Πως αντιμετωπίζεται το brain drain. Καιρός από τη θεωρία να περάσουμε στις πράξεις

Η κάλυψη των αναγκών των πολιτών και η βελτίωση της ποιότητας ζωής τους οφείλουν να είναι οι κυρίαρχες προτεραιότητες των αιρετών εκπροσώπων όλων των βαθμίδων της αυτοδιοίκησης.

Οι προθέσεις δεν αποτελούν ζητούμενο, ζητούμενο αποτελεί το πως από τις ανέξοδες θεωρίες θα περάσουμε σε στοχευμένες ενέργειες οι οποίες θα οδηγούν σε συγκεκριμένα αποτελέσματα.

Τα “εργαλεία” σε πολλές περιπτώσεις υπάρχουν, λείπουν όμως η βούληση και οι γνώσεις για την αξιοποίηση τους. Πιστεύοντας ότι διαθέτω πέρα από τη βούληση και τις γνώσεις ώστε να ανταποκριθώ στις απαιτήσεις του εγχειρήματος σας παραθέτω

συνοπτικά τις σκέψεις μου για το πως εκτιμώ ότι μπορεί η περιφέρεια Αττικής, αξιοποιώντας παρεχόμενα ευρωπαϊκά προγράμματα να συμβάλει αποφασιστικά στη μείωση του αριθμού των νέων που εγκαταλείπουν την πατρίδα αναζητώντας την ακαδημαϊκή τους και εν συνεχεία την επαγγελματική τους τύχη στο εξωτερικό.

Κύριο μέλημα μου όσον αφορά την Αττική είναι η αξιοποίηση στο 100% των νέων ευρωπαϊκών χρηματοδοτικών εργαλείων, με έμφαση στην έρευνα, ως μέσο μείωσης του brain drain. Το 7ετές πρόγραμμα της ΕΕ “InvestEU” που ξεκινάει το 2021 θα διαθέσει συνολικά 11,5 δις στις υποδομές με οικολογικό πρόσημο, 11,25 δις στην έρευνα και την καινοτομία, 11,25 δις στην ανάπτυξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και 4 δις στην εκπαίδευση κοινωνικά ευάλωτων ομάδων.

Ως περιφερειακός σύμβουλος, αλλά και σύμβουλος επενδύσεων, θα συνδράμω στην δημιουργία μιας επιτροπής όπου σε βάθος διετίας θα καταγράψει τις συγκεκριμένες ελλείψεις στις αγορές της Αττικής, καθώς και για τα κενά χρηματοδότησης που υπάρχουν σε αυτές. Εφόσον αυτή η επιτροπή χαρτογραφήσει την αγορά, τότε θα διευκολυνθεί η πρόσβαση της περιφέρειας και των επιχειρήσεων σε αυτούς τους πόρους αλλά και η ενημέρωση των ενδιαφερόμενων μέσω σεμιναρίων, ώστε να καλυφθούν αυτά τα κενά. Κεντρικό σημείο θα είναι, πέρα από τη χρηματοδότηση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, η μεγαλύτερη δυνατή κατανομή πόρων στην έρευνα.

Στο σημείο αυτό είναι απαραίτητο να σημειωθεί πως από την αρχή της κρίσης 500.000 και πλέον νέες και νέοι έχουν φύγει από την χώρα κυρίως προς αναζήτηση σπουδών. Δεν νοείται, όταν σε όλο τον κόσμο οι διδακτορικοί φοιτητές -οι καινοτόμοι του μέλλοντος- πληρώνονται για την έρευνα τους, στην Ελλάδα αυτό να αποτελεί εξαίρεση. Για τον λόγο αυτό, κρίνω πως είναι εξαιρετικής σημασίας να μπορεί ο υποψήφιος διδάκτωρ να πληρώνεται για την έρευνα-προσφορά του, έτσι ώστε να έχει κίνητρο να μείνει στην Ελλάδα.

Το νέο πρόγραμμα InvestEU δίνει μια πιο διευρυμένη δυνατότητα για κάτι τέτοιο σε σχέση με προηγούμενα προγράμματα. Αυτό που χρειάζεται είναι σοβαρότητα στην οργάνωση και αταλάντευτο οραματισμό, ώστε να μην καταλήξει ξανά 3η από το τέλος στην απορρόφηση κονδυλίων η Αττική όπως την περίοδο 2014-2017 της κ. Δούρου.

Γιώργος Ντούρος

Υποψήφιος Περιφερειακός Σύμβουλος με τον συνδυασμό
Ανεξάρτητη Αυτοδιοίκηση Αττικής

Keywords
Τυχαία Θέματα