«Πόρτα» από τον ΕΜΑ στα εμβόλια της AstraZeneca που παρασκευάζονται στην Ινδία

Στοπ στα εμβόλια της AstraZeneca που παρασκευάζονται στην Ινδία βάζει ο EMA.

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων «κόβει» παρτίδες του σκευάσματος της AstraZeneca που έχουν παρασκευαστεί στην Ινδία κι αυτό όπως ανακοίνωσε λόγω της πιθανότητας να «διαφέρει» από το πρωτότυπο.

Τα παρασκευασμένα στην Ινδία εμβόλια

της εταιρείας χρησιμοποιούνται ευρέως στις αφρικανικές χώρες, οι οποίες ήδη έχουν διαμαρτυρηθεί για τη μη αναγνώριση του σκευάσματος στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Ο ΕΜΑ από την πλευρά του, απαντά: «Ακόμη και αν χρησιμοποιείται τεχνολογία ανάλογη με εκείνη του Vaxzevria (σ.σ. το εμβόλιο της AstraZeneca), το Covishield δεν είναι εγκεκριμένο επί του παρόντος στην ΕΕ. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι τα εμβόλια είναι βιολογικά προϊόντα. Οι διαφορές στις συνθήκες παρασκευής μπορεί να επιφέρουν διαφορές στο τελικό προϊόν και η ευρωπαϊκή νομοθεσία απαιτεί να ελέγχονται οι μονάδες παραγωγής στο πλαίσιο της διαδικασίας».

Σε διαδικασία έγκρισης στην Ευρωπαϊκή Ένωση βρίσκονται ακόμα το ρώσικο Sputnik, το κινέζικο Sinovac, το γερμανικό CureVac και το αμερικανικό Novavax. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει εγκρίνει το Covishield και εξέφρασε την απογοήτευσή του επειδή ορισμένες χώρες αρνούνται να το χρησιμοποιήσουν. «Είναι κρίμα, επειδή το AstraZeneca-Covishield είναι ακριβώς το ίδιο εμβόλιο με το AstraZeneca-Vaxzevria», δήλωσε την Τρίτη ο Ρίτσαρν Μίχιγκο, εκπρόσωπος του παραρτήματος του ΠΟΥ στην Αφρική. «Η μοναδική διαφορά τους είναι ότι το Covishield παρασκευάζεται και διανέμεται σε άλλες περιοχές του κόσμου, εκτός της Ευρώπης», πρόσθεσε, καλώντας την ΕΕ να δεχτεί τη χρήση του.

Keywords
Τυχαία Θέματα