένων πριν και μετά την 1.1.1993 υπέρ επικουρικής ασφάλισης, δίνει εγκύκλιος του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.
Να σημειωθεί ότι από 1.3.2020 εντάσσονται όλοι οι κλάδοι επικουρικής ασφάλισης και εφάπαξ στον e-ΕΦΚΑ).

Ειδικότερα από 1.6.2016 έως και 31.5.2019 το ποσό της μηνιαίας εισφοράς για την επικουρική ασφάλιση στον Κλάδο Επικουρικής ασφάλισης του e-ΕΦΚΑ (πρώην ΕΤΕΑΕΠ) όλων των μισθωτών, ασφαλισμένων πριν και μετά την 1.1.1993, υπολογίζεται σε ποσοστό 3,5% για τον ασφαλισμένο και σε ποσοστό 3,5%

για τον εργοδότη, από 1.6.2019 έως και 31.5.2022 υπολογίζεται σε ποσοστό 3,25% για τον ασφαλισμένο και σε ποσοστό 3,25% για τον εργοδότη και από 1.6.2022 και εφεξής επανέρχεται στο ποσοστό που ίσχυε 31.12.2015, ήτοι 3% για τον ασφαλισμένο και 3% για τον εργοδότη, επί των ασφαλιστέων αποδοχών του εργαζομένου.

Επίσης, εξακολουθεί να ισχύει και η πρόσθετη ειδική εισφορά που αφορά τους υπαγόμενους στα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα, καθώς και τους απασχολούμενους σε υπόγειες στοές μεταλλείων - λιγνιτωρυχείων, σε υποθαλάσσιες εργασίες και σε ορυχεία, σταθμούς παραγωγής και δίκτυα της ΔΕΗ.

Επιπλέον ορίζεται ότι, παύουν να καταβάλλονται από 1.1.2018, άλλες ειδικές εισφορές, άπαξ καταβαλλόμενες από τους ασφαλισμένους των εντασσομένων στο πρώην ΕΤΕΑΕΠ, ταμείων, τομέων, κλάδων και λογαριασμών, καθώς και άλλα προβλεπόμενα επιπλέον έσοδα υπέρ του πρώην ΕΤΕΑΕΠ, πέραν των ασφαλιστικών εισφορών ασφαλισμένων και εργοδοτών, που καταβάλλονταν μέχρι την έναρξη του παρόντος.

Νέα ποσοστά

Από την 1.1.2020 και εφεξής ορίζονται τα νέα ποσοστά ασφαλιστικών εισφορών υπέρ επικουρικής ασφάλισης των αυτοαπασχολουμένων, των ελευθέρων επαγγελματιών και των έμμισθων δικηγόρων του οικείου τομέα του κλάδου επικουρικής ασφάλισης του πρώην Ε.Τ.Α.Α..

Σημειώνεται ότι, με τη διάταξη αυτή επιτυγχάνεται η αποσύνδεση της εισφοράς των ανωτέρω προσώπων από τον κατώτατο βασικό μισθό μισθωτού, ενισχύεται η ευελιξία και η ελεύθερη επιλογή του ασφαλισμένου, απλοποιώντας σε σημαντικό βαθμό τον τρόπο καταβολής της ασφαλιστικής εισφοράς υπέρ του κλάδου επικουρικής ασφάλισης του πρ. ΕΤΕΑΕΠ και ήδη e-ΕΦΚΑ.
Ειδικότερα, από την 1.1.2020 τα ανωτέρω πρόσωπα κατατάσσονται σε τρεις ασφαλιστικές κατηγορίες:

Keywords
Τυχαία Θέματα