Πόλεμος στην Ουκρανία: Συνεχίζεται ο εφιάλτης για 9η μέρα, κλιμακώνεται η επίθεση σε Κίεβο, Χάρκοβο, Μαριούπολη

Για το χειρότερο σενάριο, της εισβολής αρμάτων στην πόλη, προετοιμάζεται το Κίεβο - Σφοδρές μάχες στη Μαριούπολη και το Χάρκοβο.

Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία συνεχίζεται για 9η μέρα, με τις ρωσικές δυνάμεις κλιμακώνουν τις επιθέσεις τους σε μεγάλες πόλεις της Ουκρανίας.

Οι Ρωσικές δυνάμεις έχουν τον έλεγχο της Χερσώνας μετά από σκληρές μάχες. Κατά πως φαίνεται, ο Ρωσικός στρατός επιδιώκει να μπλοκάρει την Ουκρανική έξοδο προς τη θάλασσα. Παράλληλα, σκληραίνει η πολιορκία

στη Μαριούπολη.

Την ίδια ώρα, έξω από την πρωτεύουσα Κίεβο, μία δύναμη περίπου 15.000 Ρώσων βρίσκεται με το δάκτυλο στη σκανδάλη, έτοιμοι για επίθεση. Αμερικανικές πηγές ασφαλείας υποστηρίζουν ότι έχουν «κολλήσει» και βρίσκονται σε αναμονή για τον ανεφοδιασμό τους.

Σύμφωνα με Ουκρανικές πληροφορίες, 33 άμαχοι έπεσαν νεκροί από τους από αέρος βομβαρδισμούς της Ρωσίας στην πόλη Τσερνιχίβ.

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε ότι η «στρατιωτική επιχείρηση» στην Ουκρανία εξελίσσεται βάσει σχεδίου και χρονοδιαγράμματος, χαρακτήρισε «νεοναζί» τους Ουκρανούς που μάχονται και επαίνεσε τους στρατιώτες του, αποκαλώντας τους «ήρωες». Παραδέχθηκε δημοσίως για πρώτη φορά ότι ο Ρωσικός στρατός έχει καταγράψει απώλειες.

Ο Ουκρανός πρόεδρος Ζελένσκι κάλεσε τον Πούτιν για απευθείας συνομιλίες, ζήτησε από τη Δύση συνδρομή σε μαχητικά αεροσκάφη, σημειώνοντας ότι η Ευρώπη κινδυνεύει αν πέσει η Ουκρανία.

Διαπραγματεύσεις

Ουκρανοί και Ρώσοι διαπραγματευτές συναντήθηκαν στην πόλη Μπρεστ και κατέληξαν σε δύο βασικά συμπεράσματα:

Ακολουθεί τρίτος γύρος συνομιλιών και ανοίγουν ανθρωπιστικοί διάδρομοι για την εκκένωση των πόλεων από αμάχους.
ΗΠΑ και Βρετανία ανακοίνωσαν νέο πακέτο κυρώσεων προς Ρώσους ολιγάρχες.

Παράλληλα, οι δύο πλευρές φαίνεται να κατέληξαν σε μια συμφωνία για τη δημιουργία ανθρωπιστικών διαδρόμων για την απομάκρυνση αμάχων. Η συμφωνία περιλαμβάνει και μια πιθανή προσωρινή κατάπαυση του πυρός κατά τη διάρκεια των εκκενώσεων.

Ο διαπραγματευτής τόνισε πάντως ότι το Κίεβο «δεν έλαβε τα αποτελέσματα που υπολόγιζε» κατά τις σημερινές συνομιλίες.

Οι Ρώσοι διαπραγματευτές που συμμετείχαν στις σημερινές συνομιλίες με τους Ουκρανούς ομολόγους τους επιβεβαίωσαν ότι συμφώνησαν να «στηρίξουν» τη δημιουργία ανθρωπιστικών διαδρόμων για τους αμάχους που θέλουν να φύγουν από την Ουκρανία.

Σύμφωνα με έναν Ρώσο διαπραγματευτή, τις δηλώσεις του οποίου μετέφερε το πρακτορείο Reuters επικαλούμενο το πρακτορείο Interfax, συμφωνήθηκε επίσης μια «πιθανή» κατάπαυση του πυρός γύρω από αυτούς τους διαδρόμους. Ο ίδιος είπε ότι θεωρεί ότι αυτή είναι «ουσιαστική πρόοδος» στις συνομιλίες, κατά τις οποίες συζητήθηκαν «στρατιωτικά και ανθρωπιστικά ζητήματα» αλλά και η μελλοντική πολιτική διευθέτηση της σύγκρουσης.

{https://twitter.com/nexta_tv/status/1499399741913722887?s=20&t=BW-_GFT4j8DLAHU8N67x_A}

Ζελένσκι: Δεν φοβάμαι να πεθάνω, δεν θα παραδοθώ

Λίγο μετά την έναρξη των διαπραγματεύσεων ο Ζελένσκι προχώρησε σε νέες δηλώσεις, λέγοντας: «Είμαστε υποχρεωμένοι να αμυνθούμε. Εμείς είμαστε το σύνορο μεταξύ Ρωσίας και πολιτισμού. Προφανώς δεν έχω τίποτα εναντίον του λαού της Ρωσίας, αλλά πρέπει να βγουν στους δρόμους και να πουν στον Πούτιν να σταματήσει αυτή την κατάσταση.

Αν δεν ήμουν πρόεδρος θα ήμουν πολιτοφύλακας σήμερα. Θα ήμουν ή στην ανθρωπιστική βοήθεια ή θα πυροβολούσα όπου μου λέγανε. Το μόνο που δεν θα έκανα ποτέ θα ήταν να παραδώσω το όπλο και να παραδοθώ στην άλλη πλευρά.

Εμείς δεν πάμε να κλέψουμε κάτι άλλο, υπερασπιζόμαστε τα σπίτια και το έδαφός μας. Θα μείνουμε όλοι μέχρι το τέλος. Είμαι ένας ζωντανός άνθρωπος και προφανώς θέλω να συνεχίσω να ζω. Δεν θα φοβηθώ να χάσω τη ζωή μου για την ελευθερία και τη ζωή των παιδιών μου. Νιώθω ότι δεν έχω το δικαίωμα να φοβάμαι ούτε να το λέω».

Πούτιν: Κανείς δεν θα μας απειλεί με πυρηνικά, οι Ουκρανοί εμποδίζουν αμάχους να φύγουν

Διάγγελμα του Ρώσου προέδρου, Βλαντιμίρ Πούτιν, λίγες ώρες μετά τη νέα συνέντευξη Τύπου του Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

«Οι Ρώσοι στρατιώτες ενεργούν γενναία ως πραγματικοί ήρωες και θυσιάζουν τη ζωή τους. Οι Ρώσοι και οι Ουκρανοί είναι ένας λαός», ανέφερε αρχικά ο Βλαντιμίρ Πούτιν.

«Κανείς δεν θα μας απειλήσει με πυρηνικά», ανέφερε μεταξύ άλλων ο Ρώσος πρόεδρος ενώ χαρακτήρισε την εισβολή στην Ουκρανία ως ειδική στρατιωτική επιχείρησης.

«Οι Ουκρανοί εμποδίζουν τους αμάχους να φύγουν», είπε ο Πούτιν χαρακτηρίζοντας ξανά την ουκρανική κυβέρνηση ως Ναζί.

Δεν θα εμπλακούν στρατιωτικά οι Δυτικοί

Με τον ρωσικό κλοιό να σφίγγει, καθώς είναι δεδομένη η στρατιωτική υπεροχή της Μόσχας, η Ουκρανική κυβέρνηση, δια του υπουργού Εξωτερικών Κουλέμπα, έκανε νέα δραματική έκκληση στη Δύση να στείλει μαχητικά για να προστατεύσει τη χώρα από τις επιδρομές και τους βομβαρδισμούς από αέρος.

Και αυτή η έκκληση όμως, η τρίτη τις τελευταίες ημέρες απορρίφθηκε με το ίδιο σκεπτικό, που αντιμετωπίστηκαν αρνητικά και οι προηγούμενες δύο του προέδρου Ζελένσκι. Η Δύση δεν θέλει απευθείας στρατιωτική εμπλοκή με τη Ρωσία, διότι κάτι τέτοιο θα γενίκευε την πολεμική σύρραξη με απρόβλεπτες και εντελώς ανεξέλεγκτες διαστάσεις – μη αποκλείοντας ακόμα και τον πυρηνικό όλεθρο.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ δήλωσε χαρακτηριστικά ότι «η πιθανότητα να επιβληθεί ζώνη απαγόρευσης πτήσεων πάνω από την Ουκρανία είναι στην αρμοδιότητα του ΝΑΤΟ, ωστόσο θα ήταν μια υπερβολική κίνηση που θα προκαλούσε πραγματικό κίνδυνο κλιμάκωσης και πραγματικό κίνδυνο ενός πιθανού τρίτου παγκοσμίου πολέμου».

Ανάλογες τοποθετήσεις έχουν κάνει τις τελευταίες ημέρες τόσο η Ουάσιγκτον, όσο και το ΝΑΤΟ. Ο δε καγκελάριος της Γερμανίας Όλαφ Σολτς τάχθηκε επίσης εναντίον μιας άμεσης σύγκρουσης μεταξύ ΝΑΤΟ και Ρωσίας. «Μια απευθείας αντιπαράθεση θα επέφερε δραματική κλιμάκωση της κατάστασης», τόνισε.

Ο Ζελένσκι πάντως δήλωσε ότι εάν οι δυτικοί ηγέτες παραμείνουν απρόθυμοι να προστατεύσουν τον εναέριο χώρο της Ουκρανίας, θα πρέπει τουλάχιστον να παράσχουν στην Ουκρανία μαχητικά αεροσκάφη.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Πόλεμος, Ουκρανία, Συνεχίζεται, Κίεβο Χάρκοβο Μαριούπολη,polemos, oukrania, synechizetai, kievo charkovo marioupoli