Πολιορκία κι όχι έφοδο στο Άζοφσταλ διέταξε ο Πούτιν: Oι λόγοι που άλλαξε τη στρατηγική του

Ο Ρώσος υπουργός Άμυνας, Σεργκέι Σοϊγκού ενημέρωσε επίσημα τον Βλαντίμιρ Πούτιν το πρωί της Μεγάλης Πέμπτης ότι κατέλαβαν τη Μαριούπολη - Τι ζήτησε για το Άζοφσταλ

Ο Σεργκέι Σοϊγκού ενημέρωσε σήμερα τον Ρώσο πρόεδρο πως Ουκρανοί στρατιώτες παραμένουν στο εργοστάσιο 'Αζοφσταλ, με τον αριθμό τους - σύμφωνα με εκτιμήσεις - να αγγίζει τις 2.000.

Ο Ρώσος υπουργός Άμυνας ισχυρίστηκε, ακόμη, πως 1.478 Ουκρανοί στρατιώτες έχουν ήδη παραδοθεί στις ρωσικές δυνάμεις που έχουν περικυκλώσει το τεράστιο εργοστάσιο, ενώ στρατιώτες έχουν μπλοκάρει κάθε έξοδο από το εργοστάσιο.

Αυτό, όμως, που έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον είναι πως ο Πούτιν ακύρωσε την εντολή για εισβολή του ρωσικού στρατού στο εργοστάσιο και εδωσε εντολή αποκλεισμού του, σημειώνοντας χαραλτηριστικά «να μην μπορεί να περάσει ούτε μύγα».

Ο Ρώσος πρόεδρος ανέφερε στον υπουργό του ότι θέλει να συνεχιστεί η πολιορκία, καθώς μια επίθεση θα είχε μεγάλο κόστος σε ανθρώπινες ζωές, ενώ η συγκεκριμέναη ζώνη αποτελείται από ένα εκτεταμένο δίκτυο υπόγειων στοών.

«Θεωρώ ότι δεν είναι αρμόζουσα η προτεινόμενη επίθεση στην βιομηχανική ζώνη. Διατάσσω να ακυρωθεί», δήλωσε ο Πούτιν.

Γιατί επιλέγει την πολιορκία ο Πούτιν

To ΒΒC - επικαλούμενο δηλώσεις του πρώην ανώτατου αξιωματούχου των βρετανικού στρατού, Richard Barrons, σημειώνει πως οι Ουκρανοί στρατιώτες που έχουν ταμπουρωθεί στο εργοστάσιο θα ήταν «πραγματικά δύσκολο» να εξολοθρευτούν από το Κρεμλίνο, το οποίο θα ήταν αδύνατο να νικήσει χωρίς «τεράστιο κόστος και για τις δύο πλευρές».

Όπως υπογραμμίζει, μάλιστα, αυτή η μάχη αυτή δεν συνδέεται με το ποιος ελέγχει την πόλη - λιμάνι και τους οδικούς αξόνες που συνδέουν τη Ρωσία με την Κριμαία.

Ερωτηθείς για το ποιος έχει το πάνω χέρι στον πόλεμο αυτή τη στιγμή, ανέφερε, τέλος, ότι είναι «πράγματι πολύ λεπτή η ισορροπία».

Σύμφωνα, πάλι, με τον Paul Adams, ανταποκριτή του BBC:

Ο Ρώσος πρόεδρος ανυπομονεί να συνεχίσει την επίθεσή του στην περιοχή Ντονμπάς της ανατολικής Ουκρανίας. Ο αγώνας για τη Μαριούπολη έχει εξαντλήσει ζωτικούς πόρους και καθήλωσε ρωσικά στρατεύματα που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για την επιδίωξη ευρύτερων στόχων.

Χωρισμένο από το κέντρο της Μαριούπολης από ένα ποτάμι, το τεράστιο εργοστάσιο χάλυβα θα πρέπει να είναι σχετικά εύκολο να απομονωθεί, ωστόσο, απαιτεί σημαντικές δυνάμεις για την περιφρούρησή του.

Το BBC σημειώνει, τέλος, πως ενδέχεται να υπάρχει και οικονομική διάσταση στην απόφαση, καθώς το Αζοφστάλ είναι ένα από τα μεγαλύτερα χαλυβουργεία της Ευρώπης.

Ακόμη και μετά από εβδομάδες βομβαρδισμών, η Μόσχα φαίνεται να ελπίζει ότι υπάρχει κάτι που αξίζει να διασωθεί.

Keywords
Τυχαία Θέματα