Πολιτικό «σεισμό» φέρνει η Novartis - Άμεσα στην Βουλή η δικογραφία

Μορφή χιονοστιβάδας παίρνουν οι εξελίξεις στην υπόθεση Νovartis, όπου σύμφωνα με πληροφορίες εμπλέκονται δύο πρώην πρωθυπουργοί καθώς επίσης και οκτώ πρώην υπουργοί. Πριν λίγο, μιλώντας στην ΕΡΤ1 ο υπουργός Υγείας, κ. Ξάνθος τόνισε την υπόθεση ανέδειξαν οι αμερικανικές δικαστικές Αρχές με εμπλοκή μάλιστα και του FBI. Άμεσα στην Βουλή

η δικογραφία.

Ερχεται άμεσα στη Βουλή ο φάκελος με την υπόθεση της Novartis που αφορά σε 8 υπουργούς και δύο πρώην πρωθυπουργούς ενώ έχει ασκηθεί δίωξη και σε υψηλόβαθμο στέλεχος της εταιρίας.

Οι πληροφορίες αναφέρουν οτι στην υπόθεση που αφορά στην τιμολόγηση φαρμακευτικών σκευασμάτων, υπάρχουν δύο πρώην πρωθυπουργοί, ο Α. Σαμαράς και ο Π. Πικραμένος, και 8 υπουργοί μεταξύ των οποίων ο Ανδρέας Λοβέρδος.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τα κομματικά επιτελεία σε κυβέρνηση και ΝΔ ετοιμάζονται για μία ακόμα μεγάλη μάχη, ενώ ήδη σχολιάζεται η εμφάνιση του κυβερνητικού εκπροσώπου Δ. Τζανακόπουλου στον Αρείο Πάγο.

Οι οκτώ υπουργοί φέρονται να βαρύνονται με τα αδικήματα της δωροδοκίας και της απιστίας και έχουν θητεύσει σε υπουργικές θέσεις στο Υγείας, το Οικονομίας και Ανάπτυξης την περίοδο από το 2006 έως και τις εκλογές του Ιανουαρίου του 2015.

Σύμφωνα πάντα με τς ίδιες πληροφορίες οι υπουργοί που φέρονται να εμπλέκονται είναι οι Γιαννης Στουρνάρας, Δημήτρης Αβραμόπουλος, Άδωνις Γεωργιάδης, Ευάγγελος Βενιζέλος, Ανδρέας Λυκουρέντζος, Ανδρέας Λοβέρδος, Μάριος Σαλμάς και Γιώργος Κουτρουμάνης.

Ακόμα, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η εισαγγελέας διαφθοράς έχει ασκήσει ποινική δίωξη σε βάρος υψηλόβαθμου στελέχους της NOVARTIS για δωροδοκία και υπάρχει απαγόρευση εξόδου από την χώρα.

Παράλληλα διαβιβάζονται ακόμα στη Βουλή τρεις μηνυτήριες αναφορές μεταξύ των οποίων και μία του Ανδρέα Λοβέρδου σε βάρος του πρωην υπουργού Υγείας Παναγιώτη Κουρουμπλή για υπέρμετρες αγορές φαρμάκων

Ο πρωθυπουργός συγκάλεσε έκτακτη σύσκεψη στο Μαξίμου με την συμμετοχή της ηγεσίας του υπουργείου Δικαιοσύνης και ειδικότερα παρουσία των κ. Κοντονή και κ. Παπαγγελόπουλου προκειμένου να τον ενημερώσουν για τη διαβίβαση της δικογραφίας για τη Novartis.

Το περασμένο φθινόπωρο, κλιμάκιο εισαγγελικών λειτουργών πήγε στις ΗΠΑ όπου σε συνεργασία με τις αρμόδιες αρχές συγκέντρωσε συγκεκριμένα στοιχεία που αφορούν το «ελληνικό σκέλος» της υπόθεσης, καθώς η φαρμακοβιομηχανία φέρεται να χρησιμοποιούσε τις καταγγελλόμενες μεθόδους σε πολλές χώρες. Στις ΗΠΑ τα τελευταία χρόνια διενεργούνται για την φαρμακοβιομηχανία, από τις αρμόδιες αρχές στοχευμένες έρευνες, τόσο από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς όσο και ποινικής αξιολόγησης συγκεκριμένων στοιχείων που έχουν συλλέξει για τη Novartis.

Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, στις αρχές των ΗΠΑ κατέφυγαν δύο Έλληνες πολίτες, στελέχη της εταιρίας στα τμήματα Πωλήσεων και Επικοινωνίας – Εταιρικής Ευθύνης, οι οποίοι φέρονται να κατέθεσαν στις αμερικανικές αρχές εκατοντάδες έγγραφα που αποκαλύπτουν καταβολές χρηματικών ποσών τόσο σε ιδιώτες γιατρούς όσο και σε γιατρούς που εργάζονταν στο δημόσιο σύστημα Υγείας (συνολικά πάνω από 4.000), με στόχο τη λήψη ευνοϊκών αποφάσεων για την εταιρία και τη συνταγογράφηση των φαρμάκων της.

Στο πλαίσιο της συνεργασίας της Εισαγγελίας Διαφθοράς με τις ΗΠΑ, πριν λίγες ημέρες βρέθηκε στην χώρας μας κλιμάκιο από στελέχη του FBI και των Εισαγγελικών αρχών προκειμένου να έχουν συγκεκριμένη συνεργασία.

Μαξίμου: Το μεγαλύτερο σκάνδαλο από συστάσεως ελληνικού κράτους

Σε δηλώσεις προέβησαν μετά τη συνάντησή τους με τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, ο Σταύρος Κοντονής και ο Δημήτρης Παπαγγελόπουλος.

«Πριν ένα χρόνο είχα αναφέρει ότι το σκάνδαλο Novartis τόσο όσο από οικονομικής όσο και ηθικής πλευράς θα συγκλονίσει την ελληνική κοινωνία πολύ περισσότερο από το σκάνδαλο της Siemens» δήλωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής, αμέσως μετά τη σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου προκειμένου να ενημερωθεί ο πρωθυπουργός. Ο υπουργός Δικαιοσύνης είπε ακόμα ότι αύριο με εντολή του πρωθυπουργού ο φάκελος θα σταλεί στη Βουλή.

Ο κ. Κοντονής συμπλήρωσε επίσης ότι «το σκάνδαλο με το φάρμακο είναι τεράστιο διότι, σε μία περίοδο κρίσης, υπήρχαν φαρμακευτικές εταιρείες που λειτουργούσαν με παράνομο τρόπο και με υπερκοστολογήσεις. Γι αυτό το λόγο εκτοξεύτηκε η φαρμακευτική δαπάνη σε ποσοστά διπλάσιας φαρμακευτικής δαπάνης της ΕΕ».

Ο κ. Κοντονής ενημέρωσε ότι η εντολή του πρωθυπουργού είναι να κινηθούν και να ολοκληρωθούν άμεσα οι διαδικασίες που προβλέπονται από τον νόμο και τον κανονισμό της Βουλής ενώ είπε ακόμα ότι θα ενημερωθούν τα πολιτικά κόμματα για να λάβουν τις τελικές τους θέσεις.

Τέλος, ερωτηθείς για τον πρόεδρο της Nοvartis Hellas ο κ. Κοντονής ενημέρωσε ότι δεν διώκεται αλλά του έχει απαγορευτεί η έξοδος από τη χώρα και εξέφρασε την ελπίδα του να μείνει και να αντιμετωπίσει τις κατηγορίες.

Ο αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης, Δημήτρης Παπαγγελόπουλος με τη σειρά του δήλωσε ότι «είναι το μεγαλύτερο σκάνδαλο από συστάσεως Ελληνικού κράτους» και προέτρεψε όσους μιλούν για πολιτικές διώξεις να μην μιλούν γιατί εκτίθενται.

ΝΔ: Ωμή παρέμβαση της κυβέρνησης στη Δικαιοσύνη

Με μια σκληρή ανακοίνωση η αξιωματική αντιπολίτευση παρεμβαίνει για την υπόθεση Novartis εξαπολύοπντας επίθεση στην κυβέρνηση.

Σε ανακοίνωσή της η Πειραιώς κάνει λόγο για «ένα πρωτοφανές, σε δημοκρατική χώρα, γεγονός. Ο υπουργός Δικαιοσύνης και ο αναπληρωτής του όχι μόνον ενημέρωσαν τον πρωθυπουργό για το περιεχόμενο μιας εν εξελίξει δικαστικής έρευνας την οποία εκ του Συντάγματος δεν μπορούσαν να γνωρίζουν, αλλά επιχείρησαν να προκαταλάβουν και την απόφαση, μιλώντας για σκάνδαλο που δεν έχει προηγούμενο από συστάσεως ελληνικού κράτους», επισημαίνουν χαρακτηριστικά.

Επιπροσθέτως, η ΝΔ διαμηνύει ότι «στη διάρκεια της κοινοβουλευτικής διερεύνησης της εν λόγω υπόθεσης, την οποία θα επιδιώξει να διαλευκανθεί το ταχύτερον δυνατόν, η κυβέρνηση, είτε το θέλει είτε όχι, θα λογοδοτήσει για την εξόφθαλμη παρέμβασή της στην Δικαιοσύνη».

Ολόκληρη η ανακοίνωση της ΝΔ:

«Πριν από λίγο η κοινή γνώμη παρακολούθησε ένα πρωτοφανές, σε δημοκρατική χώρα, γεγονός. Ο υπουργός Δικαιοσύνης και ο αναπληρωτής του όχι μόνον ενημέρωσαν τον πρωθυπουργό για το περιεχόμενο μιας εν εξελίξει δικαστικής έρευνας την οποία εκ του Συντάγματος δεν μπορούσαν να γνωρίζουν, αλλά επιχείρησαν να προκαταλάβουν και την απόφαση, μιλώντας για σκάνδαλο που δεν έχει προηγούμενο από συστάσεως ελληνικού κράτους.

Οι ίδιοι, μάλιστα, υποστήριξαν ότι ο φάκελος της έρευνας θα διαβιβαστεί με εντολή του πρωθυπουργού στο κοινοβούλιο, ενώ το άρθρο 86 του Συντάγματος ρητά αναφέρει ότι σε ανάλογες περιπτώσεις οι δικογραφίες διαβιβάζονται αμελλητί. Δηλαδή αμέσως και χωρίς οποιαδήποτε εμπλοκή, πόσο μάλλον αξιολογική κρίση, της εκτελεστικής εξουσίας.

Νωρίτερα είχε συμβεί το επίσης ανήκουστο, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος να επισκεφθεί την Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, παραδεχόμενος εκ των υστέρων -και αφού δημοσιοποιήθηκε η επίσκεψή του- ότι ζήτησε και είχε προνομιακή ενημέρωση για την ίδια υπόθεση.

Και όλα αυτά που προδήλως μαρτυρούν μια απαράδεκτη προσπάθεια ανάμιξης της κυβέρνησης στην ανακριτική διαδικασία, όλως τυχαίως συμβαίνουν μια ημέρα μετά τη διαμαρτυρία εκατοντάδων χιλιάδων πολιτών για τους απαράδεκτους χειρισμούς της κυβέρνησης στο Σκοπιανό ζήτημα...

Η αξιωματική αντιπολίτευση για λόγους στοιχειώδους θεσμικής τάξης, δεν θα τοποθετηθεί επί φημολογιών που αποβλέπουν να σπιλώσουν συλλήβδην πολιτικά πρόσωπα. Και γι αυτό απαιτεί από την κυβέρνηση, η δικογραφία που θα διαβιβαστεί αύριο στη βουλή να δοθεί αμέσως στη δημοσιότητα προκειμένου να γίνει γνωστή σε όλους τους πολίτες και να λάμψει η αλήθεια.

Εξυπακούεται, τέλος, ότι στη διάρκεια της κοινοβουλευτικής διερεύνησης της εν λόγω υπόθεσης, την οποία η ΝΔ θα επιδιώξει να διαλευκανθεί το ταχύτερον δυνατόν, η κυβέρνηση, είτε το θέλει είτε όχι, θα λογοδοτήσει για την εξόφθαλμη παρέμβασή της Δικαιοσύνη».

Νωρίτερα, όταν και έγινε γνωστή η επίσκεψη Τζανακόπουλου στον Άρειο Πάγο, ο αρμόδιος τομεάρχης Δικαιοσύνης της Νέας Δημοκρατίας Νίκος Παναγιωτόπουλος αναρωτήθηκε τον σκοπό της επίσκεψης του υπουργού.

«Αληθεύει ότι αυτή την ώρα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος συσκέπτεται στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου; Αν ναι, τι δουλειά έχει εκεί;» έγραψε στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter.

Keywords
novartis, βουλη, novartis, αβραμοπουλος, αδωνις γεωργιαδης, υπουργειο δικαιοσυνης, εν λόγω, υπουργοι, ερτ1, fbi, ερχεται, σαμαρας, λοβερδος, εμφάνιση, εκλογες, στουρναρας, βενιζελος, Παναγιώτης Κουρουμπλής, συμμετοχή, ηπα, τσιπρας, siemens, hellas, ρητά, σκοπια, συλλήβδην, twitter, Αντωνης Σαμαρας, νεα κυβερνηση, Καλή Χρονιά, εκλογες 2012, εκλογες ηπα, εκλογες 2015, γιωργος αγγελοπουλος, γιάννης στουρνάρας, κοινωνια, κομματα, πικραμενος, συνταγογραφηση, μια ημερα, ρητά, χωρες, γνωμη, δουλεια, εξοδος, ηπα, πειραιως, πλαισιο, ωρα, fbi, αδωνις, αρθρο, γεγονος, γινει, δημοσιο, δηλωσεις, δοθει, εγινε, εγγραφα, ειπε, υπαρχει, ελπιδα, ενημερωση, εν λόγω, εμφάνιση, ερευνες, εταιρια, ιδια, υπηρχαν, υποθεση, κυβερνηση, ληψη, λογο, μαξιμου, παντα, οκτω, συγκεκριμενα, σειρα, συμμετοχή, συλλήβδην, φθινοπωρο, αγορες, δημητρης, φακελος, hellas, χωρα, μεινει, πληροφοριες, θεσεις, υγειας
Τυχαία Θέματα